Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Komsomol Pripominas mi mou babicku, ktera slovo pochcany pouziva bezne a z tho ze ma syn plenku na noc asi ani nespi. Ja mam deti pocurany, slovo pochcany mi sedi, tak k nejakemu ozralemu chlapovi. Mam i mladsi a ta je dle babicky uz taky ostuda, protoze ma v roce a pul plenku.
Hele me je to jedno, co si kdo mysli, ja radim zakladatelce, at si z toho nedela hlavu, jednou to tomu diteti docvakne. Mozna by si o tom mohla i neco precist, jmenuje se to nocni enureza.
@Mia25 píše:
@Komsomolmůžu se zeptat, kolik dětí jste vychoval? Jen ze zvědavosti
jinak každé dítě je jiné a některému to nesepne ani v pěti letech. Ani když ho bude štípat zadek. Prostě musí dospět do věku kdy mu to sepne samo. Na některé děti opravdu nezabírají osvědčené metody výuky na noc bez plen
Jenze kdyz nekomu neco „nespina“ nemuzu to brat za normal, ale jako nejakou formu poruchy. Jestli nekomu nesepne, ze se mu chce kadit v sesti letech tak bych to dite rozhodne resil
jinak do jakeho veku bys cekala nez mu sepne ze jej pali rit protoze si ji zaparil nebo pokadil? Pamatuji si jak od jednoho kamarada mladsi bracha rika „kuci pokejte mucim ci umyt pdel“
v reakci na to ze jej chytlo sranii na sberu tresni a sel si ulevit do pole s kukurici a nasledne si umej rit do rybnika. A to mu prosim rozhodne nebylo sest ![]()
@paandatko píše:
@Komsomol Pripominas mi mou babicku, ktera slovo pochcany pouziva bezne a z tho ze ma syn plenku na noc asi ani nespi. Ja mam deti pocurany, slovo pochcany mi sedi, tak k nejakemu ozralemu chlapovi. Mam i mladsi a ta je dle babicky uz taky ostuda, protoze ma v roce a pul plenku.
Hele me je to jedno, co si kdo mysli, ja radim zakladatelce, at si z toho nedela hlavu, jednou to tomu diteti docvakne. Mozna by si o tom mohla i neco precist, jmenuje se to nocni enureza.
To chci videt kdyz mu to nesepne ani kdyz pujde do skoky. To si bude mocit do kalhot ve tride nebo pani ucitelka jej bude prebalovat protoze rodice tomu nechavaji volny prubeh kdy se milacek nauci chodit vycurkat?
nekdy mu to docvakne. Treba v deviti letech
tak asi se babicce nelibi ze si vnuk moci to teplaku co ja vim
treba na tom neco k zamysleni bude
@Komsomol On pres den plenku nema, uz od dvou let. Bavime se o plence na noc, to je trochu rozdil. A ver mi, ze i na zakladni skole jsem mela spoluzacku, ktera se v prvni tride pocuravala. Vzdycky ji ucitelka prevlekala. Zkus si o tom neco precist, treba:
Je třeba si uvědomit, že noční pomočování není chyba vašeho dítěte. Příčinou může být zvýšená produkce moči během spánku, potíže s přechodem mezi spánkem a bdělostí a/nebo snížená kapacita močového měchýře. Důležitou roli hraje i celková zralost a vyspělost dítěte. MUDr. Holý, urolog
@paandatko píše:
@Komsomol On pres den plenku nema, uz od dvou let. Bavime se o plence na noc, to je trochu rozdil. A ver mi, ze i na zakladni skole jsem mela spoluzacku, ktera se v prvni tride pocuravala. Vzdycky ji ucitelka prevlekala. Zkus si o tom neco precist, treba:
Je třeba si uvědomit, že noční pomočování není chyba vašeho dítěte. Příčinou může být zvýšená produkce moči během spánku, potíže s přechodem mezi spánkem a bdělostí a/nebo snížená kapacita močového měchýře. Důležitou roli hraje i celková zralost a vyspělost dítěte. MUDr. Holý, urolog
Tak jinak. Zakladatelky dite se normalne v noci vzbudi akorat se mu nechce, tak to pusti do pyzamka. Psala to hned v uvodu, ze kdyz se ho zepta, tak rekne ze se mu chtelo akorat se mu nechtelo jit na zachod
prijde ti to jako nejake svevolne pomocovani v noci s problemm v prechodu spanku? Snizena kapacita mechyre snad neni normalni stav a da se zjistit vysetrenim. Taky jsem znal chlapce, ktery hral s klukama fotbal a jelikoz nechtel prijit o hru tak se klidne posral. Ale neprijde mi to ok. A uz vubec mi to neprijde ok ze strany rodice s nazorem ze dospeje do toho, ze by mohl jit vykonat potrebu jinam nez do kalhot.
