Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
tterko ,
jasně. Beru. ![]()
Vím, že nakonec paní řekla, že Vánoce opravdu neslaví… Nevím, jestli mi něco neuteklo, občas jsem odběhla, ale prý psali v Blesku, že ta rodina s 8 dětma má ještě dva psy - vlčáka a rotvajlera - zaregistroval jste to někdo?
No, nejprve jsem ani nechtěla nic psát, protože každý jsme jiný a když je pro někoho hodně už tři děti, asi těžko vydýchá osm, i kdyby měli doma všechno ze zlata, že…ale pak mi to nedalo…
Na ten pořad jsem se dívala poprvé, vlastně omylem a taky mě zaujalo, že je tam tolik dětí (já mám zatím jedno). První co mě napadlo: Lepší osm než jedno nebo žádné. Navíc všechny mi připadaly velice spokojené, třebaže mi těch starších taky bylo trochu líto, ale třeba jim jejich starosti vynahrazovala maminka jinak (tím nemyslím hmotně). Každopádně mi tedy z „televizního“ pohledu připadaly šťastnější než ten jeden chlapeček, co bydlel v krásném domečku a bylo mu tedy „dopřáno“.
Jiná věc jsou některé praktiky rodičů. Konkrétně neslavit Vánoce mi též přišlo trochu příliš vyhrocené a souhlasím s tím, že dětem se dají dát i maličkosti, které stojí pár korun a jsou spokojené. Během pořadu jsem musela odbíhat, tak mi možná něco uniklo, ale napadlo mě, jak by se na televizní obrazovce vyjímal můj syn, který si nejraději hraje s pet láhví, otřískaným plecháčkem, přestože mu „dopřáváme“ i dražší hračky, kterých si většinou ani nevšimne.
Na závěr bych jen chtěla říct, že je poněkud nevhodné spojovat tenhle konkrétní případ (třebaže nijak zvášť extrémní a v mnoha případech ukázkový - např. vychování dětí) s otázkou, jestli je osm dětí hodně nebo málo. Jak jsem už řekla, leší osm než žádné. „Totální nezodpovědnost“ je podle mě mít jednoho rozmazleného fracka, který zahrnutý přebytkem zapomíná na to, co je v životě nejdůležitější nebo mít hodně dětí, o které se nikdo nestará, žijí na ulici a bez rodičovské lásky.
Tak hodně zdaru nám všem, ať už s jedním nebo s vícero děťulaty, ať z nich máme radost a ať jsou nám později oporou.
Markéta
Pobavilo mě, že několikrát selhala antikoncepce…(je to jako v tom vtipu: …„byla to nehoda upadl mi na nůž, a pak ještě 8 krát
“)
Televizní show Výměnu manželek nesleduju, takže jen informace mám vpodstatě jen z vaší diskuse. Ale : možná je dobré si uvědomit jednu věc: je to jen a pouze televizní show a podle toho je koncipována. Skutečná realita může být úplně někde jinde.
A počet dětí- to je věc rodičů, nikoli diváků.
Veru
přijde mi nejhorší, že se v tom každodenním kolotoči vytrácí čas na jiné zážitky - jezdili jsme s rodiči na výlety, chodili k nám kamarádi a kamarádky, tak od 12 jsem s turisťákem jezdila na víkendy pryč - člověk měl od našich dost úkolů, ale všechno se dalo stihnout, právě proto, že jsme byli čtyři a jeden pes.
myslím valli připomněla manželské etudy po 20 letech - byla tam rodina s pěti dětmi, taky všechno v pořádku, uklizeno, rodiče podnikali, ale přišlo mi, že se jim v tom pracovním stresu vlastně moc nevěnovali a navíc na ně kladli obrovské nároky, které ty děti nebyly schopné vyplnit - nejstarší, 19 let, pomáhal napůl otci ve firmě, což ho nebavilo, ale neměl celkem žádnou představu, co by měl dělat, další se od rodiny trhnul úplně, prostřední dcera se nadostala na školu, ale taky vlastně netušila, co by měla dělat, další dva kluci byli ještě moc malí, aby se dalo poznat, co bude. v rozhovorech s těma dvěma staršíma dětma vyznělo, že stejně ať udělají co udělají, rodičům se nezavděčí, že je to pořád samá práce.
