Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. U nás by brýle taky neprošly, takže čepička s kšiltem a krytím krku, možná ještě koupím klobouček. Holky, mám dotaz: včera jsme si byli pro nové pasy. Manžel má malého napsaného v pasu, já to zapomněla vyřídit. Stačí to do Chorvatska takto? Malý bez pasu, jen napsán u tatínka?
Krémíky máme už taky nakoupené, koupili jsme Biodermu, ale je drahá jak potvora, snad bude stačit jedna 100ml, no asi ještě dokoupím nějaký levnější krémík. Po opalování mi v lékárně doporučili taky Biodermu, to můžeme mít celá rodina, je to veliké balení, tak už neberu jiné tělové krémíky. Manža kupuje rakev na střechu, jinak se asi nezabalíme
Odjíždíme 16.8., tak doufám, že tam nebude moc velké horko. Všem co odjíždíte někdy teď, šťastnou cestu ![]()
Ono se ještě zaisuje do pasu?? Všude hlásili, že se zapisuje do konce roku 2010
To mi zas něco uniklo, nebo něco změnili?
(Dost by to měnilo moji situaci - rozvádím se a manžel CHCE udělat malému pas. Já ho ale beze mne nikam nepustím, rpto bych byla raději, aby byl zapsaný v mém pasua předešla bych tak případému „únosu“
)
Jinak pokud je zapsaný jen u tatínka, tak není problém - my jsme to tak řešili s dcerou, která bývala zapsaná v mém pase. Na žádných hranicích jsme nemívali problémy ![]()
když jsme my byli vyřizovat pas duben 2011 tak nám řekli že zapisováni do pasu je mozne do července příštího roku poté už i mimča budou muset mít svuj pas, takže mi malou máme zapsanou v pase i manžel
petullle píše:
když jsme my byli vyřizovat pas duben 2011 tak nám řekli že zapisováni do pasu je mozne do července příštího roku poté už i mimča budou muset mít svuj pas, takže mi malou máme zapsanou v pase i manžel
Vidíš, a mně na pasovém řekli, že mimča lze zapisovat do prosince 2010. A takto zapsané děti mohou jezdit s rodiči do června (července?) 2012. Pak už MUSÍ mít každý SVŮJ PAS. Tak to asi zas změnili a zaisovat se bude do července 2012. Je v tom bordel. Mně by to ale vytrhlo trn z paty.
lulje píše:
Ono se ještě zaisuje do pasu?? Všude hlásili, že se zapisuje do konce roku 2010To mi zas něco uniklo, nebo něco změnili?
do konce června 2011 je možné zapsat do pasu. A takhle můžou jet do ciziny do června 2012. Po tomto datu už jedině s vlastním pasem. Já mám už z dřívějška v pase dceru a chtěla jsem tam teď dopsat ještě syna a baba na pasovým, že prý už se mi tam druhý dítě nevejde, že ho už zapsat nemůže, protože na něj nemá místo
no tak jsme syna zapsali do pasu taťky.
Holky, děkuju, takže to bude OK. Slyšela jsem, že v některých zemích už snad letos vyžadují pro dítě samostatný pas už toto léto. Ale Chorvatsko mezi ně tedy nepatří, doufám ![]()
Lulje, to je mi líto, že se rozvádíte, tak raději zapiš malého do svého pasu, ať máš klid ![]()
Vvero, děkuju ![]()
Omlouvám se za OT, ale nevíte, jesltli je možné, aby dětem udělal otec druhý pas bez mého vědomí? Že by si vyzvedl na matrice kopii rodného listu a na ni nechal udělat pas? Moje noční můra ![]()
Jejda, tak to nevím, to by bylo fákt hrozný, kdyby to šlo i s kopií, ale když je její otec…
radši bych ji s ním nikam moc nepouštěla..hodně štěstí!
lulje píše:
Vvero, děkuju
Omlouvám se za OT, ale nevíte, jesltli je možné, aby dětem udělal otec druhý pas bez mého vědomí? Že by si vyzvedl na matrice kopii rodného listu a na ni nechal udělat pas? Moje noční můra
nevím jak s kopii RL, ale otec může bez vědomí matky pas nechat udělat… můj manžel ho dělal svému synovi (s vědomím jeho EX) a kromě RL a nějakého papíru o statním občanství (taktéž z matriky) nic dalšího nepotřeboval, žádný souhlas matky apod.
vvero píše:
Jejda, tak to nevím, to by bylo fákt hrozný, kdyby to šlo i s kopií, ale když je její otec…radši bych ji s ním nikam moc nepouštěla..hodně štěstí!
Já RL mám u sebe. Je nevím, jestli by pas udělali bez originálu, tedy jen s kopií RL. Vím, že žádný můj souhlas není třeba.
Nepouštěla… on má právo na styk s dětmi, takže se s nimi stýká. Děsím se dne, kdy se z obyčejné procházky nevrátí domů
Ale snad jsou moje obavy neopodstatněné a třeba by ho ani nic takového nikdy nenapadlo ![]()
A zpět k tématu - jak se asi mají holky s děmi v Chorvatsku. Žádná zpráva, tak snad dobře
Dost často si na ně vzpomenu. Hned bych někam vyrazila
Třeba do Biogradu (shodou náhod mi dneska z Biogradu psal můj exex, že je nádherné počasí…
)
Holky, jsem zpět, měli jsme se báječně ![]()
Cesta tam v pohodě - vyjeli jsme v 5h ráno, na místo dorazili kolem 16h (cesta - Otrokovice-Víděň-Graz-Ljubjana-Rabac) - jen v Rakousku kolona za havárkou.
Sobota-neděle - velký vítr, velké vlny, v neděli ráno déšť. Nic moc.
Pondělí-čtvrtek - super, každý den u moře, malá nadšená ![]()
Pátek - vítr, takže bez moře a výlet.
V sobotu odjezd, stejná cesta, stejných 11h, akorát že malá tak 4h prořvala
docela děs.
S koupených léků jsme nepoužili nic ![]()
Benzín - ve Slovinsku 1,264e, Rakousko kolem 1,55e, Chorvatsko kolem 9kun - prostě brát ve Slovinsku se vyplatí ![]()
Více podorbností zítra nebo v pondělí, teď jdu na kutě ![]()
Pokusím se být stručná, ale znáte to ![]()
Takže odjezd jsme naplánovali na 5 ráno, vstávali jsme ve 4h (já asi už o půl, byla jsem nějaká nedospavá). Malá nevečeřela - usnula brzo, bez jídla, tak jsme si mysleli že vyjedeme i dřív, prostě jak ona se vzbudí, ale ona spala jak zabitá. Po 4h jsem jí trošku vzbudila, dala mlíko, manžel nosil věci do auta, malá u mlíka usnula, takže jsem jí v postýlce přebalila (převlíkat jsem jí nechtěla, měla overálek na cestu už od večera), no a hodila jsem si jí na ramena a vyrazili jsme k auto. Samo že se cestou do auta pořádně probrala
, naštěstí teda v autě koukala a za chvilku usnula. První zastávka za Vídni na jídlo pro malou i my čůrání, od té doby malá nespala a spala, tak na střídačku ale byla hodná. Oběd ve Slovinsku, pak malá usnula a probudila se skoro až v cíli (hodinu před cílem). Dojeli jsme kolem 16h - takže 11h jízdy (podle navigace 8:20h čisté jízdy).
Docela foukala v tu sobotu, ale moře jsme byli ochutnat
i bazén. Malá nadšená
![]()
V neděli ráno bouřka, ale odpoledne už u moře.
Od pondělí do čtvrtka v podstatě stejný režim
- v 6:45 budíček, snídaně v hotelu (malá snídala většinou v postýlce mlíko a v hotelu si dala rohlík s jogurtem rukama - čuník první třídy
), pak na pláž tak do 10h byla i malá „naživu“, pak svačinka, šup do kočárku a usnula, my jsme byli na pláži tak do 11h, pak na pokoj, něco pojíst a leželi jsme tak do 14h (mezitím se malá vzbudila a snědla oběd), pak porcházka a na pláž až po 16h do 18:30h, pak rychle na pokoj a večeře (zase v hotelu).
V pátek bylo hodně větrno tak jsme jeli na výlet do Puly, odpoledne ještě k moři, ale vlezl tam jen taťka, bo byli velké vlny a na malou to bylo studené, jen seděla na břehu a smáčela nohy.
V sobotu odjezd v 8:30, dorazili jsme po 19h - cesta hrozná
, malá spala jen hodinu po vyjetí, pak 4h řvala, pak oběd, usnula na hodinu a pak až domů zase řvala. Bylo to tím, že ona přes den prostě nespí, takže když jsme jeli tam, a spala ještě ráno tak to šlo, ale přes den bych už asi nejela, raději jsme tam možná měli počkat do večera a jet na noc. No prostě zpátky to byla katastrofa.
Do středy tam nebyli žádní lidi, pláže poloprázdné a skladba lidí tak jako my s děckama anebo staří důchodci. Od středy hlava na hlavě (chorvati měli ve čtvrtek státní svátek, takže vyrazili na prodloužený víkend) a od toho čtvrtku fakt katastrofa! Nebylo si kam lehnou s ručníkem, natož pak my s tím půl stanem a dekou. Taky od toho čtvrtka teda začali fungovat všelijaké ty atrakce atd. Ale nic pro nás.
S takto malým dítětem bych doporučila jen k moři s kamínky a oblázky, na písek ne. Ty kamínky se lépe vytahujou s pusy než ten jemný písek a jemné kamínky, které si tam malá taky občas narvala. ![]()
Ceny - kupovala jsem tam dvě přesnídávky - kolem 8kun, a jinak jen pití pro nás (9kun). Jinak jsme nic nekupovali, krom dárku ![]()
Omlouvám se za román
![]()
SHRNUTÍ - BYLO BÁJEČNĚ

Petko tak hlavně že se vám líbilo ![]()
akorát moře jsme moc neužili, co, když jsme tam nebyli každý den a navíc i jen napár hodin…ale výlety jsou taky bezva
jenom dotaz…proč jste jeli přes den a ne na noc? Teda jste dobrý, já bych s dětma (hlavně s tím malým) přes celý den nejela, to by byl děs. My budeme vyjíždět kolem 19.h a pěkně v noci ať prcci chrupou ![]()
Kdybychom jeli přes noc, tak tam jsme ráno a ubytování jsme měli až od 15h, a to by jsme nedali s jídlem pro malou (nekojím, takže UM a měla jsem vlastně s sebou jen jedno na cestu + plus oběd v termosce), a jedna přesnídávka. Cesta tam v pohodě. Navíc v tu sobotu kdy jsme tam přijížděli tak bylo hnusně, takže si myslím že jsme udělali dobře.
No a zpátky jsme si mysleli že pojedeme až v sobotu večer, že bychom tam zůstali i když už bez ubytování a domluvili bychom se s nějakýma čechama co tam přijeli nás střídat, jenže když v tu sobotu bylo hnusně, tak bychom nevěděli co tam dělat, tak jsme jeli. A byla to s malou krizovka docela, ona půl cesty prořvala, ve Slovinsku jsme stáli 5×
, pak v Rakousku 1× a pak hned v Břeclavi zase, byla nějaká nespokojená hold blbý den.
Jinak byla jako andílek.