Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak jsem tady zpět, nevím, co teď - už je mi dobře, mám „jen“ rýmu (trochu). Ale dnes jsem se dozvěděla, že je pozitivní člověk, se kterým jsem byla v kontaktu celý minulý týden (naposledy přesně před týdnem). Takže je možné, že jsem to prodělala.. co teď, mám jít na testy, když je mi dobře? Když ano, co pak?
@Anonymní píše:
Tak jsem tady zpět, nevím, co teď - už je mi dobře, mám „jen“ rýmu (trochu). Ale dnes jsem se dozvěděla, že je pozitivní člověk, se kterým jsem byla v kontaktu celý minulý týden (naposledy přesně před týdnem). Takže je možné, že jsem to prodělala.. co teď, mám jít na testy, když je mi dobře? Když ano, co pak?
tak měla by tě kontaktovat hygiena a od kontaktu bys měla být 14 dní v karanténě. Pokud ne, tak zavolej zítra svému obvodnímu lékaři. Měla bys jít co nejdříve na první test (1-5.den od kontaktu) a pokud bude negativní tak další test 14 dní od kontaktu. Pokud bude test pozitivní tak 14 dní izolace od pozitivního testu.
@Lucka1111 nikdo mě nekontaktoval. Dnes je to 8 dní od posledního kontaktu
@Anonymní píše:
To už bych to neřešila. Pokud máš možnost být doma, tak buď doma šest dnů. Ony už se stejně testy na konci nemoci nedělají.
@vokishka ano, možnost mám, mám teď dovolenou.. ale v týdnu jsem byla nakupovat a tak běžně jsem se pohybovala různě..
no mám z toho smíšené pocity..
manžel též říká, ať už to neřeším, že už je to teď asi „jedno“.. teplotu jsem neměla
@Anonymní píše:
no tak pokud tě nikdo nekontaktuje tak pro tebe bude nejlepší zůstat doma celkem 14 dní od kontaktu, tedy dodržet tu karanténu a víc neřešit. Pokud bys šla na test a byl pozitivní, tak budeš od pozitivního testu ještě dalších 14 dní doma. A pokud tě zajímá jestli jsi nemoc prodělala tak si nech udělat test na protilátky s nějakým odstupem. Ale ne rychlotest, ale laboratorní test, ten rychlotest má dost falešně negativních výsledků.
@Anonymní píše:
@vokishka ano, možnost mám, mám teď dovolenou.. ale v týdnu jsem byla nakupovat a tak běžně jsem se pohybovala různě..
no mám z toho smíšené pocity..
manžel též říká, ať už to neřeším, že už je to teď asi „jedno“.. teplotu jsem neměla
Už bych to neřešila. Ven bych asi šla, ale někam do přírody, ne do obchodu, kina atd. Vypadá to, že tě ani hygiena nevyhodnotila jako rizikový kontakt.
@vokishka já právě nevím, jak to je. Když je někdo pozitivní, to jde na hygienu ten výsledek a ta jak zmapovává kontakty? Tohle byla akce pro děti, kde jsme byli s tím nakaženým jako dozor..
@Anonymní píše:
@vokishka já právě nevím, jak to je. Když je někdo pozitivní, to jde na hygienu ten výsledek a ta jak zmapovává kontakty? Tohle byla akce pro děti, kde jsme byli s tím nakaženým jako dozor..
Hygiena by měla zavolat sama a všechno to je jen přes telefon. Ten nakažený musí dát své kontakdy a oni je obvolají. To je teda teorie. Znám lidi, kteří byli v několikahodinovém kontaktu s nakaženým, který měl v tu chvíli příznaky, a přitom je nikdo nekontaktoval.
Taky si myslím, že to mám z klimy. Každopádně dnes už lepší, polykám trošku hůř než normálně, ale o dost lépe než včera, celkově je mi líp po paralenu na noc. Tak snad to angína nebyla a bude stačit kaloba a něco na kašel