Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nejsem si jistá, ale mám pocit, že v té cukrárně zaznělo, že ani narozeniny ne.
Chudáčci.
Tak docela se mi ta atmosféra v té vícečetné rodince i ten jejich zaběhaný systém líbil. ALE, byla tam maličkost, na kterou jen velmi nenápadně upozornila ta náhradní maminka - tatínek jaksi opomněl adoptovat syna a dcerku z předchozího manželství, používá je opravdu jen jako výpomoc v domácnosti a k dětem, nikoli jako vlastní potomstvo. Už jen to, že nejmladší synek je jeho, tudíž pokračovatel rodu, a co tedy ten nejstarší? To je kdo?
Absenci vánoc dokážu pochopit, také jsme dva roky neslavili, když k tomu nebyl čas a nikdo neměl náladu na vstřebávání vánoční atmosféry. Vstávání v pět je o zvyk, spousta lidí takto žije a nepřijde jim to divné. To že všichni pomáhají při koupání, oblékání, krmení apod., to mi přišlo nádherné - ale to, že dítka z předchozího manželství jsou jen využívána a jinak odstrkována stranou, to mě tam mrzelo hodně. Vlastní počítač rozhodně nenahradí pocit sounáležitosti, který je v takové rodině potřeba.
No a v druhé rodince bylo také pár zajímavých okamžiků, takže tato výměna proběhla ze stran manželek naprosto skvěle, ovšem oba tatínci se moc nevycajchnovali, aspoň tak mi to přišlo.
ahoj
Romana
AHOJ HOLKY,
taky jsem koukala včera na výmenu manželek, a když jsem slyšela, že neslaví Vánoce a asi ani narozky, tak mi z toho bylo smutno, že ty rodiče jsou tak nezoodpovědní a nadělalali si toliko dětí a nemůžou jim udělat ani radost, jsou to chudáčci.
Ale jak bylo vidět, tak rodina fungovala, taky díky te starší Lauře, ta ji dost pomáhala a tatínek ji stále „bičoval“ za neco, hrozný.
Nedokáži si představit tolik dětí doma ![]()
Myslím, ze v dnešní době stačí dvě detičky.. Já sama čekám první miminko, a moc se na něj už těšíme.. a určitě pak kdyz to pujde mu pořídíme i sourozence… ale dve jsou u nas max.
holky, já to sledovala jen zpovzdálí, který byl ten kluk? tam přece byl i takový starší kluk, co např. si psal ten seznam na nákup…nebo ona ho třeba měla z předchozího manželství? jakože pak čekali na chlapečka-jediného nástupce rodu? .)
podle mě je 8 dětí v 3+1 prostě nezodpovědnost. ať selhává antikoncepce jak chce, mají se chránit dvojmo. Ze starších dětí se stávají chůvy (nic proti povinnostem, ale odsud pocud). A všichni žijí v chudobě, jsou rádi, že mají na jídlo, kde jsou různé kroužky, hory, společné aktivity? nemluvím o značkových hadrech, ale jak se má cítit např. 13letá holka, když ostatní pomalu chodí do kina a na diskotéky, mobil je taky samozřejmost, a ona nic? o neslavení vánoc ani nemluvím-to že není kam dát stromek není důvod, stačí i nazdobená větev ve váze, ale jde o tu atmosféru. A ti malí byli snad rok po sobě, ta matka jednak musí mít zhuntované zdraví, jednak priostě na ty děti nemůže mít čas-se s nimi pomazlit třeba o víkendu ráno v posteli, přitulit, popovídat… a jak to hodlají řešit v těchto bytových podmínkách, až děti budou starší? přece nemůže být pohromadě v pokoji třeba 4+4 děti, když potřebují jakési soukromí pro sebe a místo a klid na učení…no halva mi to nebere…K.
Ahoj,
tak já souhlasím s obdivem k té „nové“ mamině od 1 chlapečka.
Ten tatínek byl dost tvrdý na tu nejstarší slečnu asi z toho důvodu, že automaticky počítal s tím, že ona bude jaksi jistit chod domácnosti, aby všechno bylo tak, jak za „původní“ maminy. A asi byl celou dobu dost nervozní, protože měl strach, aby se něco nestalo. Těžko říct, jestli se takto chová i normálně.
Jen si tak říkám, jestli ta mamina má vůbec čas chodit s dětmi na procházku, mazlit se s nima, povídat si, hrát si.
Tak jsem si včera večer říkala, že kdybych věděla o nějaké větší chatě, kde by se dalo domluvit na symbolickém nájmu nebo nejlíp jenom platbě za vodu + elektřinu, tak bych jim to nabídla aspoň na týden jako dovolenou pro celou rodinu. Bohužel o ničem takovém nevím. Myslím, že ta paní do toho šla hlavně pro ty peníze, které od televize dostanou, protože jim to určitě hodně pomůže.
