Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, napadlo mě založit toto téma, čistě pro odreagování. Blíží se pátek a zatmění Slunce. Určitě ho chci vidět, ale nemám nějaké ty speciální brýle. Přes co tedy koukat, aby to bylo bezpečné. A co focení? Když budu koukat přes foťák (zrcadlovku) bude to vadit nebo ne?
Svářečské sklíčko, brýle, kukla. My v r. 2000 koukali přes okýnko v disketě, ale to v dnešní době asi těžko doma máš
Jo a prej se to nemá, že propouští UV záření.
Příspěvek upraven 18.03.15 v 19:20
Přes CD
focení? pokud nemáš spešl objektiv, nic moc nevyfotíš. Ale zrak si nezkazíš, toho bych se nebála.
@eetkikinka píše:
Svářečské sklíčko, brýle, kukla. My v r. 2000 koukali přes okýnko v disketě, ale to v dnešní době asi těžko doma máš
Teď jsem na to taky vzpomínala a říkala jsem si, že to bylo něco od počítače a napadlo mě cédéčko a vrtalo mi hlavou jak se přes to koukalo. A ona to byla dávno zapomenutá disketa ![]()
@Tiger-lily píše:
Koukej přes očouzené sklíčko.
Přes očouzené sklíčko to není bezpečné. Lepší je to sklíčko ze svářečské kukly - jenže je potřeba vybrat optimální „tmavost“ - zeptej se v obchodě se svářečskými potřebami… Běžně se používají stupně 13 až 15. Úplně je nejlepší připevnit na čočkový dalekohled nějakou desku pomocí několika drátů (ideální jsou čtyři, stejně dlouhé) - a na tu desku obraz Slunce promítat (nedívat se do slunečního kotouče přímo).
@Quinn7 Najdi si webové stránky petřínské hvězdárny a zeptej se tam. Poradí ti určitě odborněji než my tady na emiminu. Nás astronomie neživí… I když někteří zdejší se jí dřív taky věnovali.
![]()
Já to dnes hledala na různých astro stránkách a všude strašili a odkazovali na prodeje přímo z hvězdáren. ![]()
Jinak jako nouzovku psali, že nejlepší je svářečské sklíčko, vyvolaný klas.foto film-ty tmavé kusy (několik vrstev), nebo tmavý rtg snímek.
V žádném případě né bez ochrany, sluneční brýle, nebo foťák či kamera bez spec. filtrů- prý hrozí až nenávratné poškození zraku. ![]()
Jo, ty spec. prodejny apod. jsou po internetu většinou vyprodané.
Takže myslíte, že to CD je bezpečný? Disketu mozná jestě někde mám, zkusím pohledat. Z vašich návrhů mi asi nejlepší přijde to svářečský sklo, zkusím se zeptat táty jestli něco nemá. Co se týče focení, myslela jsem že něco vyfotit půjde
Asi to zkusím ale nevím no.
Nebo mě ted napadlo koukat do displeje toho fotáku, místo do toho hledáčku(nevím jestli se to tak jmenuje odborně:D). Tam bych vlastně viděla odraz Slunce a nekoukala přímo.
Jura007: jéé takový konstruktér teda nejsem, ani si to neumím představit, že bych něco takovýho štělovala ![]()
@Jura007 píše:
@Quinn7 Najdi si webové stránky petřínské hvězdárny a zeptej se tam. Poradí ti určitě odborněji než my tady na emiminu. Nás astronomie neživí… I když někteří zdejší se jí dřív taky věnovali.![]()
jé děkuju, já nějak nevěděla kde se zeptat nějaký odborníků.
Jdu hledat
První mě napadla ta disketa, vzpomněla jsem si, jak jsem na to koukala za svých dětských let
Jinak ta svářečská kukla, taky se přes ni kouknu.
Na fotografování slunce (resp. jeho okolního plynného obalu) se používá přístroj zvaný koronograf - a pak jsou vysoce specializované dalekohledy na velkých observatořích, k těm se nedostaneme…
S normálním foťákem bych nezkoušel nic fotit - pokud ho namíříte do Slunce, tak ten snímací čip se z přemíry světla zblázní… Nevyfotíte prakticky nic.
@eetkikinka píše:
Svářečské sklíčko, brýle, kukla. My v r. 2000 koukali přes okýnko v disketě, ale to v dnešní době asi těžko doma mášJo a prej se to nemá, že propouští UV záření.Příspěvek upraven 18.03.15 v 19:20
taky mě to napadlo!