Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj ![]()
Mám holčičku 2 a půl roku, chtěla bych jí začít číst před spaním nějaké krátké pohádky, jenže jí to většinou moc nebaví a po pár větách začne utíkat pryč (zkoušela jsem Krtka a jiné od Milera apod., možná je to na ní ještě moc složité, chtělo by to něco jednoduššího (?) Poradíte co čtete takto malým dětem??? Děkuju ![]()
@aleba to, kde je víc obrázků než písmenek. V podstatě nejdřív popíšeme obrázek „tady je krtek, tohle je mrkev, tady je motýl…“ a pak tu jednu až dvě věty přečtu a jdeme na druhou stránku
Hodně do čtení zasahuje, povídá, já tedy v tomto věku snad ani moc nečetla doslovně ten text, ale popisovala obrázek svými slovy se spoustou citoslovců (jéééé, krtek běžíííí, auuuu apod.).
Máme knížku „Povídej pohádku“, jsou to klasické pohádky hodně jednoduše vyprávěné, celkem krátké. S hodně obrázky. Dceru to baví, ale že by ležela a poslouchala, to ne, musí koukat na obrázky a má k tomu komentáře ![]()
a pak je u nás hit Kamilka (je to asi 5 knížek o malé holčičce Kamilce), tu taky jedem pořád dokola a občas už tu Kamilu upřímně nesnáším ![]()
Já čtu od 1a3/4 roku a první knížka byla Kuřátko Píp. Soustředěnně poslouchal a ležel, zůstalo mu to do teďka, takže pak jsem už jela jednu knihu za druhou (Já, Baryk, Lichožrouty, Kocourka Modroočka, teď Děti z Bullerbynu).
Příspěvek upraven 23.05.15 v 20:17
@Etcetera78 čti Letadélko Káně, tam je Anežka a Vojta ![]()
Příspěvek upraven 23.05.15 v 20:17
Taky zatím jen společně popisujeme obrázky v knížkách. U delšího textu neudrží pozornost.
@danyk píše:
@Etcetera78 čti Letadélko Káně, tam je Anežka a Vojta
no jo, ale není tam dostatečné množství velkých obrázků
jinak by určitě měla úspěch ![]()
U nás se taky spíš prohlížejí obrázky (Zmatlíková v Pohádkách bratří Grimmů a tak), zvládly jsme i nějaké vyprávěné pohádky (ne čtené, vykládala jsem z hlavy), Šípkovou Růženku, Princeznu se zlatým míčem a později Červenou Karkulku. Ale rozhodně to nebylo napoprvé na jeden zátah.
Taky měla ráda povídání o oblíbených pohádkách, co viděla na videu (Mašinka Shawn, Máša a medvěd, kousky Království koček a tak).
A pokud jsem chtěla číst, tak jedině na stránkách s obrázkem ![]()
Docela fajn jsou leporela s básničkami - Hrajeme si celý den, Posmíval se konipásek, O veselé mašince.
Teď jí jsou skoro tři, ale obrázky jsou základ furt.
Vlastně jedno leporelo (Šípkovou Růženku) bych možná už číst mohla, to málo textu by se dalo stihnout, než si prohlídne obrázek. Ale držím se zajeté vlastní verze. Ono když něco odvykládáte 20 večerů po sobě, tak se vám to zadře.
Cetla jsem postupne od miminka a ve 2,5 letech uz klasicke dlouhe pohadky. Malej ma 2 a cteni taky miluje. Zacni ctenim spolu s obrazky, klidne leporela a postupne zkousej klasiku.
U nas frci Honzikova cesta, nema tolik obrazku, ale mluvi se tam o vecech, co zna. Ted cteme Kralika Fialu, ten ma pekne obrazky, ale pribeh mi prijde uchylny
jeste jsme cetli Ja Baryk, O steneti a chci koupit vceli medvidky