Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám kluky 27m a 12m. Chtěla bych se zeptat jak to probíhá u Vás doma ráno po probuzení a následně dopoledne. Když se narodil druhý syn tak jsem si ráno občas vypomohla pohádkou pro staršího než jsem nakojila přebalila atd… postupně se z toho stal vlastně rituál a dopracovali jsme to tak, že ráno mmastí do obýváku starší volá zapnout pohádku. uvelebí se na gauč čeká na snídani. mladšího dám do křesílka oba dostanou snídani u toho koukají na pohádku já se mezitím trošku víc probere umyju zuby a nasnídám u PC
a pak je postupně začnu mejt přebalovat převlíkat pohrajeme si a jdeme ven. Docela mě to štve a chci to změnit ale dost dobře nevím jak to budu dělat.
trošku si slibuju že až se za měsíc nastěhujeme do domku že tam to budu dělat jinak. Ale jak ráno postupovat s oběma najednou když já jsem ochrápaná a nepoužitelná. oba chtějí jídlo a já se potřebuju dát do kupy. jak to děláte vy se dvěma malýma děckama?
Tak ja mam stejnr stary prcky - 13 a 28 mesicu. A rano to delam uplne stejne - deckam pustim pohadky a ja se chvilku davam do kupy. Pak jim udelam snidani, najime se, obliknem a jdeme ven. Domu se vracime az na obed.
Bydlime v baracku a „rezim“ je stejny jak pres leto, tak pres zimu. Akorat rozdil je v tom, ze v lete snidame venku ![]()
Mám děti dva roky od sebe..ale je to podobný
ráno pohádka, mladší vstává dřív, nasnídá se..pak vzbudím staršího do školky- opět pohádka u snídáně, já pobíhám mezi nimi a sebou, aby jsme se do půl osmé vypravili (když byli menší vycházeli jsem ven až na 9 tak to byla pohoda, to byla jen jedna pohádka, pak jsme spolu připravili věci na oběd), pak s mladším na nákup, odnést věci domů, uděláme nějakou práci co je potřeba…a tak v půl 10 sa dostaneme ven, na hriště, procházku…po 11 domů na oběd a po 12 opět vycházíme do školky vyzvednout staršího, pak zase domů. Pak si hrajeme a okolo třetí na hřiště nebo kam je potřeba. Vlastně se pořád převlékáme a lítáme sem a tam
jestěže máme ty pohádky na dvd aspoň je ráno klid ![]()
Je čau obláčku až po přečtení jsem si všimla že to píšeš ty:)) No popravde dost podobně
jen se u nás snídá v kuchyni u stolu všichni ještě v pyžamu ale teda většinou se čučí na pohádky v PC
(i když musím zaklepat že poslední dobou ne pže je manžel naučil že u jídla se nebude koukat až po jídle). u nás je zase problém v tom, že oba odbíhají od jídla, jídlo končí na psovi, zemi, na triko atp
takže já zase dopoledne uklízím po nich kuchyň pak buď vařím nebo jdeme pro oběd do místní jídelny, pak odpočinek po obědě a pak většinou někde ven na nákup procházku atd…Musím uznat že se u nás taky dost kouká na pc na pohádky chtěla bych to změnit ale ty potvůrky jsou už tak naučený
mladší jen co se probudí tak řve „putit matyka, putit“ to znamená pustit matýska na pc ![]()
Ráno jako první vyrazím oboum do ruky flašku mlíka a mezitím připravím pro všechny oblečení (na doma nebo na ven). Jakmile mají v sobě mlíko, převlíkáme se, holky si pak hrajou a já dělám co je třeba. Ustelu, připravím pyžamka na večer, umeju flašky, atd. a pak jdem hromadně na čištění zubů.
Ani nevim jak to dělám, ale pohádku nepouštím.
Většinou se probudi mladší dřív, tak ho ještě v posteli nakojím a přebalím. Pal jdu vzbudit staršího, posadím ho na nočník, mladší zatím leze po zemi a hraje si.
Snídani chystáme společně, většinou než začnu jíst já, už je starší najezený.
Zuby si opět čistíme společně. Naštěstí se většinou nepotřebuju ráno probírat, tak je to asi jednodušší.
Hm tak aspoň nejsem sama
já právě nevím jak by to šlo udělat bez tý pohádky, ale říkám si bylo by dobrý naučit je snídat u stolu a taky umyté a oblečené…ale musím to záavádět postupně
tak jsem čekala že se něco dozvím od ostatních a ono je to všude stejné ![]()
Taky máme ráno pohádkové, s tou výjimkou, že nejmladší to nezajímá a dělá si svoje. Ale jinak to beru jako výhodné, mám klid si vše nachystat, sama se trochu jak člověk najíst a oblíct… Nevidím na tom nic špatného, jakmile dopolední chystání zkončí, telka se vypíná a jdou dělat něco jiného.
Jo jen dodám, že klasickou TV vůbec nemáme, sledují pohádky z youtube nebo co máme na disku.
@oblacek píše:
Hm tak aspoň nejsem samajá právě nevím jak by to šlo udělat bez tý pohádky, ale říkám si bylo by dobrý naučit je snídat u stolu a taky umyté a oblečené…ale musím to záavádět postupně
tak jsem čekala že se něco dozvím od ostatních a ono je to všude stejné
Tak takové ambice zatím fakt nemám
Ostatně si moc dobře vzpomínám, jak jsem jako děcko nenáviděla to mamčino „opláchnout obličej studenou vodou“, vyslíct, oblíct, najíst… jak na vojně. Nechci děti tímto způsobem stresovat, ostatně ani jako dospělá to nemám ráda a nedodržuju.
Já ráno pohádky nepouštím, někdy mají starší po obědě, když jdu uložit malou, ale většinou jen těch cca 20 minut večer před spaním.
Ráno vstáváme všichni stejně, ještě v pyžamech jdeme snídat. To je pro mě praktické, když se u jídla ušpiní, ušetříme si jedno převlékání. ![]()
Po snídani umýt, obléct, pak buď jedou kluci do školky, nebo máme nějaký program, to už se liší.
Aby nejedli u pohádek dost hlídám, to by mi vadilo.
@Titty a jak to teda ráno probíhá? než uděláš snídani, kdy se myješ atd?
pravda že už máš větší děti ![]()