Čím nahradit smetanu při alergii?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
pampeliška189
Zasloužilá kecalka 677 příspěvků 12.01.17 21:33
Čím nahradit smetanu při alergii?

HOlky, šlo by nějak nahradit smetanu na vaření/na šlehání v receptech? myslim hlavně omáčky a tak. Zkoušela jsem třeba smetanu z ovesnych vloček, ale to se skoro nedalo. Nemáte někdo zkušenost s něčím vhodnějším?

Stránka:  1 2 Další »
Reakce:
 
ireeenka
Ukecaná baba ;) 1767 příspěvků 12.01.17 21:38

Prodává se spousta veganských náhrad smetany, já je používám. Není to nic extra zdravého, ale sem tam nevadí. Chuť si musíte najít sami, já používám ovesnou, rýžovou, sem tam sojovou, ona se hodí každá na něco jiného. Mají třeba i v DM.

 
kotyk
Echt Kelišová 7948 příspěvků 12.01.17 21:38

A ta alergie je na co? Bílkovinu? Laktózu?

 
kotyk
Echt Kelišová 7948 příspěvků 12.01.17 21:41

Jinak třeba do omáček je nejlepší olej a sojová jogurt, pokud to chceš úplně bez. Při alergii na laktózu už je celkem dost mléčných bezlaktózových výrobků.

 
pampeliška189
Zasloužilá kecalka 677 příspěvků 12.01.17 21:52

@kotyk právě, že asi úplně na bílkovinu. a soju se bojím u dítěte. ale zkusím asi opět rýžový mléko a mrknu víc po těch různých druhách smetany. Právě, že mi jíme dost smetanový omáčky a tak a ted najednou tohle, tak bych chtěla aby to taky nebylo plný jen eček, no uvidím, jestli to vůbec půjde.
Díky za rady.

 
pampeliška189
Zasloužilá kecalka 677 příspěvků 12.01.17 21:53

@kotyk myslíš teda, že můžu zkusit do omáčky třeba kokosový olej? a jak event. dávkování? když mám mít třeba 2dl smetany tak kolik toho oleje, víš?

 
kotyk
Echt Kelišová 7948 příspěvků 12.01.17 22:22

@pampeliška189 Jako bys dělala základ na máslový jíšce, takže prostře trošku oleje a k tomu ten jogurt nebo kokosové mléko. Pokud je tomu dítěti víc než rok, tak sojový jogurt v pohodě přežije. Jako smetana nic z toho nebude chutnat, ale je to poživatelné.

 
radka101
Kelišová 5703 příspěvků 23 inzerátů 12.01.17 22:36

@pampeliška189 já jsem vyzkoušela všechno možný, sóju nepoužívám a do omáček se mi nejvíc osvědčilo sušené rýžové mléko, ale musíš s ním ze začátku hodně opatrně. Chce to vyzkoušet jakou dávku snesete a kdy už je to cítit. Já si ho dávala i do kafe, ty rostlinné smetany mi v kafi nechutnaly. Přidávala jsem ho i do pudinku, nebyl pak tak vodovej. A na šlehání doporučují sebrat smetanu z kokosového mléka v konzervě, ale vyzkoušeno nemám.

 
malinika
Kelišová 5729 příspěvků 12.01.17 23:08

Do omáček bych kokos mléko rozhodne nedávala. To je dobre do polévek nebo sladkých jídel. Lze s nim nahradit šlehačku - necháš ztuhnout v lednicce, slijes přebytečnou vodu a vyslehas. Do omáček mi přijde ze všech nahrazek nejlepší sojova smetana, ale při alergii není moc vhodna. Relativne jedla je v nich ryzova smetana - neni to 100%, ale zvyknout se na ni da.

 
Ou
Kelišová 5162 příspěvků 12.01.17 23:21

@kotyk v másle je mléčná bílkovina. I laktóza…

z náhražkových mlék jsou nejjedlejší ta ořechová - namočte večer nějaké oříšky a semínka do vody, ráno to rozmixujte, převařte, ještě jednou rozmixujte do hladka a přecete. Zbylou sušinu využijte do pečení, nebo do musli. Pokud chcete smetanu, tak použijte méně vody, aby to bylo husté. Převařením jednak zneutralizujete například enzymy blokující trávení bílkoviny a hlavně tedy získáte z oříšků a semínek silnější „mléko“. U obilninových „mlék“ je převaření nezbytné, jinak by ty škroby nebyly dobře stravitelné. (vitariáni nerozumí biologii a nebo přímo vědomě kecaj)

Do omáček dobře funguje kokosové mléko či krém z plechovky - třeba koprovka z kokosu je moc dobrá a asiaté s ním slané věci zjemňují zcela běžně.

