Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Kikuška90 píše:
@EllMattress To jako vážně??.. Já jedla v těhotenství sladký na kila, dělala jsem si pořád srandu, že malá musí plavat v čokoládě. Ale ten jeden den před testem jsem si nic sladkého nedala, abych tím náhodou neovlivnila výsledky. To jako vážně nevydržíš jeden den bez sladkého? Že to musíš tak řešit…
Probůh, jasně že vydržím
spíš mě to zajímalo z toho důvodu, že se všude píše, že se má jíst normálně.
@Suzínek píše:
@Kikuška90 Takže sis zrovna ten konkrétní den před testem sladké nedala, i když to výsledky ovlivnit nemohlo? To jako vážně? No nic, už je stejně večer, tak to zakladatelce už asi nepomůže.
No prave ze mohlo proboha
Proto se doporucuje nejist den pred testem sladke, protoze to muze ovlivnit vysledek. Co je na tom tak tezke pochopit?
Pokud tu cukrovku nekdo ma, tak to test prokaze ikdyby to sladke nejedl treba mesic predem. Ale dej si tabulku cokolady vecer pred testem a mas tu cukrovku dle testu taky, protoze to proste ovlivni vysledek…
@EllMattress píše:
Probůh, jasně že vydržímspíš mě to zajímalo z toho důvodu, že se všude píše, že se má jíst normálně.
Ano mas jist normalne a omezit sladke, ponejlepe vynechat uplne. Ale protoze to vydrzis, tak radsi zalozis diskuzi, jestli jako fakt ![]()
@Kikuška90 píše:
No prave ze mohlo proboha![]()
Proto se doporucuje nejist den pred testem sladke, protoze to muze ovlivnit vysledek. Co je na tom tak tezke pochopit?
Pokud tu cukrovku nekdo ma, tak to test prokaze ikdyby to sladke nejedl treba mesic predem. Ale dej si tabulku cokolady vecer pred testem a mas tu cukrovku dle testu taky, protoze to proste ovlivni vysledek…
Souhlas, já snědla v 6h večer malý pudink a druhý den v 7h ráno hodnota nalačno 5,1 a test mi nedělali. Před I potom jsem měla cukr nalačno vždy pod pět a na poslední kontrole dokonce 4,0. Doktorka me do poradny neposlala, omezila jsem sladké a občas se premerim glukometrem a vše ok. Prcek je dle tabulek, nevypadá to na zadnyho obrika. Takže u mě to určitě zkreslil ten pudink.
Ale i tak dobře, jelikož jsem se dost cpala a po vánocích (šla jsem na test hned 3.1.) jsem to právě, kvůli výsledkům a strachu z cukrovky, omezila. Takže se mi zastavilo I pribirani, jinak bych byla u porodu jak koule…
Mě teda říkali nejist od půlnoci, jinak jak sem zvyklá a že já byla zvyklá zbouchnout tabulku čokolády
i když sem večer jedla normálně sladké, tak sem měla ráno hodnotu spíš hypoglikemickou, pod tou hranici normy.
oni tě pošlou ještě jednou na odběry
@Vesničanka1 řekla jsi to u odběru? Asi ne, viď? Abys nedostala držkovou.
tos možná měla, posunuli by ti termín třeba a měla bys větší jistotu. Těžko říct, píšou tam, že nemáš jist těžká jídla, co si pamatuju… A 12 hodin předem nejíst? Já se v 9 natláskala kebabem. A pila sladkou minerálku. Papír s pokyny jsem dostala až ráno, nenapadlo mě, že to má nějaký pravidla.
a přesto to bylo v pořádku. Ale neměla jsem palačinky s nutelou a sladký bonbóny..
s jistotou ti to tu asi nikdo nepoví.