v současné době by rodina měla kromě materiálního zázemí (hrůza mne jímá, jak kritériem kvality rodiny je hlavně uklizeno a navařeno) peče o duševní rozvoj dětí, to škola nahradit nedokáže. jaký model si odnesou ty dcery - žena je otrokem domácnosti? děkuju pěkně
Myslím, že na včerejší výměnu přesně sedí „Každému co jeho jest“. Obě rodiny vypadaly spokojené a šťastné tak, jak jsou. Kubíčkovi asi chybí sourozenec, 8 dětem v bytě zase trocha soukromí (umíte si představit, jak se učíte do školy v tom blázinci?
), ale obě rodiny fungují a to je důležité.
Osobně bych nešla do víc než 4 dětí, to by ještě jednou musela být „dvojčecí nehoda“
, ale když chce někdo 30 dětí a uživí je, proč ne?
Ahoj,
tak já píšu za sebe, že bych 8 dětí mích chtěla, ale v případě, že bych vyhrála tak 100 000 000
. Pravda, že bych nebyla nadšená z toho stálého těhu, ale to bych spíš řešila adopcí. Prostě kdybych na to měla, tak JO
. Je to ale taková nereálná myšlenka.........navíc je k tomu ptořeba muž, který tohle podporuje
.
Jinak mám dvě, bohatě mi stačí a teď u nás víc dětí nejde. Tak, abych jim mohla dát vše… (kdybych měla tech 8 dětí a 100mil., tak bych samo měla k ruce chůvu
, velkem barák, zahradu.....
)
Byla jsem dřív přesvědčená, že 8 dětí a jeden plat = jen nepřizpůsobiví spolluobčané, takže mě včera vše dost překvapilo.
Taky jstem si všímla, že na dveřích měli cedulku „tady hlídám já“ s rotweilerem - to je úlet
.
Paní moc obdivuju - je to zjevně ženská, co by na potrat nešla ani za nic. Mě moc překvapilo, že to v té rodině klapalo a vypadalo vše spořádaně.
Vánoce bych dětem taky neubírala, ale nebylo to náhodou tak, že říkali, že se jim do bytu nevejde jen stromeček??? Třeba si dají nějakou maličkost.............ale je pravda, že jsem taky odbíhala.
Druhou maminku, která to zvládla, by taky mohli lehce vyznamenat, pže možná by z toho leckterou křáplo
. Je pravda, že manža i ostatní děti se zapojují.
Jen k těm dvěma starším: je jasné, že se musí zapojovat do chodu domácnosti a pomáhat rodičům, ale pořád je to lepší, než být v rodině, kde se o něj nikdo nezajímá a nestojí. Takových je taky dost. Ta rodina vypadala stmelená tak, jak by to snad mělo být.
Výsledek: taky si už budu dávat pozor, na co si vlastně stěžuju
![]()
Bubu
no a napadlo vás, co ty děti dostanou do života?
Kde budou jednou bydlet…?
V nájmu…?
Pod mostem…?
Vždyť jim jistě ani není z čeho spořit, takže půjdou do života s holým zadkem.
Možná to tady od vás sliznu, ale nikdy nechci víc dětí, než pro kolik bych stačila něco málo našetřit. Aby měli alespoň na nějaký start - minimálně na vybavení bytu…
Co dostanou tyhle děti?
Však i kdyby chtěli studovat VŠ, aby měli dobrou práci, tak nemůžou, protože ostatní sourozenci budou v nejhorším věku - tedy školáci, kteří „zblajznou“ kupu peněz…
NiKi
Niki,
tak ode mně to rozhodně neslízneš, protože s tebou naprosto souhlasím. Ty děti na tom budou špatně pravděpodobně celý život, protoženikdy nebudou moci dělat to, co by chtěly. Ty starší se maximálně vyučejí aby mohli jít co nejdříve do práce a mohli si koupit alespoň něco málo a zbytek přispívat rodičům na nájem a pak už bude pozdě na to, aby něco doháněli. Bez pořádné školy nebude pořádná práce a výhledy do budoucnosti mizivé
a jak tu někdo psal, tolik dětí je dokonalá antikoncepce. Pro ty nejstarší určitě......
