Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A ano, i děti by měly „makat“ a být prospěšné. Jsou součástí a měly by s ohledem na věk také vyvíjet činnosti, které jsou k dobru i ostatním členům domácnosti. Rodiče nejsou otroci.
Klidně budu ležet na gauči s kávou a koukat jak dítě uklízí, nejsem míň člověk, než to dítě, mám stejný nárok na odpočinek a mnohem více povinností.
To jen tak na okraj, někdo tady řešil že děcko maká a matka se valí, tak za mě je to ideální stav ![]()
@Anonymní píše:
Dotaz zní jasně - co doma běžně dělají vaše 11-12 leté děti? Dokáží si samy přichystat svačinu, vypravit se do školy, vybrat si oblecení, nandat si z lednice a ohřát uvarený oběd, umýt si vlasy atd.?Jedná se mi o to, že nevlastní dcera nic z toho nezvládá, a vše dělá za ni tatínek. Po našem společném dítěti toto požaduji už od jeho útlého věku, takze kolem dcery se to neobejde bez našich debat, protože si myslím, ze by táta v tomto věku už kolem ní skákat neměl. Já madam sloužit z uvedeneho důvodu odmítám, samozrejmě uvařím, vyperu atd.
Tak jen jestli jsem mimo já, nebo oni
Prosím anonym z důvodu informací o nevlastní dceři.
Klasika. Takhle k nám jezdí partnerův desetiletý syn a je to velká bída. Cca teprve dva roky se umí sám obsloužit po velké a to až na můj nátlak, že je už opravdu velký. To samé sprchování. Namazani rohlíku nebo příprava jakéhokoliv jídla nula. V podstatě to samé s pitím. Mohla bych pokračovat dál… Když se ozvu, partner mi na to řekne, že ho přece nebude buzerovat
prosím anonym…
@Anonymní píše:
Klasika. Takhle k nám jezdí partnerův desetiletý syn a je to velká bída. Cca teprve dva roky se umí sám obsloužit po velké a to až na můj nátlak, že je už opravdu velký. To samé sprchování. Namazani rohlíku nebo příprava jakéhokoliv jídla nula. V podstatě to samé s pitím. Mohla bych pokračovat dál… Když se ozvu, partner mi na to řekne, že ho přece nebude buzerovatprosím anonym…
Já si vždycky říkám, že tento ukaž by si zasloužil nějakou studii. Potvrdit tu hypotezu ze deti z rozvedenych rodin jsou hloupejsi, neschopnejsi, nesamostatnejsi,
@Lama Lama že je hloupější bych si netroufla říct. Ale neschopnější a nesamostatnější určitě je.
@Lama Lama píše:
Já si vždycky říkám, že tento ukaž by si zasloužil nějakou studii. Potvrdit tu hypotezu ze deti z rozvedenych rodin jsou hloupejsi, neschopnejsi, nesamostatnejsi,
Jen využívají ty „příležitostné tatínky“ stejně jako třeba prarodiče. Moje dítě se třeba v pěti nechalo u babičky nakrmit a jinak obskakovat, přitom doma jedlo samo od 13 měsíců. No bylo by blbé, kdyby nenechalo, když babička měla pocit, že má na krmení nárok a byla ochotná to dělat. ![]()
Prostě je to jen otázka toho, kam to ten rodič nechá zajít. A protože má sevřené půlky, že ho dítě přestane mít rádo/pomluví/nebude chtít jezdit/má špatné svědomí za rozvrat rodiny, tak to prostě nechávají zajít kolikrát až do extrémů.
Nicméně měla jsem doma podobně „neschopný exemplář“, ale to se pro zmenu jednalo o dítě úzkostné matky, co mu ni nedovolila.
@Svistice píše:
Jen využívají ty „příležitostné tatínky“ stejně jako třeba prarodiče. Moje dítě se třeba v pěti nechalo u babičky nakrmit a jinak obskakovat, přitom doma jedlo samo od 13 měsíců. No bylo by blbé, kdyby nenechalo, když babička měla pocit, že má na krmení nárok a byla ochotná to dělat.
Prostě je to jen otázka toho, kam to ten rodič nechá zajít. A protože má sevřené půlky, že ho dítě přestane mít rádo/pomluví/nebude chtít jezdit/má špatné svědomí za rozvrat rodiny, tak to prostě nechávají zajít kolikrát až do extrémů.Nicméně měla jsem doma podobně „neschopný exemplář“, ale to se pro zmenu jednalo o dítě úzkostné matky, co mu ni nedovolila.
