Čím koukat na zatmění Slunce?

3100
18.3.15 19:14

Čím koukat na zatmění Slunce ?

Ahoj holky, napadlo mě založit toto téma, čistě pro odreagování. Blíží se pátek a zatmění Slunce. Určitě ho chci vidět, ale nemám nějaké ty speciální brýle. Přes co tedy koukat, aby to bylo bezpečné. A co focení? Když budu koukat přes foťák (zrcadlovku) bude to vadit nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35438
18.3.15 19:16

Koukej přes očouzené sklíčko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
18.3.15 19:17

Svářečské sklíčko, brýle, kukla. My v r. 2000 koukali přes okýnko v disketě, ale to v dnešní době asi těžko doma máš :) Jo a prej se to nemá, že propouští UV záření.

Příspěvek upraven 18.03.15 v 19:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
18.3.15 19:19

Přes CD :mrgreen: focení? pokud nemáš spešl objektiv, nic moc nevyfotíš. Ale zrak si nezkazíš, toho bych se nebála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
18.3.15 19:20

Jo, svarecske sklo, pres to jsme taky cuceli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15432
18.3.15 19:21
@eetkikinka píše:
Svářečské sklíčko, brýle, kukla. My v r. 2000 koukali přes okýnko v disketě, ale to v dnešní době asi těžko doma máš :)

Teď jsem na to taky vzpomínala a říkala jsem si, že to bylo něco od počítače a napadlo mě cédéčko a vrtalo mi hlavou jak se přes to koukalo. A ona to byla dávno zapomenutá disketa :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
18.3.15 19:22
@Tiger-lily píše:
Koukej přes očouzené sklíčko.

Přes očouzené sklíčko to není bezpečné. Lepší je to sklíčko ze svářečské kukly - jenže je potřeba vybrat optimální „tmavost“ - zeptej se v obchodě se svářečskými potřebami… Běžně se používají stupně 13 až 15. Úplně je nejlepší připevnit na čočkový dalekohled nějakou desku pomocí několika drátů (ideální jsou čtyři, stejně dlouhé) - a na tu desku obraz Slunce promítat (nedívat se do slunečního kotouče přímo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
18.3.15 19:25

@Quinn7 Najdi si webové stránky petřínské hvězdárny a zeptej se tam. Poradí ti určitě odborněji než my tady na emiminu. Nás astronomie neživí… I když někteří zdejší se jí dřív taky věnovali. ;) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
18.3.15 19:28

Já to dnes hledala na různých astro stránkách a všude strašili a odkazovali na prodeje přímo z hvězdáren. :(
Jinak jako nouzovku psali, že nejlepší je svářečské sklíčko, vyvolaný klas.foto film-ty tmavé kusy (několik vrstev), nebo tmavý rtg snímek.
V žádném případě né bez ochrany, sluneční brýle, nebo foťák či kamera bez spec. filtrů- prý hrozí až nenávratné poškození zraku. :think:
Jo, ty spec. prodejny apod. jsou po internetu většinou vyprodané.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3100
18.3.15 19:31

Takže myslíte, že to CD je bezpečný? Disketu mozná jestě někde mám, zkusím pohledat. Z vašich návrhů mi asi nejlepší přijde to svářečský sklo, zkusím se zeptat táty jestli něco nemá. Co se týče focení, myslela jsem že něco vyfotit půjde :D Asi to zkusím ale nevím no.
Nebo mě ted napadlo koukat do displeje toho fotáku, místo do toho hledáčku(nevím jestli se to tak jmenuje odborně:D). Tam bych vlastně viděla odraz Slunce a nekoukala přímo.

Jura007: jéé takový konstruktér teda nejsem, ani si to neumím představit, že bych něco takovýho štělovala :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3100
18.3.15 19:34
@Jura007 píše:
@Quinn7 Najdi si webové stránky petřínské hvězdárny a zeptej se tam. Poradí ti určitě odborněji než my tady na emiminu. Nás astronomie neživí… I když někteří zdejší se jí dřív taky věnovali. ;) 8)

jé děkuju, já nějak nevěděla kde se zeptat nějaký odborníků. :) Jdu hledat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
18.3.15 19:35

První mě napadla ta disketa, vzpomněla jsem si, jak jsem na to koukala za svých dětských let :) Jinak ta svářečská kukla, taky se přes ni kouknu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
18.3.15 19:38

Na fotografování slunce (resp. jeho okolního plynného obalu) se používá přístroj zvaný koronograf - a pak jsou vysoce specializované dalekohledy na velkých observatořích, k těm se nedostaneme…
S normálním foťákem bych nezkoušel nic fotit - pokud ho namíříte do Slunce, tak ten snímací čip se z přemíry světla zblázní… Nevyfotíte prakticky nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
18.3.15 19:40

Přes cédo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
18.3.15 19:41
@eetkikinka píše:
Svářečské sklíčko, brýle, kukla. My v r. 2000 koukali přes okýnko v disketě, ale to v dnešní době asi těžko doma máš :) Jo a prej se to nemá, že propouští UV záření.Příspěvek upraven 18.03.15 v 19:20

taky mě to napadlo!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová