Cítíte se v nouzi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31289
19.10.22 15:49

Necítím se v nouzi :nevim:
Když byl partner jednu chvíli bez práce, bylo to nadřeň, ale i tak sme to zvládli i s jednou prací a brigádkou.
I na ty tolik proklamovaný cigára :oops: a synovi na vejlet do akvaparku :mrgreen: bylo.

Já si taky myslím, že lidi tu nouzi hrozně přeceňujou. Nebo jinak - co je nouze?
Jo, ceny jsou vysoký, ale spíš je to o tom poměru příjmy a výdaje.
Kdo platil hypošku a nižší energie ve velkým baráku a měl to tak tak, ten teď může být pěkně v háji, když mu plyn, elektriku a třeba i vodu najednou zvýší jednou tolik a do toho skončí fixace na hypotéce. Pak věřím, že se část „střední třídy“ může dostat do nouze, protože sítem sociální pomoci propadne, ale přitom na tom můžou být najednou dost bídně. A pokud už teď pracují na hranici svých možností, mohou pociťovat nouzi, a to mnohem tíživější než ti, co jsou někde v minibytě nebo na ubytovně…

Mě se zvedla elektrika o čtyři stovky, topení o nic, nájem taky v klidu, takže já jen protočím oči u ceny másla a sahnu po margarínu, ale i tak máme několik tisícovek, které „prohýříme“, a které v případě potřeby můžem začít šetřit nebo s nimi vykrýt nějaký vyšší výdaj. Čímž se nechci kasat nebo rouhat, ale prostě když toho moc nemáš, tak ti to zase tak žíly netrhá, jako když máš v garáži na hypotéku dvě auta na lízačku a plynový podlahový topení ti z pěti měsíčně skočí na patnáct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
19.10.22 15:52

Ne, zatím ne, naopak, nedávno jsme si polepšili v práci, zvýšili splátku hypotéky a chystáme se koupit auto. Rezervy, které jsme poslední roky tvořili, jsou slušné a zatím na ně nebylo třeba sahat. Jen už neodkloníme tolik peněz bokem, jako dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20905
19.10.22 15:54

Jako zdražování pociťuje asi každý, ale že bych kvůli tomu měl nějaký stres, to ne. Prostě to beru jak to jde a domácí rozpočet na to adaptujeme. Holt větší výdaje na energie a potraviny znamenají menší částky na úspory a přehodnocení nákupu dražších věcí. Tady zapláče spousta lidí, co si žila nad poměry a na dluh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101764
19.10.22 15:56
@Cenarius píše:
Jako zdražování pociťuje asi každý, ale že bych kvůli tomu měl nějaký stres, to ne. Prostě to beru jak to jde a domácí rozpočet na to adaptujeme. Holt větší výdaje na energie a potraviny znamenají menší částky na úspory a přehodnocení nákupu dražších věcí. Tady zapláče spousta lidí, co si žila nad poměry a na dluh.

Jo, vidim to podobně a nouzi bych to nenazvala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
19.10.22 15:57
@Cenarius píše:
Jako zdražování pociťuje asi každý, ale že bych kvůli tomu měl nějaký stres, to ne. Prostě to beru jak to jde a domácí rozpočet na to adaptujeme. Holt větší výdaje na energie a potraviny znamenají menší částky na úspory a přehodnocení nákupu dražších věcí. Tady zapláče spousta lidí, co si žila nad poměry a na dluh.

Přesně tak. Kdo jel od výplaty k výplatě, může mít teď sakra problém. Proto i v dobách, kdy je peněz tak tak, je potřeba ty rezervy tvořit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
19.10.22 15:58
@safina píše:
V nouzi se necítím, ale jestli ty ano, jistě pro to máš důvod (a s tebou dost jiných lidí). Nevím, proč bych to zpochybňovala, i když nebydlíš v azyláku. Ale jestli tím sleduješ, že ti má pomoct stát nebo na tebe někdo udělat sbírku, tak prostě to není tak jednoduché.

