Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
U nás dnes dojídáme polívku za včera - z vaječné jíšky a z mrkvičky a ke druhému pstruh na másle se zeleninovým salátkem a brambůrkama ![]()
@micta píše:
U nás je to taky svíčková, i když je to z vepřového.
přesně
moje máma snad svíčkovou z hovězího nikdy nedělala, vždycky koupili krocany a z toho dělala svíčkovou ![]()
Taky jsem dělala svíčkovou z králíka i ze srnčího. Kamarádka to dělá dokonce z krůtího. Každopádně když to nedělám z pravé svíčkové, tak pokrm nazývám např. králík na smetaně ala svíčková
Ale je to slovíčkaření, podstatné je, že je to moc dobré a to je, ať už je tam jakékoliv maso
![]()
Dneska je zbytek václavkového guláše a obrala sem posledních pár trnek ze stromu, takže budou trnkové kule - štvestkové knedlíky z „otřesného“ těsta ![]()
U nás se dělá všelijaký maso na smetaně a vždy se říká svíčková, protože jsme nato zvyklí od mala od babičky…
@loves knedlíky z otřesného těsta? co to je
jestli je to dobrý a rychlý, dáš recept?
Dneska bude zeleninovy salar s mozzarellou a grilovanymi kurecimi kousky.
@střepina to jsou moje nejzamilovanější knedlíky. Ale děláme je jen s trnkama. recept je po babince, takže starý valašský a valašsko bylo vždy chudý kraj. Otřesné proto, že jsou pouze z mouky, vody, sádla a trochu soli.
Vezme se hrubá mouka a hladká, stejné množství, třeba hrnek od každého. Mouka se trochu posolí a smíchá se to dohromady. pak se udělá dolíček a do něj se dá trocha sádla. tak nějak od oka, zhruba tak na lžičku. A zamísí se to horkou vodou - leje se pomalu, aby se sádlo stihlo rozpouštět. Pak jak mám sádlo rozpuštěné, už tam horkou nedávám, ale už doplním pomalu dle potřeby už studenou. Zpracovávám rukama, tak aby to nepálilo
Vznikne takové příjemné těsto, dobře se do něj trnky balí:) A pak už se jen hodí do vařící vody a jak vyplavou nahoru, jsou hotové. Jen je občas třeba je odspodu odlepit, protože se někdy přilepí dole na dno kastrolu. nejlepší jsou čerstvé, ideálně se strouhaným tvarohem a zakysanou smetanou, ale jsou dobré i s mákem
A pozor, jsou mírně tužší, takže kdo nemá rád tužší knedlíky, tak je raději nedělejte:)
U nás buřt guláš, včera bramboráky
Na zítra mám vyndané vepřové