N.
Holky,
to co říkáte je absolutně zcestné… Přece peníze neovlivní dětem budoucí život…
Já nedostala od našich nic, kromě fajn vychování a víry, že je nejlepší spolehnout se sama na sebe. A taky žiju. A myslím, že docela v pohodě.
Váš postoj mi přijde docela rozmazlený, absolutně není povinnost rodičů podporovat své dospělé děti… (Teda podle mě.)
NiKi, osm deti je fakt rosku vic nez bych doma rada, ale musim rict, ze myslenka na financni vybaveni ditete do zivota me nebrzdi ani malinko…
Svym detem mam v planu dat vzdelani, jake si budou prat a tim pravdepodobne skoncim. Samosebou, ze pokud na to budeme financne velmi dobre, asi jim neco i nasporim, ale neberu to jako svoji povinnost. Ona koneckoncu i ta skola bude neco stat - ale asi budu trvat na tom, aby si moje deti nejakym zpusobem uz pri studiu vydelavali.
Ale mam dojem, ze si deti z takto pocetne rodiny hooodne rozmysli mit vic jak jedno nebo dve deti.
A neslaveni vanoc je trosku blbost - proc si nedat darecek u ozdobene vetve - vzdyt to nemusi byt dary za tisice. Nemyslela to maminka spis tak, ze si darky davaji, i slavnostni veceri - jen ten stromek nemivaji?
L.
musim souhlasit s Petou, neni povinnost rodicu zaopatrit sve deti. A pokud vim existuji ruzne stipendia a ta, to uz bude jen zalezet na detech, jak se budou snazit pro:,–(it se. Je fakt, ze 8 deti je extrem, ale ja mam jedno a absolutne si nedokazu predstavit, ze bych byla jednou schopna koupit mu byt
magrat a delfinel
Missorko,
nikdo tady neříká, že je to jen o penězích. Já sama jsem ze sedmi dětí. Proto vím o čem mluvím. Nejstarší sestra se raději si v osmnáctiletech nechala udělat děcko, jen proto, aby se mohla odstěhovat a žít si vlastní život - svoji dceru samozřejmě miluje, ale teď je mnohem svobodnější než kdy dřív - také se o mladší sourozence musela postarat a své zájmy a školu už jí prakticky žádný čas nezbýval. Bratr, se odstěhoval ke svému kamarádovi, u něj se naučil zacházet s počítačem. Našel si práci a taky je svobodnější než kdykoliv dřív a tak je to v podstatě se všemi staršími sourozenci. Nikdo z nás si nemohl dovolit vyšší vzdělání než vyučení a i z toho důvodu si já dodělávám nástavbu až teď, když jsem vdaná a s děckem a to je mým snem udělat si vysokou školu. Rodiče pracovali od rána do večera a my jsme se o sebe starali v podstatě sami. Nikdy jsme neměli žádný luxus. Celý rok jsme se vždycky těšili na týdenní dovolenou pod stanem - žádné moře, zahraničí. Vždycky v čechách a v nejlevnějších kempech. Oblečení jsme po sobě dědili navzájem. Žádné kino, žádné školy v přírodě a tak podobně. Vánoční stromek u nás nechyběl nikdy, ale dostávali jsme jen věci nezbytně nutné. A stýpko na vysokou? Chtěla bych vidět, jak se v tak malém bytě plném dětí někdo dokáže učit tak, aby dosáhl na stýpko. A navíc - přeznejme si, že kdo nemá známosti, nemá ani stypendium.
A jak jsme mohli vidět už při sepisování seznamu potravin, tak tahle rodinka nemá ani na to, aby dětem poskytla vyváženou stravu.
A teď mě holky klidně můžete ukamenovat. Napsala jsem jen to, co jsem v mládí cítila já
NiKina píše:
Možná to tady od vás sliznu, ale nikdy nechci víc dětí, než pro kolik bych stačila něco málo našetřit. Aby měli alespoň na nějaký start - minimálně na vybavení bytu…
Tterko - i tak s tebou nesouhlasím, ale je fakt, že konkrétní zkušenost nemám, my byli doma jen tři. Ale reagovala jsem zejména na citát viz výše…