Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Můžu se zeptat jak to je se clem a DPH? Jelikož myslím že od 1.7.2021 se to nějak měnilo a jsem celkem zmatená.
Mám objednávku za 18€-478 Kč
A bojím se že budu platit obrovskou pálku jen za clo a DPH.
Také jsem slyšela že někomu balíček přišel z Amsterdamu-clo neplatil a někomu z Číny. (Budu to objednávat přes aplikaci) ![]()
Clo se platí až od 150 eur, DPH se mělo nově počítat od začátku ale nestihlo se to projednat a schválit v českém parlamentu, tudíž by jsi nic platit neměla. V budoucnu to bude k těm 18 euro ještě 21% DPH a v případě zastupování českou poštou tak něco okolo 200 Kč za celní řízení
co se týče toho evropského odeslání, pokud by to šlo z evropského skladu tak se dph ani celní řízení neplatí
Co se týče zásilek z Číny tak celní správa bude mít aplikaci eCeP nebo tak nějak. A tam si všechno člověk zadá sám. Snad i nějak zaplatí to DPH. Takže odpadá ten poplatek poště.
Doporučuji stránky celnicka.cz
@KeckaJ vím že tam byl ale problém v tom, že chtěli nějaké údaje co z těch čínských eshopů dostaneš těžko + se to podává ještě než to dorazí do ČR (pokud to už neupravili)
co se týče např kravin z Aliexpressu, ten to vyřešil tak, že k částce automaticky připočítává DPH, někde v Evropě (několik balíčků mi šlo přes Budapešť) to zdaní a tobě dorazí balík z EU, a nemusíš se starat o doplatky
@zuracz1 No vím, že i Ali i wish začali vydávat něco jako faktury, ze kterých právě ty údaje vyčteš… To co zmiňuješ ty ani neznám… Ale věřím, že to bude podobné, Bo jinak by měli po kšeftech.