Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tento problém nemám, ale nechodím spát tak brzy, i když já usnu kdykoliv. Ale nejspolehlivější uspavadlo je čtení. Vy si holky před spaním nikdo nečtete? Já si to vůbec nedovedu představit. Vždycky tu knihu otevřu. Někdy přečtu víc, někdy min, ale vždy usnu
.
Někdy se mi stane, že se probudím v noci a nemůžu znovu usnout, tak vezmu knížku a za chvíli spím. Prostoje ve spaní nemám ráda ![]()
Ahoj,
já mívám také období, kdy hrozně blbě usínám, jdu spát kolem půlnoci a usnu ve čtyři. Nevím, v kolik musíš vstávat, ale možná je moc brzy chodit spát v devět hodin, mozku se asi ještě nechce usínat. Jinak se obecně doporučuje dodržovat spánkové desatero (dá se najít na netu, myslím), můžeš vyzkoušet meduňku, mučenku, kozlík, Persen forte… Mně z toho tedy nic nepomáhá, když na mě přijde „nespavé období“, tak neusnu ani po koňských dávkách benzodiazepinů, či hypnotik, tak už je raději ani neberu a prostě to nějak protrpím do těch čtyř, někdy vylezu a lehce poklízím, při čtení neusnu nikdy a také těsně před spaním koukat do pc, či mobilu není vhodné, protože se „nasvítí“ šišinka (epifýza) a člověk pak neusne. Také je možné si koupit melatonin. Záleží, jak dlouho problémy s nespavostí máš, je možné navštívit i spánkové centrum, já se tam léčila, chodila jsem na autogenní trénink, psala jsem si spánkový deník… Věřím, že ti něco pomůže a držím palce.
@Annabela11 píše:
@GabinkaCh A když ani při ležení spánek nepřichází?
Pak se má prý radši vstát než se převalovat