Já jsem spíš na druhé straně. Snažím se pomáhat lidem v nouzi. Soustředím se na maminky, hlavně tedy na potřeby jejich dětí a na důchodce. A jelikož jsem prostě taková a zajímám se o ostatní lidi tak jsem se chtěla poptat i maminek tady…čistě jen pokecat o tom :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5548
19.10.22 16:03

Mám docela velký strach z toho, jak to bude dál :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19983
19.10.22 16:12

Ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4060
19.10.22 16:13
@debra.morgan píše:
No a o čem teda doma debatujete? Například?

Tak celkove, jak se rucicka vah prechyluje k tomu horsimu. Platime vic, tim padem vic starosti, pocitame, chlap pocita, kolik by si mohl ktery mesic udelat vic prescasu v praci, pokud jim v praci nabidnou jit ve svatek, radsi pujde do prace, nez aby byl doma s nama. A tak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4060
19.10.22 16:18

Nebo jen staci, kdyz jdu neco nakoupit. Mam par veci, jedna igelitka, a platim 600.-. Mam pocit, ze porad jen neco kupuju, a vzapeti to opet neni, a penize litaj neuveritelnou rychlosti..maslo za 60.- v akci :zed:,cukr skoro 40.-,vejce 30 ks bez akce 155.-,pro me je tohle opravdu az neuveritelny a rikam si kam az to povede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24994
19.10.22 16:32
@marcellia píše:
Tak celkove, jak se rucicka vah prechyluje k tomu horsimu. Platime vic, tim padem vic starosti, pocitame, chlap pocita, kolik by si mohl ktery mesic udelat vic prescasu v praci, pokud jim v praci nabidnou jit ve svatek, radsi pujde do prace, nez aby byl doma s nama. A tak..

To mi přijde hrozný, že by moje konverzace s manželem byla denně z 50% o tomto. :,( jako každý počítá, tak po výplatě vše poplatime, pošleme na investice, zbytek peněz rozdělíme po týdnu na jidlo. Nakoupíme co je aktuálně potřeba - boty, dárky… A zbytek je pro nás. Do dalšího měsíce není o čem diskutovat. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16235
19.10.22 16:46

Necítím se v nouzi. Jediný člověk v mém okolí, který hlasitě vykřikoval, že v nouzi je, teď o víkendu odmítl košík hub a nabídku, že si může u nás v sadu načesat jablka. A to s odůvodněním, že na čištění hub nemá čas a sušit to po bytě nebude, protože to smrdí. No a jablka nevydrží a navíc jsou taková poďobaná a dětem by se to muselo loupat, aby to jedly. Nabízela jsem, že přidám i zavařovací sklenice, že si může nastrouhat a zavařit na štrůdl nebo udělat jablečný kompot. No a prý děti stejně radši brumíka nebo kupovanou koblihu, tak by to byla zbytečná práce.
Takže asi tak. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76940
19.10.22 16:47
@debra.morgan píše:
To mi přijde hrozný, že by moje konverzace s manželem byla denně z 50% o tomto. :,( jako každý počítá, tak po výplatě vše poplatime, pošleme na investice, zbytek peněz rozdělíme po týdnu na jidlo. Nakoupíme co je aktuálně potřeba - boty, dárky… A zbytek je pro nás. Do dalšího měsíce není o čem diskutovat. :nevim:

tak lidé, kteří můžou posílat na investice, asi ani nevědí, co to nouze je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32186
19.10.22 16:49

@zrcadlo Já teda v nouzi nejsem, ale za houby i jablka bych byla vděčná a rozhodně bych je neodmítla :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
633
19.10.22 16:52

Všechno se zdrazuje, což samozřejmě pociťuji, jsou věci, které si kupuju méně často než dřív nebo vůbec, jsou věci, které si už nedopravam. Ale ne, v nouzi se rozhodne necítím. Jako nouzi bych brala stav, kdy se bojím, co dám dětem jist anebo jak zaplatím nájem a energie, a to se neděje. Ale soucítím se všemi, kteří v nouzi jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová