Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosim o radu, vic hlav vic vi. Mala ma spoustu omezeni v jidle, kazdopadne snida rohlik nebo chleb, mazu Perlu s vitaminy, marmeladu (nechce ji), pastiku Majka, davam sunku, obcas namazu zeleninovou sklenicku…ale dal nevim. Co ji jeste mohu dat? Bez mleka, lustenin, soji, kukurice, ryze a obecne atopickych non friendly veci
Muze to byt i trochu nezdrave, jak skoro nic nesmi jsme radi za kazdou potravinu.
Příspěvek upraven 02.05.10 v 22:22
machalko, diky za tip, ale pro alergika to radsi nebudu zkouset, je to silny alergen…ale dik
promiň, to mi nedocvaklo
já právě pořád přemýšlím, co by ještě šlo namazat, taky malé vlastně dávám dokola furt to samé, ale nic víc mě fakt nenapadá, jedině ještě sádlo
jsem zvědavá, co ti poradí ostatní, mohla bych se taky inspirovat ![]()
No, holky, přemýšlím už asi pět minut a nenapadlo mě zatím nic, co by se dalo namazat
snad někoho něco napadne. Taky dávám malému furt to samé dokolečka.
A ještě my milujeme na chleba tuňáka, rybičky atd. - ale nevím, zda to není alergen, spíš ano, že? A zakápnout olivovým olejem ![]()
me napada na maslo dat rajce na kolecka, nebo nejakou jinou zeleninu - kedlubna a posolit jsme jako deti meli moc radi, redkvicky.. pak treba vejce na tvrdo?? taky se daji namazat sardinky (ty v oleji)..
pokud mažeš Perlu, tak bych neváhala dělat z ní pomazánky, se vším co smí, různě míchat a přidávat. trěba masovou pomazánku, rybičkovou, rajčátkovou, moooc dobrá je celerová - syn se po ní může utlouct.
Prvda, pravda, dámy, pomazánky!! Hned zítra zkusím vajíčkovou (vejce natvrdo, Perla..a nic) a až se odhodlám, tak udělám z rybiček, ale bez cibule. Už měla lososa a tresku, tak snad to půjde bez reakce, ale zase to není tepelně upravené, ty rybičky v oleji…
Takže rozšiřuji dotaz: prosím o tipy na pomazánky. Celer je silný alergen, ještě jsem neměla odvahu, rajčata taky ještě nejedla, ze zeleniny měla vlastně jen brokolici, mrkev, květák, okurku, kousek kedlubny.
Ale teda kdybyste viděly to štěstí ve tváři, když dostane něco nového…když dostala před 3 týdny poprvé chléb (troufla jsem si na něj až teď), tak ho cpala do pusy suchý s výkřiky: „maminko, dobrůtka, ještě, ještě!“ ![]()
s pomazánkama to záleží jen na tobě.
jednou jen uvařenou mrkvičku, příště k ní přidáš kousek vař. květáku a podobně. Jak jste na tom s pažitkou? drtínek hooodně jemně nasekat a k tomu třeba to vajíčko…dobrůtka
Já taky nedávám cibulku a spokojenost veliká, ale tu pažitku mi od malinka jí.
Kdyz ji vajicka, nemohla by snidat treba smazenici? Nebo cerealie? Ovesnou kasi (tu miluje syn). Kozi nebo ovci syr byva by nemel byt tak zakerny jako klasika kravsky.
Kazdopadne zavidim ty vykriky nadseni nad novym jidlem. Mam nejedlika, nic noveho nechce ochutnat. ![]()
Perlu smíchat s nastrouhanou mrkví nebo kedlubnou, trochu osolit, to má malý moc rád.
Nebo drožďovou…na tuku rozpustíš drožní (běžně na smažené cibulce), osolíš a klepneš do toho vejce, usmažíš a je to.
Dáváme - nastrouhanou mrkvičku, kedlubek, salátovku, ředkvičky.
Floru a na to - vajíčko na tvrdo, rajče, pažitku, šunku (tu pravou bez soji a laktozy).
Suchý chleba a vaječina, maso z polívky nebo pečené na plátky nakrájené, tuňák, rybičkovou pomazánku.
Zapečené tousty v toustovači (ale tedy já už si dovolím dát bio kečup a tu šunku).
Jinak tedy mám domácí pekárnu tak matlám vlastní pečivo - housky, pletýnky, bulky a do nich prásknu třeba suš. česnek, drcený kmín, kečup - holky to pak v sní vlastně suché a nevadí jím to. ![]()
No je to boj pořád vymýšlet s tolika omezeními. ![]()
co třeba drožďová pomazánka? http://gastronomie-typ.blogspot.com/…mazanka.html
Pravda, nechutná každému, ale třeba by měla úspěch ![]()