Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky! Dnes jsem byla se svojí 3měsíční Johankou na očkování a zjistli jsme, že nám za měsíc přibrala 380gr. Kaká velmi sporadicky, sama tak jednou za měsíc a já jí jednou týdně ulevím rektální rourkou. Stoličku má ale nahnědlou a je jí pomálu. Tak nám paní doktorka poradila, abych ke kojení ještě dokrmovala. Nelíbí se jí, že nekaká a že tak málo nabrala. Pravděpodobně mám málo vydatné mléko. Kojím přes den každé 2-3 hodiny a v noci Johanka spinká cca 6hodin. Přes den nespinká, jen velmi málo, jenže mi neplakala, takže nebyl důvod, abych si myslela, že má hlad. Prostě jen tak pokukuje, mává ručičkama, občas je neklidná, ale opravdu nepláče. Máte podobné zkušenosti? A čím přikrmujete kojené miminko? Někde jsem četla, že existuje příkrm pro kojené děti, je mezi tím rozdíl, když koupím tento příkrm a nebo třeba obyčejný Nutrilon? Děkuji vám za rady.
Málo?
Nedávala bych nic. Kojené děti můžou nekakat klidně dva týdny v kuse, MM může fungovat jako bezezbytková dieta.
Málo vydatné mléko je nesmysl. a přibrání 380 g zua měsíc je trochu méně, ale myslim že to jde. než bych přikrmovala, vyžádala bych si kontrolní váhu u doktorky za týden, 14 dní a malou víc kojila. třeba co 2 hodiny a pokusila se zvýšit produkci mléka - kojicí čaj, melta, hodně tekutin. kor jetli amlé jinak nic není. nezapomeň, že pokud máš méně mléka a budeš dokrmovat, tak produkci nezvýšíš, naopak!
Nekadí, protože nemá co. Zkus být tři měsíce jen na mlíku a uvidíš, že denně na velkou určitě nepůjdeš.. (pokud netrpíš intolerancí laktózy
)
380g za měsíc není moc, ale ani mi to nepřipadá nějak šíleně málo. Zkus ještě měsíc kojit, pokud vypadá malá spokojeně, a když bude váhový přírůstek pořád pomalý, po 4. měsíci přidej večer trochu kaše - klíďo mléčné, ze lžičky, i s lepkem, ale pořád k tomu koj..!
Během dalšího měsíce můžeš začít klasicky přikrmovat zeleninou, vždy s trochou másla nebo oleje (ne olivový, ten spíš výjimečně)..
Ten přírůstek sice není žádná hitparáda, ale nijak katastroficky bych to neviděla. Prostě bych víc kojila, prso nabízet max. po těch dvou hodinách. A domluvila bych se s dr. na kontrolním převážení třeba po dvou týdnech. O žádném speciálním příkrmu pro kojené děti jsem nikdy neslyšela
Jak přibírala předtím?
Souhlasim s Gladys, ta jako zasloužilá matka má ostatně vždycky pravdu:) Mě doktorka hned na první kontrole říkala, že kojená miminka mohou kakat velmi málo! což se nám nikdy sice nestalo, máme rekord snad jen tři dny, ale tady na miminu se to řeší často. pokud jí to nebolí a evidentně jí nic není, neřešila bych to.
Jenže já kojím každé 2hodiny. A co s tím, že nespí? Nikdy jsem nezažila, že by se najedla a usnula. Přes den mi naspí tak dve hodiny a to vždy jen po 20minutách. Probouzí se a je neklidná. Zkouším všemožné.. když jí dám čaj, tak vypije 90ml na posezení… Kojící čaj skoro 1l/den, meltu 2× a spoustu vody denně piju! Každý den si hlídám abych snědla hodně masa, mléčných výrobků a i odpočívám. Tak v čem je tedy ten zakopaný pes? Mě se ta kombinace váha x nespavost x stolice nelíbí. Zdá se mi, že čím víc kojím, tím méně mléka mám. prsa se mi nenalévají tolik a malá není spokojenější.
Já taky jen kojím a malej kaká tak 1-2× za 14 dní a mé doktorce se to teda málo nezdá
přesně jak píšou holky nahoře kojený dítě může všechno strávit ![]()
Na mléku děti nemusí kadit denně. syn kolikrát nebyl i déle než týden.
