Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj mám na vás dotaz. Od narození dcery si ukládám přebytky mateřského mléka do mrazáku. Už jsem si vytvořila slušnou zásobu ale určitě ho nevyužiji. Myslela jsem že jí později budu z něj dělat kaše ale prý se může skladovat jen tři měsíce. Tak buď ho prostě vyleju nebo udělam chlapovi puding
![]()
Já bych to normálně vylila. Mlíko se ti dělá furt, nic tě to nestálo, použitelný to třeba už není, tak co ![]()
Při pomyšlení na puding z MM se mi obrátil kufr…
Vylila bych ![]()
@Freyaa Podle některých zdrojů je mléko možné použít snad až 6 měsíců. Já staršího krmila jen odsátým a zásoby z mrazáku jsem spotřebovávala určitě déle jak 3 měsíce. Nic mu nebylo. Kamarádka si přebytky dávala do kafe, prý jí to bylo líto vylívat. Což na jednu stranu chápu, ale zrovna z chutě mého mléka bych se já asi ![]()
Slyšela jsem o bance na MM, dávají to miminkům v kojeneckém ústavu ![]()
@Freyaa pro vlastni dite se da v mrazaku skladovat mnohem dele nez tri mesice, takze to klidne nechej s psk ochutnej s treba na tu kasi jeste dojde ![]()
Tuším že někde ve Švédsku je restaurace která vaří z mateřského mléka:-)
Asi to vyleju a udělám si zásoby nové
Taky si myslím že to určitě musí mít delší trvanlivost
@quinny píše:
@Freyaa pro vlastni dite se da v mrazaku skladovat mnohem dele nez tri mesice, takze to klidne nechej s psk ochutnej s treba na tu kasi jeste dojde
Jakou by mělo mít chuť když je „zkažené“
@Freyaa píše:
Jakou by mělo mít chuť když je „zkažené“
to bys poznala
Zkousela uz jsi rozmrazovat neco z tech zasob co mas?
Moje treba bylo jakoby pokysly ale neni to znamka zkazenyho jen proste ten tuk jak se premrazi tak to divne chutna, jako dospela bys to nepila, ale ditko v pohode.
Fakt se toho neboj nema se tomu co stat, navic pulrocak a starsi co uz basti kasi v tom bych vazne oroblem nevidela ![]()
@maritimka píše:
Při pomyšlení na puding z MM se mi obrátil kufr…
Vylila bych
Me taky
@Freyaa používala jsem MM déle než 3 měsíce od zmražení. Dítě žije.
Jen to při rozmrazování teda smrdělo rybinou. Ale malýmu to šmakovalo.
Ale kaše jsem mu z toho vařiala od 4 měsíců
@Myrha Mě přišlo, že smrdí pokaždé, i když bylo v mrazáku jen týden… ale ono to bylo stejně jedno, ani jedno z dětí to rozmrzlé nepozřelo, takže jsem všechno vylila a bylo.
Ja prebytky MM dávala naším kočkam, teda jako mírně naředeny normlním mlíkem ale chutnalo jim ![]()