Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Krásně to vyjádřila paní Blanka Matragi v rozhovoru pro Marianne: „Rodiče mě naučili chytat ryby“.
Takové dítě, které umí „chytat ryby“, se pak ve světě neztratí a nepotřebuje k tomu žádné zvláštní finanční zabezpečení.
Kéž bych taky byla tím rodičem, který bude schopen své děti naučit „chytat ryby“
.
Eva
.........a nebyly ty dovolené pod stanem krásné?
.
Pro mě tyhle „levné“ dovolené zůstávají nejhezčí vzpomínkou z dětství. Byla to doba, kdy naši neměli téměř na jídlo a půjčovali si, kde mohli. Táta měl 3 zaměstnání....., ale vymýšlel výlety třeba na kopec (s baťohem se svačinou a dál nic), vyřezávání lodiček z kůry, soutěže v potápění (v rybníku, kde jinde), objedvali jsme osolené špagety, ale pro mě to bylo absolutně super. Večer byl táborák, naši se objímali a všichni jsme zpívali
.
Pak to šlo líp, mohli jsme jet k moři a koupit si plno věcí (to už zase později), ale od té doby už se nesoutěžilo, jedlo se v restauracích, hrálo se akorát tak na to, ukázat, že ¨se umíme chovat, peníze jsou…
. Nic moc teda. Naši se už neobjímali, počítaly se penízky.........
Pro mě je moc důležité, abych dokázala dětem ukázat, že taková pohoda a hezké dětství jde i bez moře a značkových oblečení. Je to v lidech, en v penězich.
A přece je důležité, aby ¨se děti dokázaly o sebe postarat. Ne, aby dokázaly vyjít z toho, co jim dají rodiče.......(teda byla bych ráda, pokud naučím své děti správně k samostatnosti - o to mi jde).
Bubu
Taky si nemyslim, ze penize jsou vsechno! Pochazim sice jenom ze 3 deti, ale v zadnem bohatstvi a luxusu jsme nikdy nezili. Nasi nas ovsem vychovali k samostatnosti (teda segra az tak samostatna neni, ale to je spise povahou, ze ma z toho strach) a snazili se nas podporovat ve studiu, teda alespon mama, ktera byla kdysi schopna studovat, ale byla nejstarsi ze 6ti a nebylo penez aby mohla:-( VS mam teda jenom ja nejmladsi, ale moznost jsme meli vsichni … bracha byl ovsem liny (i kdyz chytry) a segra zase na VS nemela. Nasi dreli cely zivot, ale bohuzel v delnickych profesich a nikdy jsme se na nic nezmohli … dziny byly u nas velka slava, na kterou se setrilo moooc dlouho a dostali jsme je az v puberte, ale nejak jsme si asi nestezovali, okoli na tom bylo asi podobne.
Ze bych dostala nejake penize ci neco jineho hmotneho do zivota, to fakt ne, z ceho asi? Ale nestezuji si, dokazu si vydelat na sebe, sve dite, byt, auto a nezivorim … citim se za svuj zivot zodpovedna! A jak si ho zaridim, takovy ho budu mit! Bracha je taky samostatny a taky se dokaze postarat o svou velkou rodinu (2 deti vlastni, jedno vyzenene).
Nikdy mne nenapadlo po nasich nic chtit, naopak mi bylo trapne, kdyz chteli vypomoci necim trochu vetsim a vzdy jsem mela snahu vracet:-)))
Necitim se ochuzena o nic a jsem stastna, ze jsem byla vychovana tak jak jsem byla vychovana.
Jen si rikam, zda to dokazu taky … Nika ma totiz vse, na co si vzpomene … a obavam se, ze i na to, co si preju ja, aby mela … ona o svem prani ani nevi ![]()
Nechci aby dopadla tak jako nektere me kamaradky, ktere stale premysleji, jak by z rodicu jeste neco dostali a jsou nastvane, kdyz nic nevypadne a nevypomuzou s tim ci onim … no, a to bude jeste tvrdy orisek.
A 8 deti? Rozhodne lepsi nez zadne
… to uz bylo receno! Ta rodinka slapala jako hodinky a je jasne, ze jednoduche to nemel v te rodine nikdo a nejvice asi trpely ty nejstarsi. Stejne tu rodinku obdivuji a drzim jim palecky! Nahradni matka si taky zaslouzi hodnoceni nadprumerne, byla skvela i charakterove a zvladala to bombasticky a bez hysteraku, a to na prvni pohled vypadala, ze je fiflena … zdani klame!
Tak tot asi vse ode mne
Lichnov neni zadny konec sveta, jak tady nektera z vas uvedla! Jsem sousedka Moniky pres cestu a musim rict, ze Lichnov je krasne opravena vesnice po povodnich v roce 1997. Zije tu pres tisic obyvatel, vesnice je v udoli, obklopena lesy. Je tu klid a ja bych svuj domov nevymenila ani nahodou! Do mesta je to jen 10 km.
Jedinym problemem je tu sehnat praci, stejne jako v celem severomoravskem kraji.
Ahojky.