Jinak instantí „obilná“ mléka jsou dost sajrajt - podívejte se na složení.

Ale jinak většina omáček se dá udělat prostě rozmixování rozvařené zeleniny s vývarem a zahustit nastrouhaným rozvařeým bramborem a zjemnit nějakým dobrým olejem- náhražky smetany a nebo vodová jíška netřeba.

 
kotyk
Echt Kelišová 7948 příspěvků 13.01.17 00:02

@Ou Ano, v nepatrném množství a pokud nejsou v počáteční fázi úplného vyloučení, tak ho při alergiích většinou nevylučují. A nepsala jsem, aby ho použila, ale aby použila dávkování podobné obsahu másla z původního receptu.

@malinika Kokosové mléko je v pohodě, jde jen o to si zvyknout a nemá to ten obilný ocásek. Ale to je prostě o chuťových preferencích :mrgreen: Já jsem celkem na thajskou a spol kuchyni, takže raději ten kokos.

 
malinika
Kelišová 5729 příspěvků 13.01.17 00:09

@kotyk Já v omáčce raději ten obilny ocásek než kokosovy :lol: Tohle si asi fakt musí vyzkoušet každý sám na sobě, co mu chutna (nebo je pro něj alespon prijatelne). :)

 
Black_Orchids
Závislačka 3830 příspěvků 13.01.17 00:27

Syn ma nesnášenlivost laktozy (ne abkm).
K dostání jsou běžné bez laktozova mleka, smetany, másla, jogurty, sýry, zmrzliny… cokoliv. Dále sni bez problému nebo ovčí ci kozi výrobky. Takze pro nej vařím hodně z koza/ovce výrobků. A nebo ty bezlaktozove.
Sójové, ryzove, mandlove aspol moc nemusí.

 
kuratkol
Kecalka 487 příspěvků 13.01.17 01:01

Do omáček dávám normálně rýžovou nebo sójovou smetanu (tj. náhrada běžné smětany) a nikdo z rodiny to ani nepoznal (třeba ve svíčkové). Mají třeba v Globusu.

 
jeep
Stálice 71 příspěvků 13.01.17 04:02

Bezlaktosovou smetanu pořídíš bez problémů v Německu za normální peníze. Třeba v Netto ji mají za 0,79 EUR / 250 mn, což je cena obdobná za českou normální. Jogurty a mléko tam mají taky, jogurty jsou za 0,39 EUR/kus a mléko litrovka je asi za 0,75 EUR. Poznat se to dá na dálku podle červenorůžových víček či nápisu laktose frei. Ještě je druhé označení, přeškrtnutý kelímek. Mají tam i máslo tohoto typu.
Ta smetana je super, používáme běžně do svíčkové a chuťově žádný rozdíl.
V případě alergie na bílkovinu zjistit, zda nemůže kozy/ ovce, to koupíš jak od malých výrobců v ČR, tak v Německu v řetězcích. Netto má na 100% plátkový sýr, cenovka kolem 8 EUR kilo. (ano, za polovinu, než u nás, holt daň za voliče babiš firmy, pardon státu)

Stránka:  1 2 Další »
 Váš příspěvek
Reklama

Poslední články

Co když vás auto nechá ve štychu? Nepodceňujte rozsah asistenčních služeb

Myslíte si, že základní asistenční služby obsažené v povinném ručení nebo v... číst dále >

Restaurace bez dětí: Diskriminace, nebo dobrý nápad?

Rozhodnutí Davida Salomona, že děti v jeho restauraci nejsou vítány, se sešlo... číst dále >

Články z Expres.cz

Šafářová oslavila Fed Cup s parťačkami i přáteli. Plekanec ale pořád nikde!

Tenisovou kariéru sice pomalu končí, přesto si Lucie Šafářová náramně... číst dále >

Co to dávali za nudu? Manželka Michala Dlouhého usnula v kině

Chodit do kina unavený se nevyplácí. Své o tom ví i herec Michal Dlouhý a... číst dále >

Články z Ona Dnes

Život Livie Klausové ovlivnil pobyt v dětském domově i smrt otce

Zatímco Václav Klaus byl jako prezident jedněmi obdivován a druhými... číst dále >

Deset let jsem tajila lupénku, protože jsem se styděla, říká moderátorka

Britská moderátorka a fashion blogerka Louise Roe (36) veřejně přiznala, že... číst dále >