Míša
Škoda že neřekli co třeba babičky, jestli ani ty jim nic nedávají, nebo jestli je nemají. Taky jestli si hrají jen spolu nebo i ta maminka si s nima hraje…ty peníze za tu výměnu se jim bude fakt hodit ![]()
Ona měla 13 letýho kluka a 12letou holku z prvního manželství. Neřekla přímo že čekali na kluka,le mě to tak vyznělo, prootže řekla že 3 děti byly náhodou a když ta druhá namítla něco s tou antik. tak ona řekla že ten chlapeček je jedinej pkračovatel, jinak s tím novým chlapem měla těch 5 holčiček.
Ahoj holky,
kdyz jsem videla upoutavku na tuto vymenu, nevim proc me napadlo, ze to bude takova rodina „socka“, deti rvouci a valejici se po zemi, matka kouric na balkone, doma nepredstavitelny bordel.....
Nic z toho se nekonalo. Prekvapilo, me, jak se ty deti o sebe dokazi postarat. Ty dve nejstarsi jsou uplne milionovy, bez nich by se ten zaprah asi nedal zvladnout.
Jako vam vsem je mi jich lito, neslavi Vanoce, o tech narozeninach mi to uniklo, ale jestli taky ne, je to smutny. Dojalo me, jak byly deti prekvapeny a nadseny z darku na rozloucenou.
Podivila jsem se nad seznamem na nakup - 1 jogurt, 1 tatranka, 10 rohliku..... Dle jake logiky je rozdelovana tatranka????
Myslim, ze maminka 8 deti se venuje natolik rodine, ze ji absolutne nezbyva cas sama na sebe, coz na ni, bohuzel, bylo videt… Moc ji prospela navsteva kadernika.
Ta druha maminka to dle meho zvladla dobre, mela ty deti opravdu rada, alespon tak to na me pusobilo.
Zkratka - 8 deti bych nechtela ani za nic, nezvladla bych to.
Nicol a Stella
Mít velkou rodinu je určitě fajn,ale ne za každou cenu(a ani ne až taaak velkou).Taky mi bylo líto těch mrňousků,jak baštili párky a gulášovku.A pochybuju,že jim můžou koupit třeba ovoce a tak.
Ale zase je fakt,že jinak to měli zmáklý-doma uklizeno a ty děti byly úplně skvělý
.
Ty starší-asi je to dobrá průprava do života,ale myslim,že vlastní děti hoodně dlouho chtít nebudou.
Těch dětí mi bylo líto,jasně,je důležitý mít milující rodinu a tak,ale můj názor je,že si děti zaslouží aspoň nějaké ty „radosti“.
Myslim,že neni správný,když vidim,že už je to těžký utáhnout,si říct-jasně,jdem do toho a ONO se to NĚJAK udělá ![]()
Monika
Taky se mi to zda dost nezodpovene mit tolik deti a nebyt schopna jim zajistit zakladni veci jako jsou darky na vanoce nebo narozeniny. Samozrejme nemusi byt ty darky drahe, ale aspon nejake malickosti by je urcite potesily. Nehlede na to, ze deti nebudou mit asi moznost studovat, protoze rodice na to nebudou mit.
Navic ty starsi deti byly jako otroci. Sice to vypadalo, ze jim to vubec nevadi, ale otec se k nim mohl chovat slusneji, kdyz uz mu vychovavaji jeho mladsi potomstvo.
Terik
Nám s manželem se to líbilo. Obdivuji matku, otce a náhradní mámu. To má stát radost. ![]()
Já spíš myslím na materiální stránku věci. Proto budu mít max. 2-3 děti.
Docela je chápu proč neslaví Vánoce atd. Prostě to v takovém počtu nelze. Péct cukroví a udělat stromeček.
My taky neslavíme vánoce. Jsme ateisté. Z vánoc se staly komerční svátky. Proto si myslím, že je to každého věc co má doma. Patří jim všem můj obdiv.
Přesně - doma to funguje, ale za jakou cenu? Maminka v podstatě dvě chůvy má - ty starší děti…
Vstávat v 5h, ano - ale ne přeci u dospívajících děti… Navíc z povinnosti… Když vstává mamina, tak fajn, ta si zvykne, ale takhle vstávají i starší děti a makají…, pak do školy… No hrůza!!!!!!!!!!!
copak Vánoce slaví jen věřící? Ono ani tak nejde o ty dárky. Malej stejně dostane hodně věcí praktidckých (pyžámko, ponožky) ale i něco pro radost. moc se mi líbí ta atmosféra…ale nechci zvrhávat diskuzi jinam