Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky-mám holčičku něco přes dva roky a je to hrozný závislák na dudlíku. Snažím se jí ho teda dávat už jen na spaní, ale ona jak ho nemá, pořád cpe do pusy ruce, něco líže, kouše…přitom zuby už má všechny. Nevím co s tím, protože jsme třeba v obchoďáku a ona mě v košíku začne lízat to držadlo, pak dávat ruce do pusy a kousat si je..Doma si čteme a ona si hryže místo dudla nehty, kouše plastové zvířátka-prostě pořád v té puse musí něco mít..Když si s něčím hraje, tak je to v pohodě-nejhorší jeto jak si sedne k telce, nebo prostě nemá zábavu na kterou by potřebovala ruce..Dala bych jí teda vždycky něco do ruky co by mohla kousat, ale co? řešilajste to někdy nějaká? Děkuji.
Jak řešit neporadim, ale nepodceňovala bych to. kamarádka má holku skoro 4půl roku starou a ta od mimina místo dudla cucala palec a dělá to doteď, když usíná a nebo když se valí u tv. kamaráda to nijak neřeší ale můj 1a půl starej opicak to u ní vidí a pak mi to občas dělá doma, takže za mě je to fakt šílený a nechápu, že to neřeší, takže bacha na to ![]()
Tak moje pres 3 roky stara ma dudlika na noc
je fakt ze po 2. roce s nim nesmi ven a ma ho jen do postylky, nemam silu to resit, mam miminka dvojcatka a na zadna dramata proste nemam silu, staci, kdyz ji myji vlasy ![]()
Moje o 11 let mladsi segra mela dudlik az do 3.5, pak ji ho vzal cert a byl klid, zuby nemela vubec krivy ![]()
@luciezesvetic, no, to bych chtela vedet, jak bys to resila
jedno z mych miminek si ted zacalo cucat palec, zkousela jsem ji ho vzdycky vyndat a cpat dudlika, ale kdepak. Kdyz ji treba nacapu vecer, palec vyndam, rev na celej barak, vzbudi druhy mimino, rev jeste vetsi…kdyz chce dite palec, tak s tim nic neudelas, mam 3 deti a vidim, jak je kazde dite proste rozdilne, co plati na jedno, nemusi platit na druhe ![]()
Tak ja jsem presne na dvou letech dudlika proste sebrala. Dcera ho mela jen na noc, ale zavislost velika.Do dudele jsem udelala diru, dcerce ukazala rozbity dudlik s tim, ze ho musime vyhodit, kdyz je v nem dira, souhlasila.
A velmi me prekvapila, kdyz vecer ulehla bez scen do postele. Dalsi vecer brek byl, ale neustoupila jsem.
Chce to vydrzet i za cenu scen, ktere par dni mohou byt.
Osobne bych nesnesla, aby moje dite melo po druhem roce dudlik, byt jen na spanek. A myslim, ze cim starsi dite, tim vetsi zavislak a tim hur se pak odnaucuje.
Ahoj holky
díky za rady. Já jako scénu klidně udělám-v vím co bych jí třeba řekla že dudlík není…věřím žesi zvykne rychle a bude bez něj. Äle mě šlo o to, žekdyž ho v té puse nemá, tak si tam cpenon stop něco jiného..
V době chřipek dává ruce do pusy ve všech obchodech a šťourá si tam v zubech, líže košík kdyžv něm sedí…doma tam nacpe něco tvrdého a hryže to..
O to mi jde…ne jak dát pryč dudlíka, ale jak se zbavit toho hlodání rukou pak…
U dvou starších holek bylo odebrání dudlíku úplně bez problému, prostě dohoda, že je velká, dudlíček jsme poslaly jinému miminku…
To moje třetí pískle má přes dva roky, bez dudlíku na noc a spaní odpo je úplně vyřízená, nechce to pochopit, není velká, je miminko ( to mi řekla), takže ho má, evidentně ještě není připravená na to se ho vzdát.
Lámat přes koleno a trápit ji nebudu, bezesporu by to dopadlo hůř, než když prostě ještě počkáme, až „dospěje“.
Na tvoji otázku radu nemám, ale když se tak nad tím zamýšlím - sousedovic holčička jezdila s dudanem ven a v kočárku! ještě po 3 tím roce. Byla z dětského domova. Nechali ji, přehlíželi udivené pohledy, vozili v kočáře, ona vesele s dudlanem… Dnes jí bude 5 let, už dávno v kočárku nejezdí, dudel nedudlá, sparvila se, srovnala a je z ní nádherná mladá slečna.
Ona za tím může být nějaká psychická věc ![]()
Resila bych to s detskym psychologem, nekde jsem cetla, ze to muze byt neukojeny saci reflex ( s kojenim to nema nic spolecneho) nebo zavislostni zlozvyk a oboji zasahuje do psychiky a podvedomi. Nepodcenovala bych to ![]()
Moje prostřední měla dudlíka do 3,5 let. No jo, ostuda. Ale spinkala hezky. Pak jsme je „zapomněly“ u babičky, když se jim narodila sestřička a dudlíček už má jen miminko. Obešla se pak bez něj naprosto bez problémů.
Já bych jí ho nechala, do školky s ním nepůjde, neboj.
