Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@welovefashion píše:
tak to tomu dítěti vysvětli tak jak to nějak ježe u ní určuješ pravidla ty a u sestry její maminka (tatínek)
já chápu, že to společnému dítku vadí, nicméně by musel chtít udělat změnu otec.. a pokud by s tím měla moje dcera dlouhodobý problém odkázala bych jí s dotazem na otce, třeba ho to trkne
Jenže otec je společný, proč by měla dceři nastavovat pravidla jen matka a otec do výchovy nemá co mluvit?… ![]()
@Sisika9 píše:
Jenže otec je společný, proč by měla dceři nastavovat pravidla jen matka a otec do výchovy nemá co mluvit?…
Obávám se, že u holky jsou vlastní rodiče v přesile, ve shodě, takže možnost jejich vlivu minimální
U společného trochu prokaucovala snad jedinou výhodu chlapa že sekace- že vidí, jak vychovává děti. A vybrala si chlapa, který nevychovava v souladu s jejími prioritami.
@Sisika9 píše:
Jenže otec je společný, proč by měla dceři nastavovat pravidla jen matka a otec do výchovy nemá co mluvit?…
Právě že má a jeho představa o výchově je jiná, než zakladatelky
@Čtyřlísteknatripu píše:
@Lama Lama Nemyslím si, že je to věkem. V 11ti jsem normálně doma dělala všechno co bylo potřeba a řeči jsem neměla, takže dle mě výchovou. Pokud to dítě učíme už od mala, tak jim přijde normální to dělat.
Hodně je to o tom, jestli je to pro dítě dobrovolná činnost nebo povinnost. Dcera 11 velmi ochotně upeče buchtu nebo připraví večeři, ale myčku dělá s kecama. V 8 ji to ještě bavilo a bylo to bez řečí ![]()
@Anonymní píše:
No, to je tím ADHD. Radila bych důslednost, hodně pevné nervy a nemít přehnaná očekávání. Syn to má taky a když srovnám třeba ranní výpravu do školy, probíhá to asi takto: o dva roky mladší dcera: maminko, já už jsem si ustlala, oblékla se, vyčistila si zuby, učesala se udělala snídani, uložila svačinu, co mám dělat dál? Syn 11 let: Oblekej se! (Tancuje před skříní). Za pět minut přijdu, má jednu ponožku, trenky a opět tancuje před skříní. Oblekej se! Vezme si tričko a začne mi něco vykládat. Oblekej se! Oblékne si to tričko a pokračuje ve vyprávění. Vezmi si kalhoty!!! To už většinou řvu. Prostě jak nad ním nestojím jak dráb, nedělá nic. Je schopen si vzít i to tričko naruby, trenky předkem dozadu, ponožky zjistí, že nemá, až když stojíme v předsíni a bereme si zimní bundy. Jo, je to peklo. Doufám, že mi teď nikdo nenapíše, že je nevychovaný a já neschopná matka. Toho už jsem slyšela z okolí dost.
Tak ráno je u nás největší problém vstávání. Osmiletý je oblečený, má sbalenou svačinu, připraven k odchodu, desetiletý ještě spí. Ale když už vstane, tak odchází během pěti minut. To má asi po mně, taky odkládám vstávání na poslední možnou chvilku a odcházím za 20 minut (včetně vyvenceni psa). ![]()
@Lama Lama dali jsme se s manželem dohromady, když holce bylo 5, to jsem fakt jestě nemohla vidět, že jí bude v 11 ve všem stát za zadkem. U pětiletýho dítěte je tak nějak vyhlídka, že časem začne zvládat postupně ví věcí v rámci postarání se o sebe…
@Anonymní píše:
@Lama Lama dali jsme se s manželem dohromady, když holce bylo 5, to jsem fakt jestě nemohla vidět, že jí bude v 11 ve všem stát za zadkem. U pětiletýho dítěte je tak nějak vyhlídka, že časem začne zvládat postupně ví věcí v rámci postarání se o sebe…
Nemyslím si. V šesti jde dítě do školy. A vidíš, jestli si dokáže dojít do lednice pro jogurt, udělat si sám úkoly, vypracovat se, obléct se, nalit si džus a namazat chleba. Ale on to člověk moc vidět nechce a pak se diví. Todle fakt nevzniklo v deseti letech.