Tak jsem včera taky koukala. Nevím, ale mě ta rodina s osmi dětma připadala šťastná. Prcci byli strašně roztomilíý. Starší děti na tom byli hůř, protože museli pomáhat a neměli čas na svoje koníčky. Mamina od jednoho klučiny to zvládla perfektně.
Teď k diskusi. Souhlasím S Missorkou. Taky jsem od našich nic nedostala(teda to bych kecala, ale 20000,– na zařízení domácnosti nic není) a dnes se špatně nemám. Musela jsem na všechno vydělat a o to víc si cením každého kousku nábýtku, věci atd. které mám.
Vzdělání - spousta mladých lidí, co studují vysoké školy jsou na vlastních nohou. Studují a k tomu pracují, takže v případném studia všech dětí zase tak velký problém nevidím. Pokud budou chtít, můžou to zvládnout.
K otázce kolik dětí, jsem napsala tři. Plánujeme sice dvě, ale třetí by jsme zvládli taky. Osm je opravdu síla. To bych asi nezvládla. ![]()
Zdraví Marci s Matýskem
Přesně tak,souhlasím s Missorkou.
Já jsem od svých rodičů taky nedostala nic a vše co mám(e)jsme si zasloužili sami a určitě to je dobrá zkušenost.
Že nemají vánoce?A co,třeby ty dárky dostávají postupně během roku a atmosféru si udělají i jindy příjemnou…viděli jsme výcuc z 10ti dnů!!
Rodinka s 8.dětmi na mně působila dobře.Fungovalo to tam a určitě je to jiné než v rodině se 2.dětmi,ale přesto jsme se s manžou shodli že jsouu v něčem třeba více bohatější než ta rodina tříčlenná!
To je můj názor a samozřejmně finanční otázka je další věc a taky vztah otec a děti z předešlého manželství!!
Gabka
Souhlasím s Missorkou.
Já jsem od mamky (naši se rozvedli, kdy mi bylo 15 a byla jsem nejstarší, takže nás vychovávala v tom „nejhorším“ věku sama) také nic nedostala. Pak, když se narodil Peťulka, tak nám koupila pračku - na splátky a vůbec nemůžu říct, že bych neměla hezké dětství. Jezdily jsme každý rok na dovolenou, sice ne do ciziny, ale jezdily. O zabezpečení dětí v dospělosti to určitě není, ale je to o něčem úplně jiném.
Anonymní píše:
Souhlasím s Missorkou.Já jsem od mamky (naši se rozvedli, kdy mi bylo 15 a byla jsem nejstarší, takže nás vychovávala v tom „nejhorším“ věku sama) také nic nedostala. Pak, když se narodil Peťulka, tak nám koupila pračku - na splátky a vůbec nemůžu říct, že bych neměla hezké dětství. Jezdily jsme každý rok na dovolenou, sice ne do ciziny, ale jezdily. O zabezpečení dětí v dospělosti to určitě není, ale je to o něčem úplně jiném.
Ten příšpěvek jsem psala já, zapoměla jsem se přihlásit ![]()
Tak na výměnu jsem včera taky koukla a rozhodně nebudu soudit, zda jsou tito rodiče nezodpovědní, když si pořídí tolik dětí a nemají je jak zabezpečečit a dát jim vše, co si např. může dovolit rodina s 2 dětmi.
Co my víme, jak to Nova upravila k obrazu svému. Co je a co není na včerejším dílu pravdy.
Rozhodně se skláním před tím, jak to ta mamina všechno zvládá.Uznávám, že na ně nebude mít tolik času. Co jim ale určitě dá,je láska. A o to jde, ne?Všechno není postaveno jen na penězích!
Mě rozhodně tenhle díl vůbec nepobouřil.
R.
Tak v prvni rade chci smeknout pred „novou“ maminkou. Jak uz tu nekdo psal, na prvni pohled me pripadala jako nejaka desna fiflena, ktera neumi nic. Ale jak se postavila k te situaci… Klobouk pred ni dolu.
A dal, k poctu deti. Myslim si, ze je to lehce nezodpovedne. Napr. co se tyce vzdelani. Nevim, jak jsou velke Dublovice, ale predpokladam, ze vic nez zakladni skola tam nebude. co treba naklady na dopravu, az 3-5 z nich bude jezdit na stredni skolu?!? Nehlede na skolne v ruznych krouzcich, hudebkach atd. To si to ty deti nezaslouzi?!? NEmluvim o sporeni na bydleni, ani my jsme nedostali skoro nic. Setrili jsme sami z brigad atd.
A posledni poznamka. A my jsme na spolene uvitani po 10 dnech odlouceni reagovali slovy - tak z toho bude devaty.....