280g za měsíc je sice méně, ale ne nijak dramaticky. mě doktorka říkala, že minimum je 80g za týdencož tvoje dcera splňuje. pokud nemáš nějaké další problémy, tak bych nepřikrmovala. zajdi na převážení za 2-3 týdny a uvidíš. pokud dítě nepláče hlady tak bych jen kojila
Můj prcek taky přes den nespí moc, přesně jak píšeš ty 20-30 minut tak 3× denně a asi mu to stačí jinak by spal víc
s tím asi nic neuděláš mám prostě nespací dítě
jo a taky kojím často zhruba po 1,5-2,5 hodinách jak kdy ![]()
Po třetím měsíci se prsa nemusí nalívat vůbec, mléko se tvoří přímo při sání dítěte. Starší taky moc neprospíval a kadil klidně 7× denně výstavní kojeneckou. Mladší kaká velice sporadicky a přibírá raketově.
Pokud se ti zdá, že má hlad, raději bych investovala do návštěvy laktační poradkyně, jestli nemá špatnou techniku. Slabé mléko je blbost. Na zvýšení tvorby pomáhá pískavice řecká (je hnusná, ale fakt účinná - 3× denně 3 pol. lžíce) a noční kojení. Takže pokud malá spí v noci dlouho, můžeš vstát a jednou odsát (nejlíp mezi jednou a druhou hodinou).
@Jajanik píše:
Jenže já kojím každé 2hodiny. A co s tím, že nespí? Nikdy jsem nezažila, že by se najedla a usnula. Přes den mi naspí tak dve hodiny a to vždy jen po 20minutách. Probouzí se a je neklidná. Zkouším všemožné.. když jí dám čaj, tak vypije 90ml na posezení… Kojící čaj skoro 1l/den, meltu 2× a spoustu vody denně piju! Každý den si hlídám abych snědla hodně masa, mléčných výrobků a i odpočívám. Tak v čem je tedy ten zakopaný pes? Mě se ta kombinace váha x nespavost x stolice nelíbí. Zdá se mi, že čím víc kojím, tím méně mléka mám. prsa se mi nenalévají tolik a malá není spokojenější.
a opět nalévání prsou, chjo. Nalévání prsou nemá vypovídající hodnotu o množství mléka, ve 3m navíc může být celkem typický růstový spurt, kdy se dítě kojí i mnohem častěji jak po 2h, že vypije čaj, no takjí třeba chutná, plus potřebuje dudat, místo čaje bych dala prso, nabídka se upravuje na základě poptávky a ne na základě přijatých tekutin.
Jestli ti kojení nevyhovuje, tak to napiš rovnou, že chceš kojit jen částečně. Z fyziologického hlediska nevidím k dokrmu důvod, leda z hlediska psychologie matky.
UM můžeš dát jakékoliv počáteční, cena neurčuje kvalitu a připrav se na to, že díky příkrmu může jít kojení velmi rychle do kopru, v období spurtu může (nemusí, pro rejpaly) být třeba do týdne po laktaci. Pokud neva, tak směle do toho, ale aby to nebylo z bláta do louže, může jí bolet bříško, než najdete správné UM, trpět na zácpu, tak aby ses nedivila. Osobně bych do toho nešla, kojení mě nebavilo, byl to vopruz, ale ušetřila jsem několik desítek tisíc, což mě na celé věci celkem blaží ![]()
A proc ji davas caj? Kdyz ma zizen, tak ji nakoj. Cim vic budes kojit, tim vic mleka bude, i kdyz se ti to nezda.
Jestli spi v noci 6 hodin v kuse, tak urcite nema hlad, to by rvala. Ja bych teda taky nic nepridavala. Jak zacnes davat UM, bude se ti delat mlika min a min a nakonec skoncite na umele vyzive uplne.
@AliTad píše:
Po třetím měsíci se prsa nemusí nalívat vůbec, mléko se tvoří přímo při sání dítěte.
Fakt jo? To sem nevěděla
no ale u mě to bohužel nefunguje, malej má 3,5 měsíce a kolikrát mi můžou prsa prasknout
tak teď se to třeba zlepší když už to vím
![]()
@Verunecka289 píše:
Fakt jo? To sem nevědělano ale u mě to bohužel nefunguje, malej má 3,5 měsíce a kolikrát mi můžou prsa prasknout
tak teď se to třeba zlepší když už to vím
![]()
mně s prvním praskaly ve švech až do začátku příkrmů - bylo to nošením podprsenky, jakmile jsem udruhého přestala nosit podprdu, tak prsa hezky splaskly. Jakmile jsem vzala podprdu, během pár hodin nalitý jak blázen ![]()