@Lama Lama Ale já tohle všechno viděla, jenže bylo mi řečeno, že to chce čas, tím to skončilo. Fakt nemám zapotřebí vychovávat cizí dítě, tyhle ambice si ráda vybiju na tom svým, který je teda pěkně cepovaný. Až teď, v 11 letech, po několika diskuzích s manželem na tohle téma, kdy že už si tedy holčina začne něco okolo sebe obstarávat sama, mě napadlo zeptat se tady, jak to maj doma jiní.
Jak už jsem psala, jedním z důvodů, porč mi to vadí, je to, že naše dítě to cítí jako křivdu, a druhý důvod je vlastně ten, že manžel je vždycky v tom týdnu, kdy tu holka je, po večerech z toho obskakování tak unavenej, že je protivnej na mě i na naše dítě.
Chápu, že vždycky budu tady před vámi za viníka já, ale já se fakt snažím jim do toho nekecat, ale tohle už mě ubíjí.
@Anonymní píše:
@Lama Lama Ale já tohle všechno viděla, jenže bylo mi řečeno, že to chce čas, tím to skončilo. Fakt nemám zapotřebí vychovávat cizí dítě, tyhle ambice si ráda vybiju na tom svým, který je teda pěkně cepovaný. Až teď, v 11 letech, po několika diskuzích s manželem na tohle téma, kdy že už si tedy holčina začne něco okolo sebe obstarávat sama, mě napadlo zeptat se tady, jak to maj doma jiní.Jak už jsem psala, jedním z důvodů, porč mi to vadí, je to, že naše dítě to cítí jako křivdu, a druhý důvod je vlastně ten, že manžel je vždycky v tom týdnu, kdy tu holka je, po večerech z toho obskakování tak unavenej, že je protivnej na mě i na naše dítě.
Chápu, že vždycky budu tady před vámi za viníka já, ale já se fakt snažím jim do toho nekecat, ale tohle už mě ubíjí.
Já tě třeba chápu, ale pokud nebude chtít tvůj muž, tak s tím asi nic neuděláš. Já bych se do toho nemontovala. Ale můžeš se pokusit promluvit s tou dcerou, třeba ji vytáhni na zmrzku, bazén, nákupy… a zkus to nahodit, že už je velká a že bys byla ráda, kdyby se trošku zapojila, uklizela po sobě atd. Holka je na prahu puberty, budeš se muset naučit s ní komunikovat.
@Anonymní píše:
@Lama Lama Ale já tohle všechno viděla, jenže bylo mi řečeno, že to chce čas, tím to skončilo. Fakt nemám zapotřebí vychovávat cizí dítě, tyhle ambice si ráda vybiju na tom svým, který je teda pěkně cepovaný. Až teď, v 11 letech, po několika diskuzích s manželem na tohle téma, kdy že už si tedy holčina začne něco okolo sebe obstarávat sama, mě napadlo zeptat se tady, jak to maj doma jiní.Jak už jsem psala, jedním z důvodů, porč mi to vadí, je to, že naše dítě to cítí jako křivdu, a druhý důvod je vlastně ten, že manžel je vždycky v tom týdnu, kdy tu holka je, po večerech z toho obskakování tak unavenej, že je protivnej na mě i na naše dítě.
Tak vašemu společnýmu dítěti je kolik, 5? Tam mi přijde normální, že se o něj rodiče starají. Co od takového prcka chceš, aby dělalo samo? To si má předškolák sám. chystat a ohřívat jídlo, sám si mýt vlasy? ![]()
@Pitaya1 to opravdu ne, jeho úkolem je sebrat z podlahy použité prádlo a dát je do kose, vyndat si z lednice jogurt, když zrovna nejsem po ruce, dát hrnícek do myčky, vyndat si ze skříně ráno spoďáry a ponožky a obléct si je, uklízet si po sobě papírky, utřít prach v obýváku. Umýt se taky umí samo, na vlasy dohlížím.
Tohle vše ale za dceru dělá táta, tuhle ani nevěděla, který šuplík ve skříni má na spodní prádlo. To jí teda po vyprání zaklízím já, protože její věci peru až po odjezdu na týden k mámě.
Nachystat si oblečená, uklidit si ho vyprané a poskládané do skříně. Nachystat jednoduchou svačinu, ohřát oběd (ne polévky), uklidit a vysát… a nevím, co ještě, dělá i naše ani ne sedmiletá. Máme 3 holky (cca 7, 9 a 11) a základní domácí práce, úklid pokojů a koupelny a další dělají samy. Ale zvykem to nebývá, v okolí často vidím, že děcka nedělají nic nebo jsou paradoxně přetížený. A hodně vidím rozdíly v tom, co se chce po holkách a co po klucích ![]()
Svému dítěti zkus vysvětlit a nevlastní, ať si chystá otec. Ale chápu, že u věcí, kde je třeba úklid společný, se to řeší blbě. Tohle musí řešit hlavně i otec. Tohle je fakt za hranou. Já jsem v tomhle věku už pomaloučku začínala vařit.
@Anonymní píše:
@Pitaya1 to opravdu ne, jeho úkolem je sebrat z podlahy použité prádlo a dát je do kose, vyndat si z lednice jogurt, když zrovna nejsem po ruce, dát hrnícek do myčky, vyndat si ze skříně ráno spoďáry a ponožky a obléct si je, uklízet si po sobě papírky, utřít prach v obýváku. Umýt se taky umí samo, na vlasy dohlížím.Tohle vše ale za dceru dělá táta, tuhle ani nevěděla, který šuplík ve skříni má na spodní prádlo. To jí teda po vyprání zaklízím já, protože její věci peru až po odjezdu na týden k mámě.
No, alexdelal to vždycky. Dělal to i v těch pěti letech, co je tvému dítěti. S tím jsi si ho vybrala a je naivní se domnívat, že se to zlepší k lepšímu.
@Anonymní píše:
Ale to není o vinikovi. Viník může být otec, matka, holka… ale faktem zůstává, že jediný, kdo s tím má problém, jsi ty. A je fajn si přiznat, že s tím jsi do toho šla. ja bych se fakt nesoustredila na holku, řešila vlastnije to boj s větrnými mlýny.
No, to je tím ADHD. Radila bych důslednost, hodně pevné nervy a nemít přehnaná očekávání. Syn to má taky a když srovnám třeba ranní výpravu do školy, probíhá to asi takto: o dva roky mladší dcera: maminko, já už jsem si ustlala, oblékla se, vyčistila si zuby, učesala se udělala snídani, uložila svačinu, co mám dělat dál? Syn 11 let: Oblekej se! (Tancuje před skříní). Za pět minut přijdu, má jednu ponožku, trenky a opět tancuje před skříní. Oblekej se! Vezme si tričko a začne mi něco vykládat. Oblekej se! Oblékne si to tričko a pokračuje ve vyprávění. Vezmi si kalhoty!!! To už většinou řvu. Prostě jak nad ním nestojím jak dráb, nedělá nic. Je schopen si vzít i to tričko naruby, trenky předkem dozadu, ponožky zjistí, že nemá, až když stojíme v předsíni a bereme si zimní bundy. Jo, je to peklo. Doufám, že mi teď nikdo nenapíše, že je nevychovaný a já neschopná matka. Toho už jsem slyšela z okolí dost.