Já tedy nemyslím, že je nezodpovědné mít 8 dětí. Viděla jsem v čistém bytě 8 veselých , hodných a citlivých dětí. Nepřecenuju význam kroužků¨, často do nich děti chodí jen proto že na ně nemají rodiče čas a potřebují aby se nějak děti zabavily. A vztah k mamince a i k sourozencům měly moc hezký takže nemyslím, že by citově strádaly. A s tím nákupem jsem to pochopila tak, že každému se kupovalo co má rád, někomu tatranku, někomu jogurt, myslím že táta říkal at koupí holkám nějaké křupky. Polévku v sáčku a párky vařila ta náhradní maminka, ta původní říkala že vaří obyčejná jednoduchá jídla, třeba rajskou. Obdivuji tu maminku ,8 dětí, že nešla na potrat. Podle počtu dětí asi žijí s tatínkem v intenzivním sexuálním vztahu, myslím, že i to jim může leckdo závidět. Cora
tterka - dovolim si s Tebou nesouhlasit, su ze 6 deti, brasi maj stredni, ja a segra hotovou VS - medicinu a farmacii a mladsi sourozenci - bracha i segra studujou a nejspis i dostuduji VS - jeden tady v Brne a sestra v Praze.
nejsme sice nejaci bohaci, ani jsme nebyli planovani, mamka si prala tak 2 deti ,pak uz jen prekvapka
no ja su z dvojcat,toz to bylo naraz, pak pokazde
ale myslim mile.
Na dovolenou jsme sice moc nejezdili - pamatuju si na spol.dovolenou ve Splitu s Cedokem, pak uz bez starsich brachu na Slovensku..nicmene vzdy jsme chodili do nejakych krouzku - lyzovani, skauti , spolca…a s temito kamarady jezdili na sve prazdniny. Cast prazdnin jsme vzdy stravili trhanim rybizu na plantazich u dedy,sesla se tam cela rodina a dostavali jsme 1kc/1kg - super penize tenkrat.pak prazdniny- brigady v zahranici ci au-pair…
takze dle meho kdyz se chce tak to jde -myslim studium apod.
nekdy trva dyl - napr. s rocnim prerusenim - ale zase se cek v zahranici nauci jazyk a neco vydela..
ted mam uz svoji rodinu,jsme sice zadluzeni,ale kdo neni,za par let do snad splatime, na dovolenou jezdime,na jidlo mame teda zatim kojim,no uvidime ![]()
ciao D
ciao,
narozeniny jsme slavily i svatky !!!!! kazdy mesic bylo neco a jake dorty umela mamka pect mnam.
vanoce- kazdy jsme si psali listecek se seznamem vysnenych darku, no proste i vanoce byli super- kazdy mel svoji hromadku se jmenem pod stromeckem,co byl az ke stropu !!!…ted na vanoce nejprve ve 2 (s manzelem),ted ve 3 ( i s nasim cvaldou) jsem si musela zvyknout, bylo to jine. JInak neplanuju vic deti,max 3,po porodu rikala ze max.jeste 1 a adoptovane,ale uz to preslo,a o jedno se urcite pokusime,nebo to nechame na nahode…jako moje mamka ![]()
no i Vitek byl neplanovanej a ted nam pekne planuje zivot. ![]()
D
Tak pořád přemýšlím,jestli napsat nebo to nechat plavat,ale nedá mi to
.
Já jsem pro menší počet dětí,myslím,že je super,když jsou děti tak 3-4,ale já na to nemám,bohatě mi stačí ty naše dvě cácory.
Ale…v dnešní době je hodně těžké sehnat bydlení,takže už teď oběma holkám spoříme na stavebku.Neříkám,že budou dostávat honosné dary,ale chceme jim aspoň v tomhle trochu pomoct,což u 8 dětí jaksi nejde,když nejsou peníze ani na jogurty.
V naší rodině je tenhle systém už třetí generaci a docela to funguje,neberu to jako rozmazlování.
Jak asi budou jednou zakládat rodinu děti z tak velké rodiny?Rodiče jim asi jen tak tak zaplatí středoškolské vzdělání a co potom?Kde budou všichni bydlet?Já nevím,dost nad tím přemýšlím a tohle podle mě bude kámen úrazu.
Tak ve mne se ty pocity trochu misi..
Kdyz jsem shledla celou Vymenu, na jednu stranu mi ta rodina prisla v pohode (az na male vyjimky, kdy tata osocoval jeho dve nevlastni deti), deti byly stastne, a hlavne smirene s osudem, byt relativne cisty a domacnost fungovala. Patri jim urcite muj obdiv. Taky dulezitost prikladam i tomu, ze tata pracoval a nebyli na socialnich davkach.
Na druhou stranu ty Vanoce a vstavani deti v 5… to je urcite „krasne detstvi“.
Mit 8 deti je rozhodne krasne, kdyz na ne mam cas, energii a penize, jinak je to podle me v dnesni dobe NEZODPOVEDNOST.
Nektera tu pisete, ze jste od rodicu nedostala nic a vse mate poctive zaslouzeno.. to mi nejak hlava nebere, rodice prece sve deti zivi, umozni jim studovat (i statni skola neco stoji) a potazmo ziskat dobre zamestnani, navstevovat konicky, ktere nejsou zadarmo… a at chceme nebo ne, na penezich stoji vetsina veci. Takze rodice nam davaji opravdu hodne!! Nemyslim ted samozrejme koupi bytu, auta atakdale.
mam zatim jedno ditko, chtela bych 3 nebo 4. ![]()
R.