Jo a do rozvodu to bylo jak? Tatík se po rozvodu razem změnil.
Já myslím, že především na ty cizi děti člověk kouká jinak. Změna, pokud ho se.rou dlouhodobě a je tam už alergie. Naše nextka taky měla problém, že jim děti lezli do postele v noci. Teď je jejich mladeti o 2 více, než v době, kdy to považovala u našich za nehorázně a ejhle… holka má v pěti a půl na noc plánu, když jsme my kluka v pěti v noci budila na záchod, tak to byl problém… tady to vidíš taky. Jejich 8milete něco dělá bez keců a předpokládá, že puberťák by měl tuplem. Jenže realita je pak obracena
@Lama Lama No dneska k těm rozpadům rodin dochází ve velmi ranném věku dětí, takže ti tatínci prostě nejak asi nemají páru, že 6 leté dítě už si v pohodě zvládne namazat rohlík, pokud chce.
Plus samozřejmě bezdětná nextka nemá moc o dětech, vývojové pschologii a potřebě individuálního přístupu moc páru. Když pak poznámateřskou realitu s vlastním dítětem, přehodnotí přístup.
Plus se bojí jakékoliv negativní reakce dítěte. Vlastní děti mi taky na odkázání se, že tohle a támhle to umí/zvládnou samy, tak ať se koukají snažit a neobtežují s kravinami typu natoč mi pití, vyndej mi nový sprcháč mě, koulí očima, hází ksifty a průpovídky. Jenže já se nebojím nějakého zavržení a přijde mi to zcela přirozená součást stanovování hranic a výchovy. Ti rozvedení to mají nastavené asi jinak (neb vědí, jak toho děti dokážou zneužívat).
@Svistice tatínci spíš nemají ponětí o tom, že už by si ten rohlík měly umět namazat sami ![]()
@Svistice píše:
@Lama Lama No dneska k těm rozpadům rodin dochází ve velmi ranném věku dětí, takže ti tatínci prostě nejak asi nemají páru, že 6 leté dítě už si v pohodě zvládne namazat rohlík, pokud chce.
Plus samozřejmě bezdětná nextka nemá moc o dětech, vývojové pschologii a potřebě individuálního přístupu moc páru. Když pak poznámateřskou realitu s vlastním dítětem, přehodnotí přístup.
Plus se bojí jakékoliv negativní reakce dítěte. Vlastní děti mi taky na odkázání se, že tohle a támhle to umí/zvládnou samy, tak ať se koukají snažit a neobtežují s kravinami typu natoč mi pití, vyndej mi nový sprcháč mě, koulí očima, hází ksifty a průpovídky. Jenže já se nebojím nějakého zavržení a přijde mi to zcela přirozená součást stanovování hranic a výchovy. Ti rozvedení to mají nastavené asi jinak (neb vědí, jak toho děti dokážou zneužívat).
Pochybuji, že se nextky boji nějakého zavrzeni
Já myslím, že v každé rodině je to jinak. Například moje děti umí i uklidit samy celou koupelnu, nicméně zmrzlinu si sami nekoupí ![]()
Já mám vyzkoušené, že pokud chcete holčinu přinutit dělat něco navíc (myslím tím to, co běžně sama dělat nehodlá) tak budete muset zvolit nejdříve taktiku „pojď, uděláme to spolu“. Nebo minimálně „pomůžu ti s tím“. U nás to celkem funguje. Ale je fakt, že když na to už nemám nervy, tak ječím ![]()
@Lama Lama píše:
Je to jen úhel pohledu, nevlastní matky děti svých partnerů vnímají jako vetřelce a hledají na nich chyby. Tatínkové naopak, to dítě třeba vidí jednou za 14dnu, tak nemá problém mu namazat rohlík, nebo utřít zadek, prostě si to chteji v klidu užít, bez výchovy a buzerace. Mě třeba nevlastní syn taky připadal docela neschopný, oproti mojí dceři které v jeho věku toho uměla víc. Ale chápala jsem, že když ho vídáme docela málo, z důvodu vzdálenosti, nebudeme ho komandovat. Takže opravdu měl u nás pohodu, spis jen zábavu s tátou, jídlo co mu chutná, atd. Nijak to nikomu neuškodilo, kluk je dnes už 17lety, naprosto samostatný a šikovný, hodný. Zrovna ho tu máme na týden a hlídá mladší 7letou ségru, když jsme v práci. ![]()