Co dělat s vystudovaným učitelstvím?
- Fotoalbum (1)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Trojlístek píše: Více
Ako vies, ake vzdelanie ma ta druzinarka? Pytala si sa jej?
Ocividne si uplne nespokojna, neuvazovala si nad tym, zmenit skolu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mkmkz a to se nebavím o pár hodinách, to píšu o celém týdnu.
To píšu o týdnu, kdy se ve většině školách finisuje a píšou se písemky a uzavírají známky.
Protože potom se řeší focení, výlety a různé festivaly.
Někteří učitelé už nejsou poslední měsíc k zastižení vůbec.
Nejvíc mě fascinovala vzkazka jedné učitelky, že pokud chce někdo opravit známky, tak už jen tento týden, protože potom jede na výlet a má vyjednané speciální volno…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mkmkz píše: Více
Tak to víš, že uvažovala.
Jen jaksi to není jen tak.
Dostat se do kvalitního vzdělávání není dost často volba rodičů, nýbrž místo, kde rodina bydlí.
Družinářka to sama řekla, korunu tomu dala tak, že to dělá jen proto, že musí a ví, že nejsme spokojení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kvuli stiznostem rodicu u nas ve skole uz hodne let vychovatelky nezaskakuji, takze chodime i ty nejmensi deti ucit my z druheho stupne. Didaktiku pro 1. tridu mame stejne „zmaknutou“ jako ty vychovatelky, takze ve vysledku je to drazsi a casto ve stejne kvalite. Rozdil je v tom, ze vychovatelky umi zpravidla s temi malymi detmi lepe pracovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Učím a jsem rovněž vychovatelka. První otázka inspektora ve dveřích byla, když podával ruku. Proč děláte v družině, když jste magistra? Protože u nás není volný plný učitelský úvazek. Jen na poloviční úvazek dělat nechci. Bylo by to demotivující. Dojíždět nechci. Stále čekám, až někdo odejde do důchodu. Už většina překračuje 60 a bude nový ředitel. Takže záměrně a takticky natahuji přechod jinam.
Zjistila jsem, že na stránce školy mám psaný titul. Ale pokud zapisuji známky v systému, tak mám uvedeno pouze jméno a příjmení. Takže si rodiče mohou snadno myslet, že celou dobu učí vychovatelka, která nemá školu. Je nás víc, kteří nemají v systému uvedeno/ aktualizováno v osobní on-line kartě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Místní učitelky, já chápu že vás tohle nařčení rozčiluje, ale to že nechají učit vychovatelku. Opravdu nemusí mít titul a ani žádné vzdělání
takhle to v některých školách chodí a je zcela legitimní, že rodičům to vadí. Moje máma je asistentka, má maturitu z ekonomiky a kurz. A víte co? Taky ji nechávali učit. Pak učitelce dokládala co probrali a ta jim dala test, testy taky opravovala máma. Chvíli to vydržela než dala výpověď a šla na jinou, větší školu, kde to funguje úplně jinak. Tak bych se tady úplně nenavazela, že to rodič nemůže vědět, jaké vzdělání má nebo nemá vychovatelka. Ono se to totiž stává a je to časté.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží na věku a aprobaci, každopádně v mém okolí učitelky nejčastěji dělají marketing, nebo si dodělávají psychologii (to je teď hodně lukrativní), případně jdou podnikat (prakticky v čemkoliv), taky hodně sklouzávají k těm pečovatelským oborům… některé odchází učit na soukromou alternativní školu, naopak hodně kamarádek, co peďák nemá si ho během rodičovské dodělává. Vzhledem k tomu, že do důchodu se chodí až před sedmdesátkou mi kariérní změna (třeba jen na pár let) dává logiku, dělat jedno povolání 50 let je šílenost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nás ve firmě je dost učitelek v nákupu a logistice, pokud je člověk šikovný a umí přemýšlet, tak na tyto pozice se za chvíli zaučí. Ale jsou k tomu potřeba jazyky, no… snad všechny učitelky které u nás pracují jsou jazykářky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to mám obráceně, po 10 letech postupně ve dvou korporátech jsem se dala do školství. Dodělávám si VŠ a jsem zatím asistentka a částečně učím.
Co vnímám jako problém u většiny kolegů je minimální nebo špatná znalost programů word, excel, power point. A to nemám na mysli ani nějakou vyšší uživatelskou úroveň. Ale v tom korporátu jsem se bez toho neobešla - dělala jsem každou chvíli nějaké statistiky, prezentace na školení nebo pro zákazníky, vizualizace na výrobní linky… atd.
