Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Popíšu dnešní situaci u nás na hřišti a poprosím o váš pohled na situaci.Se svými dvěma dětmi a kamarádkou a jejím synem, jsme byli na hřišti za barákem ( sídliště, hřiště uprostřed, obklopeno dalšími paneláky).. děti si hráli fotbal s dalšíma dětma, co přišli (více tmavších obyvatel). Děti ve věku 4-8let. Mého syna postavili do branky a když nechytil míč, 2× ho tmavší mladší dítě titulovalo slovem, že je deb.il.. syn má 7let a to dítě, co mu tak nadávalo, mělo asi 5… když jsem to oslovení slyšela jednou, přimhouřila jsem oči.. když to řekl podruhé, tak jsem se neovládla a tak jsem toho kluka sjela, že pokud chce mít kamarády, tak jim nemůže takhle říkat apod.. bohužel jsem to neřekla klidně jelikož vedu deti k tomu, že takhle se prostě nemluví. Takže když jsem bouchla, opravdu jsem na to dítě dost ječela, že už takove slova na syna nechci slyšet.. hlídala babička a ta jak mě slyšela, spustila pěknou slovní štěkanici.. nechtěla mě absolutně nechat domluvit a vůbec ji bylo jedno, jak její vnouče mluví.. Samozřejmě ja uznávám svou chybu, že jsem mohla jednat v klidu a rict mu to klidně ( teoreticky to dítě nemůže za to, v čem je vychováváno) Teď to už nenapravím. Jen nějakou dobu nebudu chodit na hřiště
Zajímá mně, zda jste někdy zažili na hřišti podobný incident nebo zda byste se zachovali jinak. Syn je dost hodný, rozumný. Vedu ho k tomu, ať otevře dveře, podrží je, když někdo jde, zvedne nekomu něco co spadne apod.. jsou to maličkosti, ale mam z dneška špatný pocit.. i ze sebe.. nemám takové incidenty ráda.. ještě mezi dětmi. Opravdu ten, kdo je slušný mnohdy nezapadá?
Aj aj, to bude diskuzička.
Dítě vedeš hezky, vysvětluješ mu to hezky, ale praxi jsi nezvládla a ukázala jsi mu, jak to řeší ve skutečnosti maminka. Určitě bych se zachovala jinak, ale i proto, že konflikty upřímně nesnáším a když to jde, vyhnu se jim. To taky není dobrý. Závěr „kdo je slušný, mnohdy nezapadá“ je vyhýbání se problému a jeho pojmenování a bagatelizace. Jo, jsou místa, kde slušní lidé nezapadají. Ale pro dětské hřiště to fakt neplatí a ty ses taky nechovala slušně.
Nerozmazávej to, udělala jsi zbytečnou scénu. Vlastnímu dítěti raději vysvětli, že tak ne a že z toho máš špatný pocit, jak jsi reagovala. A hřišti se zbytečně nevyhýbej.
Tu poslední otázku jsem nepochopila. Ale pokud se v mojí přítomnosti k sobě děti nechovají hezky, tak na ně klidně houknu.
už jsem takhle napomenula dost cizích dětí a špatný pocit nemám ![]()
@Serpentini píše:
Tu poslední otázku jsem nepochopila. Ale pokud se v mojí přítomnosti k sobě děti nechovají hezky, tak na ně klidně houknu.už jsem takhle napomenula dost cizích dětí a špatný pocit nemám
Tak normalne okriknout a jecet po nich sahodlouhe kazani jsou dve ruzne veci.
@vokishka píše:
Tak normalne okriknout a jecet po nich sahodlouhe kazani jsou dve ruzne veci.
Já u té situace nebyla. Nevím čemu zakladatelka říká „ječet“. To klidně může být, že na kluka jen křikla. ![]()
No, reagovala bych jinak, ale stvalo by me to.
Ja chodim na hriste ted s dcerou, ktere je 1,5 roku a vlastne si rikam, ze si asi budem vymyslet jinej program, to je porad neco.
Cizí děcka nevychovavam, navíc když tam mají vlastní dozor. Řeším jen fyzické násilí nebo daleko ostřejší slova.
U té nadávky deb-le by záleželo jak by to bral syn.
