Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@mroe U nad u doktoru prave spoluprace vzorna. I kdyz tukam na drevo, taky moc nemarodi.
Nicmene domaci osetreni a hlavne podavani leku je za trest asi pro obe strany. Ale jako podavani antibiotik jen jednou denne, protoze to podle nej staci, na me teda fakt neusmlouva.
@mroe píše:
No a jak by to ta doktorka mela resit, podle tebe, kdyz dite neotevre pusu?
Nijak?
Co chces po 2,5 letem diteti? Kdyz nespolupracuje, tak to beru jak to je. Hlavne mi prijde absurdni vycitat chovani vystresovaneho ditete jeho rodici. Co ja jako s tim, ze dcera se boji? Je mala, boji se, tim to pro mne konci. Na tohle nemam vliv ani, ani doktorka. Muzeme se snazit pristupovat k dceri co nejsetrneji, ale pokud to nezabira, tak to tak proste je a ty reci si doktorka tim padem muze nechat.
@warita A tak dite nechas nevysetrene, bez medikace?
Jako pokud by dite fakt i pres veskere usili, vysvetlovani, komedie nespolupracovalo, tak ho klidne v pripade potreby k te postely necham prikurtovat a leky podavat jen intravenozne.
A s tim starsim proste resim ten panicky strach- meli by si uvedomit, ze ma do zivota zavazny problem, ale je cesta to odstranit (za pomoci psychatra/psychologa), jen musi projevit alespon minimalni snahu spolupracovat.
@warita píše:
Nijak?Co chces po 2,5 letem diteti? Kdyz nespolupracuje, tak to beru jak to je. Hlavne mi prijde absurdni vycitat chovani vystresovaneho ditete jeho rodici. Co ja jako s tim, ze dcera se boji? Je mala, boji se, tim to pro mne konci. Na tohle nemam vliv ani, ani doktorka. Muzeme se snazit pristupovat k dceri co nejsetrneji, ale pokud to nezabira, tak to tak proste je a ty reci si doktorka tim padem muze nechat.
Nijak? Jako, ze dite s anginou neodstane ATB, protoze neotevre pusu a doktorka tak nezjisti, ze je ma dostat?
@warita A dvoulete dite nechas bez rtg, protoze si nenechalo vysvetlit, ze pod ten rtg musi polozit tu bolavou ruku? Jako vazne?
@Svistice píše:
@warita A tak dite nechas nevysetrene, bez medikace?
Jako pokud by dite fakt i pres veskere usili, vysvetlovani, komedie nespolupracovalo, tak ho klidne v pripade potreby k te postely necham prikurtovat a leky podavat jen intravenozne.
A s tim starsim proste resim ten panicky strach- meli by si uvedomit, ze ma do zivota zavazny problem, ale je cesta to odstranit (za pomoci psychatra/psychologa), jen musi projevit alespon minimalni snahu spolupracovat.
jako co, ze se doktorce nepovedlo vysetrit hrdlo?
Jo, to klidne necham nevysetrene. Brala ATB? Brala. Teploty uz nema? Nema. Budeme tedy vychazet z toho, ze nemocna uz neni.
Ad k tem ATB. Moje dite taky nechce brat leky. Jak jsem vysvetlovala o par prispevku vyse, leky podavam tak, aby dcera budto nevedela, ze v tom je lek (zamichane do dzusu, do kase a jinak maskovane), nebo se snazim to udelat atraktivni. Vzdy lek nejdrive sama ochutnam, abych vedela, jakou to ma chut a podle toho postupuju. I hodne nechutne, horke a fujtabl veci se daji dobre maskovat. Napriklad moje dcera miluje jitrolecelovy syrup. Je to sladke a ma to intenzivni chut, da se v tom propasovat do decka prakticky cokoliv, nevsimne si toho. A tak nema z brani leku zadny trauma, protoze jsem ji nikdy do niceho nenutila. Zkusim, zda si to vezme dobrovolne, pokud ne, spoleham na stary dobry jitrocelovy syrup a podobne zlepsovaky.
@warita píše:
Nijak?Co chces po 2,5 letem diteti? Kdyz nespolupracuje, tak to beru jak to je. Hlavne mi prijde absurdni vycitat chovani vystresovaneho ditete jeho rodici. Co ja jako s tim, ze dcera se boji? Je mala, boji se, tim to pro mne konci. Na tohle nemam vliv ani, ani doktorka. Muzeme se snazit pristupovat k dceri co nejsetrneji, ale pokud to nezabira, tak to tak proste je a ty reci si doktorka tim padem muze nechat.
Jak jako nijak? Nespolupracující děti se jako diagnostikovat a léčit nebudou??? ![]()
@warita píše:
jako co, ze se doktorce nepovedlo vysetrit hrdlo?Jo, to klidne necham nevysetrene. Brala ATB? Brala. Teploty uz nema? Nema. Budeme tedy vychazet z toho, ze nemocna uz neni.