Pak další - programy dané firmy, naučit se používat různá zařízení…
Jazyk jsem na své pozici potřebovala minimálně. NJ mám na úrovni B1 a AJ A2. Nesnáším takové to „jazyky jsou dnes základ, kdo je nemá, je k ničemu“ - trošku přeháním, ale někdy to tak cítím.
Na pozicích jako jsou třeba projekty, není potřeba až taková znalost výše zmíněných programů, ale tam ten jazyk opravdu potřeba je. Ale ruku na srdce - bývá to práce na 10-12 hodin denně, někdy non-stop na telefonu a 25 (v lepší firmě 30) dní dovolené. Které si ale stejně nezvládnete celé vybrat a částečně budete o dovolené stejně pracovat. Kdo z řad učitelů pracujících ve školství pár let do tohoto půjde???
Nemám ráda takové to učitelské „ale já mám přece vysokou školu“. To má ale hodně lidí, co dělá mnohdy méně placenou a náročnější práci - směny apod.
Každý si musí dát dokupy svoje možnosti, plusy a mínusy a zjistit, co si může dovolit zkusit a co ne. Nejvíc mi vadí lidi, co pořád nadávají - kolektiv na prd, moc práce, málo peněz - ale nevidím ani minimální snahu to změnit. A ve školství je práce u některých aprobací téměř jistá.
- Citovat
- Upravit
@Gracetheworld píše: Více
Ono je jazykář a jazykář. Někdo má vystudovanou pedagogickou fakultu a někdo studoval jazyk jako takový a pedagogiku a psychologii k tomu měl možnost připojit nebo si to dodělal potom.
Ale co vidím okolo sebe, tak člověk, který studuje/učí jazyk, tím jazykem vyloženě žije a miluje ho. A to je asi to nejdůležitější.
Naopak v těch korporátech na nižších místech to bývá taková ta nutnost na sílu - viz já. Domluvím se na pracovní věci, odborně, ale nesmí se mě nikdo zeptat na počasí ![]()
- Citovat
- Upravit
Pracuji také jako učitelka na 1.stupni už 11 let a práce mě stále hodně baví. Je mi líto kolegyň, které chtějí ze školství utéct nebo mají špatné pracovní podmínky.
Za největší výhodu ve školství považuji naši pracovní dobu. To opravdu nikde jinde není. A pokud má člověk koníčky a náplň života, jako to mám třeba já, váží si svého volného času.
Platy trochu narostly, ale kdybych bydlela sama, už bych měla problém. Je to ale něco za něco…Platy ve školství nejsou moc velké..Poslední dobou se to trochu zlepšilo a platy se zvýšily, ale stále to není úplně dostatečné a o vlastním bydlení nebo hypotéce si můžu nechat jen zdát ![]()
Kdyby se mi v práci nelíbilo, ani nevím, kam bych šla. Možná bych zkusila Českou školní inspekci, policii? Do korporátu bych něšla nikdy, podle toho co často čtu a slyším.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Já to mám podobně. Studuju teď VŠ pedagogickou fakultu a eventuálně bych chtěla do školství. Snažíme se o dítě, tak doufám že to někdy klapne a pak bych po rodičáku chtěla začít učit. Studuju teda AJ v kombinaci se ZSV.
A ty jazykářky, u nás ve firmě zrovna na těch pozicích customer service, export, supply chain je fakt potřeba umět plynule. Já mám kliku, mně stačí je ta moje angličtina, protože jsem v exportu a customer servisu a komunikuju celosvětově. Česky mluvím jen s holkama z kanclu u kafe.
Spousta kolegyň ale zase potřebuje slušnou němčinu a to jsou právě ty učitelky. Mají na starosti výlučně německy mluvící země, tak se jim to hodí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@thalasan píše: Více
No tak místní - ani žádné jiné - učitelky za to nemohou, že leckde učí neaprobovaný nebo nekvalifikovaný pedagog, takže pokud s tím má někdo problém, musí se ptát těch, kteří v těchto pozicích takové lidi zaměstnávají, tedy ředitelů. Ti vám asi odpoví, že až si budou moci vybrat kvalifikovaného učitele, tak asi nebudou zaměstnávat ty nekvalifikované. Což je logické.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanka.br. píše: Více
Já chápu, že za to nemohou. Jen se tady ohání tím jak může vědět jaké má vychovatelka vzdělání, že jen nemá aktualizovány titul atd. Jen chci ukázat, že to takhle může být. Je fajn si to přiznat, že se to děje, nic víc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@thalasan píše: Více
Ale vy skutečně nikdo nemůžete vědět, jaké má ta vychovatelka vzdělání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit