Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, mám dotaz na rodiče, co mají děti od začátku září ve školce.
Chodí vám bez problému ve školce na wc, nebo se bojí a drží to až domu? vyzvedávám dcerku ve 12:30 a i když jdeme ze školky, tak se mnou si tam taky nedojde.
Má někdo nějaký fígl, co s tím? Doma si normálně dojde…má takový malý záchudek. Na klasické wc i s tím prkýnkem dětským se bojí a plínky už nemá ani na noc.
Přijde mi hrozné, že to drží.
Děkuji za tipy
No aspon ze tak, u nás byly pak nehody
za rok dobrý, bud dozrál anebo jebto změnou školky.
@Bubla Bůčková píše:
No aspon ze tak, u nás byly pak nehodyza rok dobrý, bud dozrál anebo jebto změnou školky.
tak to si řekne venku případně ale nehody se jí už nestávají…ty byly ve školce tak 3×
Můj syn dělá to samé, taky je od září poprvé ve školce. Hned jak přijdeme ve 12 domů, běží čůrat na záchod. Ale ve školce odmítá
mně teda tvrdí, že tam chodí, ale pochybuju. Nehoda byla zatím jen jedna, pocural se když jedl oběd, to už asi nemohl vydržet.. Učitelky se ho prý ptají, nabízí že půjdou s ním, ale nechce. Až se mnou ![]()
Můžu jen z pozice učitelky říct, že jsem se nesetkala s dítetem, které by bylo takový zenový mistr, že by nebylo poznat, že už opravdu nutně potřebuje. Oni to ani moc držet neumí, pokud je opravdu akutní.
Děti, které na záchod nechtějí, buď ze strachu, nebo že jsou zabrané do hry to pustí, když to začne být opravdu intenzivní. Ty větší, které jsou schopné to už třeba i zkoušet držet za tu hranici co menší nezvládnou-ty u toho dělají klasické tanečky a nejde si to nevšimnout.
U dcery bych se snažila odbourat „její“ záchůdek a učit na normální. Začla bych třeba tím, že ho bude mít hned u normálního wc a ne jinde po bytě. Do začátku.
A ptala ses učitelek, jestli se ve školce dojde vycurat?
Oni normálně chodí organizovaně třeba před svacinou, před prochazkou apod, tak jestli to třeba aspoň zkusí ![]()
U nás taky kluk letos poprvé od září ve školce, ze začátku taky bojkot ale ted už prý chodí normálně, i si dojde sám (doma chodí taky sám ).
Spis bych se bála, jestli ve školce nejde na wc, tak ze ani moc nepije, aby to vydržela
Tak aby pak nebyly nějaký problémy do budoucna, zvlášť až tam bude muset byt až do odpoledne.
Jinak bych asi zkusila motivovat hlavně doma, at chodí na normální záchod - nechápu malý záchůdek, to je jako nocnik?
@Danci83 Nemůže za to nedostatek soukromí? Bohužel je to pořád nešvar v mnoha školkách, dokud se rodiče neozvou.
Ve školce dětí mají jedno dětské wc úplně oddělené přes šatnu, je to správně ve vstupu do zahrady. Ale děti, které měly problém, mohly chodit jen tam.
@Danci83 U nás nebyl problém čurání, ale velká strana. To zadržoval. Když ráno nešel doma, ve školce zadržoval a prostě nešel. Je ve školce třetím rokem a až teď se to zlomilo, poté, co ví, že už se umí sám dostatečně dobře utřít a nepotřebuje k tomu asistenci cizí osoby. Ten nedostatek soukromí je prostě některým dětem nepříjemný, za mě je to naprosto pochopitelné a v pořádku. Zkusila bych odbourat ten dětský záchůdek a učit na normální, to by taky mohlo pomoct. Držím pěsti, určitě se to brzo zlepší.
U nás to ze začátku bylo podobné. Září/říjen byly nehody, neříkala si, chtěla až doma. Podle mě nevěděla pořádně komu si říct a jak to tam je, pak ji učitelka začala brát jen na sezení, když šla s jiným dítětem a teď už dobrý. Říká si sama a nebojí se. Horší je to s velkou, to si většinou říká pozdě, až když je část v gaťkách a zbytek dodělá na wc. Jak kdyby si myslela, že si chce jen prdnout a najednou to vyjede, nebo že to ještě udrží. ![]()
U nás taky tak. Syn chodí od září do školky, každý den jde na WC ráno než vyjdeme a po vyzvednutí se musí vymočit po cestě domů. Drží to co jde. Bohužel i stolici zadržuje… což u něj rozvinulo zácpu, následnou bolest pri vykonáváni potřeby, zatlačování stolice zpět, pokakavani do trenek, strach z vyprázdnění a tlačeni na nočníku či záchodě..
Nechala jsem si syna měsíc doma, abychom zkoušeli pravidelně sedat na WC. Bohužel je to v jeho hlavičce a co 3dny máme histerickou scénu a bobek v gatich, když to už neudrží.