@Serpentini píše:
Já u té situace nebyla. Nevím čemu zakladatelka říká „ječet“. To klidně může být, že na kluka jen křikla.
No to asi ne, sama přiznává, že to nezvládla.
@TRG píše:
Aj aj, to bude diskuzička.Dítě vedeš hezky, vysvětluješ mu to hezky, ale praxi jsi nezvládla a ukázala jsi mu, jak to řeší ve skutečnosti maminka. Určitě bych se zachovala jinak, ale i proto, že konflikty upřímně nesnáším a když to jde, vyhnu se jim. To taky není dobrý. Závěr „kdo je slušný, mnohdy nezapadá“ je vyhýbání se problému a jeho pojmenování a bagatelizace. Jo, jsou místa, kde slušní lidé nezapadají. Ale pro dětské hřiště to fakt neplatí a ty ses taky nechovala slušně.
Nerozmazávej to, udělala jsi zbytečnou scénu. Vlastnímu dítěti raději vysvětli, že tak ne a že z toho máš špatný pocit, jak jsi reagovala. A hřišti se zbytečně nevyhýbej.
Máš pravdu, nezvládla jsem to. A proto mě to tak štve. Ale omluvit se nemůžu. Vím jistě, že jsem chtěla zakročit, protože vím, že syn se neobhájí ( asi by se možná i rozbrečel) ale taky vím, že jsem reakci určitě přehnala. Po cestě domů jsem synovi říkala, že mě štve, jak jsem reagovala a že takhle by to dopadnout nemělo. Ale na druhou stranu si stojím za tím, že když syn po jednom oslovení řekl tomu klukovi, ať mu tak neříká, mohl ten kluk přestat.. na hřiště chodit nebudeme chvíli hlavně z toho důvodu, že rodina bydlí hned ve vedlejším baráku a jak to bývá u těchto lidí, sedí tam ve skupinách a i když si stojím za svým, že to nebylo od kluka slušné, bála bych se, že na mě snad skočí..
@Anonymní píše:
Máš pravdu, nezvládla jsem to. A proto mě to tak štve. Ale omluvit se nemůžu. Vím jistě, že jsem chtěla zakročit, protože vím, že syn se neobhájí ( asi by se možná i rozbrečel) ale taky vím, že jsem reakci určitě přehnala. Po cestě domů jsem synovi říkala, že mě štve, jak jsem reagovala a že takhle by to dopadnout nemělo. Ale na druhou stranu si stojím za tím, že když syn po jednom oslovení řekl tomu klukovi, ať mu tak neříká, mohl ten kluk přestat.. na hřiště chodit nebudeme chvíli hlavně z toho důvodu, že rodina bydlí hned ve vedlejším baráku a jak to bývá u těchto lidí, sedí tam ve skupinách a i když si stojím za svým, že to nebylo od kluka slušné, bála bych se, že na mě snad skočí..
Některým dětem tohle titulování bohužel přijde normální, kdo ví, co slyší doma. Asi bych to už dál nerozmazávala a chodila si hrát někam jinam. ![]()
@lucad77 píše:
Některým dětem tohle titulování bohužel přijde normální, kdo ví, co slyší doma. Asi bych to už dál nerozmazávala a chodila si hrát někam jinam.
Jo. Ziju v oblasti, kde tak hromada lidi mluvi od malicka. Ne jen cikani. Pamatuju si, jak jsem z toho byla vypleskla, kdyz jsme se pristehovali (bylo mi deset). Trileta decka mluvila s vlastními rodiči ku.va,pyca atd. A všem to pripadalo normalni.
Za barákem máme to samé. Neustále tam po smradech řvu ať se k mému dítěti chovají slušně, jsou to často mnohem horší slova. Můj syn je už starší a tak chodí ven za barák sám se svými kamarády. Občas se tam ukážou i právě ti “tmavši” a už to začíná. Už si neberu servítky a babči bych klidně řekla taky něco od plic. Nejsem člověk co by si v těchhle případech něco vyčítal, když se jedná o mé dítě tak mají smůlu. Vůbec si z toho nic nedělej.
