Jak pomoct zvládat vztek u skoro dvouletého

160
13.7.22 13:13

Jak zvládat vztek a neposlušnost u skoro dvouletého

Ahoj, prosím o rady a zkušenosti, jak pomoct zvládat vztek dítěti (22 mesicu).

Synovi budou v září 2 roky. Je to mazlivé a poměrně citlivé dítě - sám přijde a přítuli se, pohladí.
Před 3 týdny se nám narodilo druhé dítě.

Už před narozením jsem si všimla, že začíná zkoušet hranice a občas (ale fakt je občas) neposlechne a čeká co se stane. Snažila jsem se být důsledná, když dělal něco, co neměl, vysvětlovala jsem a pokud nepřestával, odnesla jsem ho jinam, znovu vysvětlila, proč to nesmí dělat, vyjádřila, že mu rozumím, proč se zlobí a upoutala pozornost jinou činností.

Po návratu z porodnice to nebylo nic šíleného, vlastně stejně, jako předtím. Podle mě úměrně věku.
Malou přijal pěkně, chodí se s ní mazlit a hladit ji. Jen zatím sem tam obrečí, když ji uspavam, on mě tahá hrát si a ja prostě nemůžu hned. Jinak to zvládá skvěle. Čekala jsem to daleko horší. Dokonce jsem ho začala večer zase kojit, aby nezarlil a měl me chvilku jen pro sebe stejným způsobem, jako miminko. Doma teď trochu rezignuju na odlozitelne práce a když mala spí, nebo vydrží chvilku koukat kolem, hraju si s nim, kreslíme si…

Teď, když mu něco nejde, bouchne rukou do stolu, gauče… a občas i hodí hodí hračkou. Dnes tu hračku hodil a trefil miminko. Bohužel mi po náročném dopolední ruply ervy a dostal na zadek (přes plinu a málo) Hned, jak mi to došlo a on prestal plakat, jsem se mu snažila vysvětlit, že udělal miminku bolest, že to nesmí. A že když uz ji udela, musí jít a pohladit. Pohladil jsem ho, objala a šli jsme spolu pohladit miminko.

Nechci ale, aby to docházelo takhle do extremu. Nemám ráda fyzické tresty, nechci dítě učit, že nikoho nemlatime a zároveň ho sama „trestat“. Nechci, aby si myslel, že je
„bouchani“ někdy v pořádku.

Jak tedy řešit tyhle situace? Jak reagovat, když neposlechne? Dělám něco špatně?

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14377
13.7.22 13:30

Máš úplně normální dítě v období vzdoru. Projevuje tím svoje emoce, které neumí zpracovat. A je naprosto normální, že ti rupnou nervy, jsi člověk, ne stroj. Těmhle situacím by ses měla vyvarovat a poučit se z nich, ale rozhodně si nedělej výčitky. Jinak situacím jsem se snažila předcházet a miminko jsem prostě neupřednostňovala. První na řadě byl na začátku hlavně starší syn. Malá spala na gauči a my si hráli. Večer jsem uspavala oba společně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
13.7.22 13:56

Precti si knizku od Naomi Aldort, myslim, ze ti sedne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
160
13.7.22 14:01

@Aduš8
Dekuju, tak nějak se to snažím dělat.
Jak podle tebe reagovat na situace, kdy něco ničí a nepřestává ani, když vysvětlu (já se snažím opakovat a pak případně odnést jinam a odvést pozornost na něco jineho), nebo když třeba běží k silnici, nebo někam jinam, kde to není zrovna bezpečné.

Alespoň u té silnice mě zatim poslouchá. Ale trochu se děsím toho, kdyby ne, takže jsme spíš na zahradě a na prochazky od porodnice moc nechodíme.
Tak jak v tu chvíli reagovat? Jsou totiž situace, kdy prostě poslechnout musí. Například tahle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
13.7.22 14:05

Nevysvetluj donekonecna ani nepresouvej pozornost, proste mu v te cinnosti fyzicky zabran.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14377
13.7.22 14:21

@e Marry já pozornost neodvádím a prostě mu v tom zabráním. Mám děti s rozdílem 20 měsíců, takže to byl taky nářez. Starší dostal ve dvou letech batůžek s vodítkem, aby mi neutíkal, protože to taky zkoušel. Dneska je mu skoro 5 a je to skvělý kluk, na kterého se můžu spolehnout. U silnice čeká, než přijdu a potvrdím, že může jít. Počkej s tím vysvětlováním, až bude schopen to pochopit. Takhle je to na něj moc. Taky jsem si v tom období přišla, že jen,, vyštěkávám" povely a až mi to někdy přišlo líto. Ale bude to lepší, neboj :hug: ty začátky jsou těžké, člověk si dělá výčitky, že nemá tolik času, jako dřív. Ale až spolu budou blbnout, hrát si a hádat se, bude to lepší :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
160
13.7.22 15:21

@Aduš8 @Lucie_Sx,
Já to možná přiblížim.
Např. otevírá krb, zamaže se a opatla zdi. Vysvetluju a bránim mu v dalším otevírání. Nezabírá to a porad to zkouší, vzteka se. Odnasim ho pryč od krbu, znovu vysvetluju. Běží zpátky a znovu to zkouší. Takhle třeba 3× dokola naprosto bez efektu. Pak už mu ukazuje jiné hračky a snažím se přesměrovat ho k jiné činnosti.

A podobně to dělám i v jiných situacích. JK to tedy řešit jinak?

Děkuji z rady a pochopení. Jsem na sebe po tom svém dnešním vylevu naštvaná a smutná. Člověk je miluje a dýchal by za ně. Ale někdy je to teda pěkná škola sebeovládání. Bohužel jsem to dnes nezvládla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí