Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@KimL Děti se „otravují“, škádlí běžně, viz můj příspěvek výše. I já si pamatuju ze školky a školy, že jsme se prali, tahali, štípali. Nic zvláštního
. Můj bratr dostal v první třídě poznámku - stahoval spolužákovi trenky. Vždycky mi to přišlo spíše úsměvné než že bych se nad tím pozastavovala, jak je hrozně zlý kluk. Jako lotroviny si představuju něco jiného - kluk, co ve třídě šikanoval, dělal např. toto - synovi vzal jeho tělocvik v pytlíku i s teniskama a mlátil ho do hlavy, dalšího kluka opakovaně shazoval ze schodů, bral dětem svačinu nebo je donutil mu ji dát, vysypával dětem penál apod.
@bramburka81 Jj, jak jsem psala, je to hrozná bžunda. Taky jsme měli takového srandistu ve třídě. Byla to děsná legrace, když ostatní štípal a podobně. Fakt pecka
![]()
@bramburka81 pokud to žádné ze stran nevadí, tak je to v pořádku. Pokud to holčičkám vadí, tak by se to zlehčovat nemělo. Jako správnou reakci si představuju to, že na základě vyjádření jejich nesouhlasu kluk půjde a omluví se jim. Problem solved. Kluk ale místo omluvy začne ve škole vřískat, že se zabije a problém naopak dál eskaluje.
Asi jsem to napsala špatně, neřvala bych kvůli prostému tahání za vlasy, ale kvůli tomu, že holčičku někdo pošťuchuje tak, že jí to vadí a maminka pokušitele nad tím mávne rukou, řekne, že přeháníme a že oni to tak doma dělají běžně, takže nezájem. To mi prostě přijde trochu mimo. Ne to zatahání za vlasy, ale to vypořádání se se situací, když druhé straně připadá nevhodná.
@adam75 @KimL Tak já si myslím, že tady to byla „akce reakce“. Holčičky jej provokovaly, posmívaly se mu, on reagoval zataháním za vlasy. Podle mě nevhodné (na druhou stranu u dětí běžné) chování z obou stran, holčičkám by se mělo vysvětlit, že se neposmíváme, klukovi, že se netahá. Mi to teda přijde jako normální dětské chování, ve škole i školce se toto děje běžně. Normální mi nepřijde reakce kluka ohledně sebeubližování a zabití, tohle bych řešila.
Holky určitě nejsou svaté, dovedou to být pěkné provokatérky a potvory
. Nedávala bych vinu jen klukovi.
@bramburka81 to ano, ale tu první část se jenom domníváme, nevíme. Dalo se to vyřešit naprosto v klidu promluvou se všemi zapojenými dětmi, ale to by museli rodiče spolupracovat.