@Vesničanka1
Podle mě mohla, mě říkali, že den předtím mám jíst střídmě a žádná tučná a sladká jídla… ![]()
@Vesničanka1 tak klidně je možné, že tehu cukrovku máš, když takhle tělo reaguje… A nebo jsi to měla i ze stresu, když jsi zjistila, že ses nacpala sladkým a ráno jdeš na test
Já bych to nechala zopakovat. Ale hlavně před tím jez normálně, jde hlavně o to, podchytit, jestli si tělo poradí s cukrem, aby se případně mohla nasadit dieta/léčba a neublížilo to miminku ![]()
Btw. já den přes ogtt snědla půl sklenice nuttely, prostřední hodnotu jsem měla o desetinu přes limit a šla jsem na dietu. Ale zase to žádný drama nebylo, měřila jsem se po jídle a za 3 měsíce jsem měla hodnotu přes limit jen jednou, po rizotu… A to jsem pak už „zkoušela“ třeba zmrzlinu a v pohodě ![]()
@Vesničanka1 píše:
Ahoj. Jdu oživit diskuzi ať nezakládám novou.
Dnes ráno jsem šla na OGTT. Ovšem včera jsem na to samozřejmě zapomněla a tak jak moc nemusím sladké a spíš maso, tak včera večer jsem zbouchala 4 palačinky s nutelou a šlehačkou a večer ještě volala bábi ať se stavíme a tam jsem měla okolo osmé večer několik kusů z bonboniery a sladký čaj a v devět večer jsem hleděla do kalendáře jak tele na vrata že mám jít na krevráno jsem šla a hodnota na lačno byla 5,3 a teď je už horní snížená na 5,1 takže mě poslali k dr. Ta je tam až odpoledne. Mě zajímá jestli tato večerní nálož ty výsledky mohla opravdu zkreslit a nebo jestli tu cukrovku opravdu mám
Mohla. Jestli jsi na krev šla brzo, nemusela jsi lačnit dostatečně dlouho.
Měli by tě objednat znovu a až pokud by znovu vyšla zvýšená hodnota na lačno, tak to vyhodnotit jako těhotenskou cukrovku. A u nás doporučovali nejíst 12 hodin předem vůbec, ale jinak den předem běžná strava.
@Vesničanka1 myslím, že ne. Kdybys měla nějakou šílenou hodnotu, tak určitě. Ale takhle si myslím, že to zopakujete.
@Vesničanka1 já večer před testem snědla krabičku cukroví. Ráno v pohodě, měla jsem 4,2.
Před testem mě upozorňovali, že den před už nejíst sladké. Ale já měla vždy spíš nižší hodnoty. Na lačno běžně i 3,7
@Vesničanka1 píše:
Ahoj. Jdu oživit diskuzi ať nezakládám novou.
Dnes ráno jsem šla na OGTT. Ovšem včera jsem na to samozřejmě zapomněla a tak jak moc nemusím sladké a spíš maso, tak včera večer jsem zbouchala 4 palačinky s nutelou a šlehačkou a večer ještě volala bábi ať se stavíme a tam jsem měla okolo osmé večer několik kusů z bonboniery a sladký čaj a v devět večer jsem hleděla do kalendáře jak tele na vrata že mám jít na krevráno jsem šla a hodnota na lačno byla 5,3 a teď je už horní snížená na 5,1 takže mě poslali k dr. Ta je tam až odpoledne. Mě zajímá jestli tato večerní nálož ty výsledky mohla opravdu zkreslit a nebo jestli tu cukrovku opravdu mám
Ahoj,
na gyndě to řekni a domluv se na opakovaném testu za týden. Já jsem třeba předchozí den jedla až večer a to jen ovesnou kaši, protože den před jsem se starší dcerou jela rychlou a měla jsem strašné nervy. Což hladinu hodně zvedá a tak jsem měla hladinu 5,6mmol a za týden, když jsem už jedla normálně, tak najednou okolo 2mmol a zase jsem dostala vynadáno, že jsem si dala dietu, nechtěla veřit, že to tak muže haprovat ![]()
Takže si požádej o opakovaný test. Někdy i zapujčí glukometr a každé ráno si testuješ na lačno hladinu cukru.
@ElisC píše:
@Vesničanka1 já večer před testem snědla krabičku cukroví. Ráno v pohodě, měla jsem 4,2.
Před testem mě upozorňovali, že den před už nejíst sladké. Ale já měla vždy spíš nižší hodnoty. Na lačno běžně i 3,7
A to je chyba ale. Před testem se má jíst normálně jak se jí, aby test nebyl zkreslený
k čemu bude test, když se falšuje, to pak nemá cenu chodit, ne?