Holky já bych jí ho taky nechala, ale zubařka nám říkala že má od něj křivé přední zoubky-a to fakt má. At se ho brzo zbavíme…
Co si já pamatuju ze svýho dětství..tak sem dudlíka kradla i menším dětem ještě do mých pěti let… (byl to pro mě asi traumatický zážitek - když mi ho vzali a vícekrát načapali…proto si to asi pamatuju)… ale je to dobrý když sem nastoupila do první třídy tak už sem dudlík neměla ani nekradla
a teď když ho maj moje děti…tak už taky nemám potřebu…neboj ona z toho vyroste… ![]()
a propo… mé děti ho maj taky…a na všem musíš hledat ty lepší stránky…alespoň jim nic nevletí do pusy a nesnědí kde co najdou ![]()
Asi neporadim, taky me to zajima, moje dcera to dela taky, dudlik jsem sebrala pred druhym rokem, protoze se na nem stavala zavisla i ve dne.. a prislo mi to u tak velky holcicky divny.. celkem to proslo, kazdopadne do pusy strka porad neco.. u pohadky rano snida krupky, tak ma v puse ty.. vecer ji u pohadky veceri, jinak nekouka.. a porad ji okrikuju, kdyz to udela behem dne, rekla bych, ze se to zlepsuje..
My si prozivame oddudlikovani taky. Mel ho jen na spani, ale zacal si ho krast cim dal casteji i pres den a to uz jsem nechtela dovolit.
Radikalni kroky vedly k neuveritelnejm hysterakum, az jsem o nej mela strach. Sli jsme tedy postupnou cestou. Nejdriv ho mel jen na to spani - striktne. (to sice taky pres den obrecel, ale nic strasnyho) No a pak jsme pracovali na usinani bez dudlani. To bylo strasne tezky. Bylo videt, jak vzdycky naprazdno zadudlal a pak se rozbrecel…to jsme behem dvou tydnu zlomili a ted usina bez nej. ALE dost casto se k ranu probudi a hrozne place nebo se pres den po spani vubudi po 45minutach a hysterie… tak jsem pristoupila na to, ze mu ho dam „na pomazleni“, aby se jeste trochu povalel v postylce. To jsem mu i rekla a on mi to odkejval. V tomhle veku uz tomu perfektne rozumi. Podudla si, obacas s nim jeste i na chvilku zabere a z postylky odchazi usmevavej a bez dudlika.
Tento stav mi prijde v pohode a verim, ze za cas uz na nej zapomene.
Mozna by slo, vymyslet neco podobneho u vas pres den…nejdriv by ho nesmela nosit ven (tam ma zabavu, tak by nemusela cpat ruce do pusy). No a az by to zvladala, tak nastavit pravidlo na dudlani pres den. A snazit se ji v te nedudlaci dobe vic zabavovat, aby nemela tu tendenci, strkat ruce do pusy.
Ja vim, ze to treba zni divne, ale je to silny zlozvyk a ruce za zada ji holt svazat nemuzes…
@paja88 píše:
Tak moje pres 3 roky stara ma dudlika na nocje fakt ze po 2. roce s nim nesmi ven a ma ho jen do postylky, nemam silu to resit, mam miminka dvojcatka a na zadna dramata proste nemam silu, staci, kdyz ji myji vlasy
Moje o 11 let mladsi segra mela dudlik az do 3.5, pak ji ho vzal cert a byl klid, zuby nemela vubec krivy@luciezesvetic, no, to bych chtela vedet, jak bys to resila
jedno z mych miminek si ted zacalo cucat palec, zkousela jsem ji ho vzdycky vyndat a cpat dudlika, ale kdepak. Kdyz ji treba nacapu vecer, palec vyndam, rev na celej barak, vzbudi druhy mimino, rev jeste vetsi…kdyz chce dite palec, tak s tim nic neudelas, mam 3 deti a vidim, jak je kazde dite proste rozdilne, co plati na jedno, nemusi platit na druhe
Minimum je zkusit to nějak řešit. Ve 4 letech dítěti už vysvětlíš cokoliv lépe než 2.letému. Ale když ona jí na to vůbec nic neřekne, tak to dítě samozřejmě asi ani nechápe, že by něco dělat nemělo. A myslím, ze v tomto věku se to už opravdu odnaučit dá.
Kdyz ono to je fakt tezky, maji to jako drogu nebo cigara, jsou proste zavisli. Podle me je to jako s chozenim na zachod, muzes na to dite kricet jak chces, ucit ho to jak chces, ale kdyz nechce, tak to proste neudela
a pak ze dne na den zacne. Podle me to nema cenu je nervovat.
Ale samozrejme dudlika ve dvou letech venku to uz ne ![]()
Zrovna řeším to samé. Syn 22 měsíců má otevřený skus. Byli jsme na ortodoncii a musíme se rychle zbavit dudlíka…ále..nesmí si cucat palec, což on bez dudlíku dělá. Tak a teď babo raď, jak na to? Podotýkám, že dudlík má jen na spaní. Občas jsme ho někde zapoměli a vím, že tam šoupne paleček a je vymalováno. Jo a přes den má v puse taky neustále ruce a všechno možný a nemožný. O olizování madla nákupního košíku ani nemluvím ![]()