@vokishka asi to bude to kázání
Jenže když jsem spustila, nešlo to zastavit a že to bylo dlouhé jsem si uvědomila až doma.. znáte to " po bitvě.." takže mi pak doma běžely myšlenky, že stačilo říct, at přestane synovi nadávat, nebo stačilo zavolat syna, ať si s takovými dětmi nehraje, když mu tak říkají, ale on si s nimi chtěl hrát a ten zbytek dětí ho taky pozvali. Ale děti byli kamarádi toho kluka, takže zastat se ho tam neměl kdo. Syn nechápal, co udělal tak špatného, že mu říká tak hnusně.. vím jistě, že to dítě z toho mít nic nebude. Tam je to všem jedno, jak mluví a jak se chová.. ale já mám špatný pocit z řešení situace z mé strany..
@Serpentini píše:
Tu poslední otázku jsem nepochopila. Ale pokud se v mojí přítomnosti k sobě děti nechovají hezky, tak na ně klidně houknu.už jsem takhle napomenula dost cizích dětí a špatný pocit nemám
To jsem udělala nedávno taky. Byli jsme s dcerou (4 roky) a synem (1 rok) na knajpovišti (jsou to takové vydlabané obří klády, ve kterých protéká voda, složí to k procházení se v té ledové vodě). Přišly 3 paní (2 maminky +babička) 2 pánové (táta +děda) a 4 děti. Uvolnili jsme jim část lavičky, která byla jako jediná ve stínu a oni nám ji zasedli celou, s tím že já a dcera jsme museli stát, no nevadí ale ty jejich děcka se tam začali koupat celý, svlékli se úplně donaha a to nebyli žádný prťata, jejich věc ale když začali cákat takovým stylem, že voda lítala až na kočárek (byl dost daleko) a malá se bála k vodě jít, protože lítali pořád sem a tam jak pominutý, tak jsem jim řekla jestli by se mohli trošku sklidnit a brát ohled na to že tam jsme taky. Vznikla z toho taková scéna, kdy na mě všichni začali ječet, že jsem bezohledná já, že mají 4 děti, které se chtěli vykoupat, no opravdu to nebylo koupaliště. Mluvila jsem s nima slušně do té doby, než se začali navážet do dcery, že je uťápnutá a podobně. Vždycky to v klidu nejde. Ale v případě zakladatelky to určitě jít mohlo.
S některými lidmi se ale nedomluvis nesmíš jejich dítěti nic říct ani v klidu…
Popíšu dnešní situaci u nás na hřišti a poprosím o váš pohled na situaci.
Se svými dvěma dětmi a kamarádkou a jejím synem, jsme byli na hřišti za barákem ( sídliště, hřiště uprostřed, obklopeno dalšími paneláky).. děti si hráli fotbal s dalšíma dětma, co přišli (více tmavších obyvatel). Děti ve věku 4-8let. Mého syna postavili do branky a když nechytil míč, 2× ho tmavší mladší dítě titulovalo slovem, že je deb.il.. syn má 7let a to dítě, co mu tak nadávalo, mělo asi 5… když jsem to oslovení slyšela jednou, přimhouřila jsem oči.. když to řekl podruhé, tak jsem se neovládla a tak jsem toho kluka sjela, že pokud chce mít kamarády, tak jim nemůže takhle říkat apod.. bohužel jsem to neřekla klidně jelikož vedu deti k tomu, že takhle se prostě nemluví. Takže když jsem bouchla, opravdu jsem na to dítě dost ječela, že už takove slova na syna nechci slyšet.. hlídala babička a ta jak mě slyšela, spustila pěknou slovní štěkanici.. nechtěla mě absolutně nechat domluvit a vůbec ji bylo jedno, jak její vnouče mluví.. Samozřejmě ja uznávám svou chybu, že jsem mohla jednat v klidu a rict mu to klidně ( teoreticky to dítě nemůže za to, v čem je vychováváno) Teď to už nenapravím. Jen nějakou dobu nebudu chodit na hřiště
Zajímá mně, zda jste někdy zažili na hřišti podobný incident nebo zda byste se zachovali jinak. Syn je dost hodný, rozumný. Vedu ho k tomu, ať otevře dveře, podrží je, když někdo jde, zvedne nekomu něco co spadne apod.. jsou to maličkosti, ale mam z dneška špatný pocit.. i ze sebe.. nemám takové incidenty ráda.. ještě mezi dětmi. Opravdu ten, kdo je slušný mnohdy nezapadá?