Ad k tem ATB. Moje dite taky nechce brat leky. Jak jsem vysvetlovala o par prispevku vyse, leky podavam tak, aby dcera budto nevedela, ze v tom je lek (zamichane do dzusu, do kase a jinak maskovane), nebo se snazim to udelat atraktivni. Vzdy lek nejdrive sama ochutnam, abych vedela, jakou to ma chut a podle toho postupuju. I hodne nechutne, horke a fujtabl veci se daji dobre maskovat. Napriklad moje dcera miluje jitrolecelovy syrup. Je to sladke a ma to intenzivni chut, da se v tom propasovat do decka prakticky cokoliv, nevsimne si toho. A tak nema z brani leku zadny trauma, protoze jsem ji nikdy do niceho nenutila. Zkusim, zda si to vezme dobrovolne, pokud ne, spoleham na stary dobry jitrocelovy syrup a podobne zlepsovaky.
Takže třeba sepsi budeme léčit jitrocelovým sirupem??? To jako fakt?
@warita píše:
jako co, ze se doktorce nepovedlo vysetrit hrdlo?Jo, to klidne necham nevysetrene. Brala ATB? Brala. Teploty uz nema? Nema. Budeme tedy vychazet z toho, ze nemocna uz neni.
Skoda, ze jsem ti nemohla tenkrat pujcit svoje dite… davas mi uplne stejne rady, jako obe babicky. A urcite by se, stejne jako od nich, taky domu vracelo dite, co ji vsechnu zeleninu a ovoce a leky spolkne bez reci a scen… ![]()
Tvoje dite nema trauma, protoze se s nim da jednoduse nebo za mirne zvyseneho usili domluvit. Takze vubec netusis, o cem je tady rec. Ano, takova je vetsina deti, co ma normalni rodice. Ale predstav si, ze jsou i deti, kde to podle tvych rad nejde.
MMCH, a jak budes postupovat, kdyz dite neotevre pusu jeste pred tim, nez ma tu anginu diagnostikovanou? Nechas ho bez ATB? Nebo budes vyzadovat ATB bez vysetreni na cokoli?
@warita Jitrocelovy sirup obe deti nesnasi neb je na ne priserne sladky.
Takze tam si fakt nepomuzu. Kdyz maji kasel, tak za velkeho premlouvani a pohruzkou zakazu pohadek ci sladkosti ho do nich 2× denne vpravim. Ale obe strany jsou rady kdyz je brzy po kasli, neb je to narocne.
Holt maj moje deti blbe chute. Klukovi sice chutna urinal, ale uz z principu ho nebude chtit, kdyz v nem bude neco jineho (rozdrceny prasek samo pozna). Navic na 10 ml antibiotik by musel dostat megaporci sirupu.
Kouknuti do krku na kontrole po lecbe bych asi nehrotila. Ale treba bych nechtela, aby dite fasovalo antibiotika bez kouknuti do krku a crp jen na zaklade toho, ze ma teplotu a stezuje si na bolest v krku.
Stejne tak jako dalsi lekarske zakroky typu ockovani, prevaz, utz, rtg, pohmatova vysetreni jsou proste cas od casu treba.
@mroe píše:
Chapu, je to problem, pojistovna proste takove veci neresi, nebonifikuje, neni zajem, to resit. Ale urcite by nebylo reseni takove dite proste strcit do nemocnice a dej se vule bozi, ne? Jako to udelala zakladatelka.
No to by nebylo řešení, protože tam by ho zvládli jedině sedativy násilím podanými injekčně a sedace by byla podání od podání obtížnější, protože autisti ne že nemají emoční prožívání, ale nedokáží ho zpracovávat, sdílet, řešit, takže trauma roste. Postupovalo by to ke kurtování a radši si nepředstavuju, v jakém stavu by pak byl a zda by vůbec bylo možné ho readaptovat.
Bohužel, ano, české zdravotnictví na tyto lidi není připravené a jejich zdravotní potíže jsou řešitelné velmi obtížně.
@Andy9234 píše:
Mluvím o tom s ni doma pořád. Ale dcera si jede proste svou… vždy po mě vyjede a řve ze nikam nepůjde. Par facek taky nezabere, vždy to jen všechno zhorší
Pár facek? Aha…no, tipla bych, že dcera ti nedůvěřuje. A že aby se to napravilo, tak je potřeba zapracovat na vašem vzájemném vztahu, změnit komunikaci, začít uplatňovat empatii, respekt, porozumění a takové ty věci. Ze dne na den se to nezlepší, ale měsíc dva a věřím, že zlepšení uvidíš. Inspiraci bych hledala v nějakých soudobých knihách o výchově a o komunikaci rodiče s dítětem.
@PetiteFillette píše:
Ale teda nenechám ji rozhodovat, co bude nebo nebude. Prostě na očkování jdeš, na operaci jdeš, ruku na odběr nastavíš, kdybych si na tebe měla sednout (jakože na posledním očkování jsem na ti opravdu skoro seděla). Vyvádí, ale má smolika. Vím, že se bojí, ale pokud jsem přesvědčena o prospesnosti, tak přes to vlak nejede.Tak dnes jsem s dcerou mluvila a opět nic. Začla se zase vztekat, ječet, kopat do všeho… Roztrhala i papír (souhlas s provedením zákroku), který jsem měla podepsat.