@Komsomol vy jste psycholog, že jste si stoprocentně jistý tím, co zde píšete? Ano, je běžné, že některé děti nosí plenu na noc do 5 - 5,5 let. Ale to, že se tím matky či otcové nechlubí neznamená, že to dělají jen děti s poruchou. Můžou mít blok, být trochu pomalejší… A ano, dítě není malý dospělý a ve čtyřech letech prostě některé děti na to zralé ještě nejsou. Pokud se bavíme o šestiletém dítěti školou povinném, pak ano, tam je na pováženou, zda tam nehraje roli i nějaká porucha. Ale těch moc není a zakladatelka má dítě čtyřleté ![]()
@Komsomol a opravdu nevím, proč sem pletete pomočování ve dne. To zde nikdo nepsal, že je v pořádku, to už je uplně jiná situace…
@Mia25 Chtela jsem napsat neco podobneho, ale uz nemam.chut. Diky 🙂
Pokud by bylo jedinym problemem sveta, ze se v noci obcas porucaji predskolaci, svet by byl krasny
![]()
Nacpem deti do tabulek, jooo! 😁 Každé dítě si na to prijde. Každé zdravé dítě. Ja nikam nepíšu jak to ma muj syn a mam klid. Doporučuji
Zakladatelko, dej tomu cas.
@Mia25 píše:čitam stranku suchapostielka.sk, tam sa piše, že existuje nejaka latka v tele, ktorá upozorni v noci na to, že je polny mechur - a komu sa netvorí, tak sa pociká
@Komsomol a opravdu nevím, proč sem pletete pomočování ve dne. To zde nikdo nepsal, že je v pořádku, to už je uplně jiná situace…
Loni jsem řešila na urologii, když měl syn 4,5 roku, že se stále v noci počůrává. Pan doktor jen doporučil úpravu s pitným režimem, nejvíc vypít dopoledne a během dne ubírat, s tím že do těch 5,5 to jinak řešit nebudeme. Pokud by se dítě počůrávalo za rok, tak máme přijít a bude se hledat jiné řešení.
Syn se teda počůrával každou noc, v noci vzbudit nešel, na WC max. v polospánku brečel.
Když mu bylo 5 let a 2 měsíce, najednou došlo ke změně a žádné počůrávání, vydrží až do rána, v noci se nevzbudí a tak už je to rok.
Holt to trvalo dlouho než dozrál.
Zato mladší dítě je bez plen na noc od 2 let a 3 měsíců a nemusela jsem pro to dělat nic. Tam je i jedno, že se večer hodně napije, prostě se v noci nepočůrá.
@Mia25 píše:
@Komsomol vy jste psycholog, že jste si stoprocentně jistý tím, co zde píšete? Ano, je běžné, že některé děti nosí plenu na noc do 5 - 5,5 let. Ale to, že se tím matky či otcové nechlubí neznamená, že to dělají jen děti s poruchou. Můžou mít blok, být trochu pomalejší… A ano, dítě není malý dospělý a ve čtyřech letech prostě některé děti na to zralé ještě nejsou. Pokud se bavíme o šestiletém dítěti školou povinném, pak ano, tam je na pováženou, zda tam nehraje roli i nějaká porucha. Ale těch moc není a zakladatelka má dítě čtyřleté
Jak rikate je to bezne, neznamena to automaticky ze je to ok. Sama rikate ze muzou mit blok nebo jsou pomalejsi. Z toho vyplyva ze nejsou uplne ok. Navic bych se zamyslel nad opovedi „ano maminko vzbudil jsem se a chtelo se mi curat, akorat se mi nechtelo na zachod, tak jsem to pustil“. Tohle ti prijde jako normalni odpoved?
@lebambule píše:
Nacpem deti do tabulek, jooo! 😁 Každé dítě si na to prijde. Každé zdravé dítě. Ja nikam nepíšu jak to ma muj syn a mam klid. DoporučujiZakladatelko, dej tomu cas.
Dejte tomu cas. Vsak jo. Potom tady bude debata syn/dcera se pomocila ve skole, ma z toho trauma a deti se ji smeji. Ano nektere deti jsou pomalejsi, ale tem je treba se vice venovat a take na veci v kterych jsou zaostalejsi vice davat pozor a popostrkavat je. Nevim jaky je problem naucit dite, ktere nema jiny zdravotni problem, chodit v noci normalne vymesovat na wc. Naucit jej, ze kdyz se mu chce a ma potrebu musi jit a nesmi to odkladat z duvodu ze se mu nechce absolvovat cesta na toaletu nebo ze se boji nebo cokoliv. V cem je takovy problem?
@autorka44 píše:
Jačitam stranku suchapostielka.sk, tam sa piše, že existuje nejaka latka v tele, ktorá upozorni v noci na to, že je polny mechur - a komu sa netvorí, tak sa pociká
Ale to je zdravotni problem, ktery by se melnresit odbornou pomoci u lekare. To je uplne jina situace nez o ktere se tady bavime (doufam)