Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Fakt se to zlomí, pokud máš pocit, že se dlouho nic nového nenaučila, zřejmě si něco ukládá do hlavinky a najednou ti to předvede ![]()
Náš malej např. ve dvou letech jel svých pár slov, nočník nezájem, komunikace hodě vázla, často sem měla pocit, že vůbec nevnímá a nereaguje. Hrozně dlouho se mi zdálo, že se zabrzdil.
Teď je mu o měsíc víc, každý den na mě vychrlí cca 5 nových slov (už mi z toho bolí hlava
), druhý týden bezproblémově nočníkuje, komunikuje neskutečně, vnímá co mu říkám a reaguje na to. Začal si sám čistit zuby, svlíkat oblečení, řekne si o velký záchod a snaží se utírat, říká si o umytí rukou, když je má opatlané, začal zavírat dveře za sebou a tak.
Prostě najednou se to po kolika měsících stagnace taková bomba ![]()
Taky jsme chodili na plavčo to jí moc bavilo ale přez léto se neplavalo a teď jsme se přestěhovali a nikoho tady neznáme…chodíme akorád v pondělí na cvičeníčko dětí a to jí moc baví jen si tam moc nepokecaj
ještě přemýšlím zajít do dětského centra protože teď jsme opravdu pořád sami jen spolu. V létě to byla paráda na písku už měla spoustu kamarádů, ale jak se ochladilo nikdo nikde
na nočník chodí taky od roka a půl ale na noc to nedá…schody taky bez držení kotrmelec lepší než máma
a teď pořád dělá svíčku…namaluje kolo s očima akorád nos a pusa jsou občas mimo
ale že by měla svou hatmatilku tak to ani omylem…jo a čemu bych nikdy nevěřila kdybych to neviděla…už v porodnici nadzvedávala hlavičku…ale když po ní chci něco zopakovat tak je vše toto…i lezení přeskočila takže chodítko máme úplě nepoužité…jí prostě když něco nejde tak to dělat nebude…a zpívání? Nedělám nic jiného hlavně při koupání a je mi jedno že je stoupačkama slyšet každé prdnutí
umí doplnit jen holku modrookou a to slovem TAM. Jinak nic…štve mě že nemáme žádé stejně staré dítko s jehož maminou bych si dala kafe a děti si zadováděli. Zrovna jsem totiž byla na týden u rodičů (80km) a její holčička je o 8 měsíců mladší a nádherně říkala MAMI a ne máma
ale krásně se vyblbli byla to sranda…televizi moc neomezíme ona jak se denně nekoukne na jeden díl Pepi tak by to asi nepřežila a pak ještě kouzelnou školku ale u té nevydrží celou dobu vrací se až na Hýbánky ty miluje. Ale jinak je to děsnej SPÁČ chodí spát v devět vstává kolem půl deváté teď teda asi naspává pobyt u rodičů kde vstávala v osm a vstává v půl desáté (má sama pokojík) pak jde spát v jednu a spí tak do čtyř půl pátétím pádem se odpo ven už moc nedostanem…barvy celkem zvládá hlavně díky semaforum ty jí fascinujou vždycky když ho z auta zahlédne volá HELE…písmena pozná jen S jinak řiká A B E D P ale nepozná a pak tři dva to je taky oblíbený že si to odstartuje než vyběhne
k vánocum jí dáme odrážedlo-kolo tak uvidíme jak to zvládne spíš až na jaře začnem trénovat
![]()
No malá je motoricky hodně šikovná, dělá kotouly, tančí, schody zvládne i dolů bez držení, na klouzačky atd. leze určitě víc jak půl roku. Umí už jezdit na klasickém koloodrážedle. Nemluví, občas zopákne nějaký slovo, ale zatím nic nespojuje. Fakt jen jednotlivá slovíčka. Nějak pravidelněji jich používat tak dvacet? No spíš deset
Takový ty základní. Jinak pejsek je stále haf a kočka čiči. Jo a je teda bez plen, to si říká „kaká“ ať jde o cokoliv.
Příspěvek upraven 12.12.13 v 16:47
Jo a pedantka je teda šílená…běda jak jí nedám třeba čepici nebo rukavice to mě sjede všude zavírá dveře nebo košík když je otevřenej u našich pořád chtěla krmit kočky a psy…nebo si vezme utěrku a jde si po sobě utřít rozlitý čaj…ale právě to že žádná nová slova nikde…někdy mám pocit že v roce toho uměla víc což je asi nesmysl ale přijde mi neskutečné že by se najednou rozmluvila když nic neopakuje…a to já prý mluvila v roce a půl krásně a ve třech mám nahranou kazetu jak zpívám…ségry dcera taky mluvila krásně od roka a půl…snažim se nesrovnávat ale to prostě nejde…pořád jen doufám…ale už doufám půl roku a nula nula nic…
Z toho co píšeš, tak máš šikovnou holčičku. Dorozumíš se s ní, paráda. Hlavně netlač na pilu.
A s tou Pepinou jsi mě rozesmála. Moje Sára má dva a půl a když chce Pepinu, tak taky chrochtá. A taky vím, že se rozmluví, až příjíde její čas.
Naše starší taky nemluvila, ve dvou letech říkala jen ahoj a tatí a to všem, zkoušeli jsme všechno knížečky ji nebavili, zpívání taky ne…před několika měsíci jsme jí pustili jednu pohádku a ta jí tak zaujala, že po týdnu při úvodní písničce si začala zpívat taky, od té doby mluví čím dál tím více a i v jednoduchých větách, neboj se, až přijde čas rozmluví se ![]()
Ještě je čas…náš syn udělal tedy od 2 let do 2,5 v mluvení docela veliký pokrok, ale stejně je to pořád bída, sám sobě taky neříká jménem, ale mluví o sobě jako o klukovi. Pohádky ve 2 letech taky neuměl pojmenovat vůbec, teď už některé ano (zrovna tu Pepu, krtka, šmouly a tak)
. Kočka je u nás čičí ještě teď a pes jak kdy, občas haf a občas pesa
. Pleny na noc u nás pořád frčí.
Je, Kamka taky nemluví ne ty vůbec neřekne, udělá hlavou nene a ukáže si na hrudník jako já, dneska vyplodila eme jako deme a ma jako tma, tak jsem pyšná. Znakuje bezvadně od roku, od 18měsíců je komplet bez plen, prostě řekla ee a začala chodit na nočník, sama, během dvou dnů komplet, je zdravá a šťastná, rozumí perfektně, hraje si někdy až na její vliv komplikované hry, takže mluvit začne, někdy, všechny děti začnou mluvit.
Tak naše malá je na mluvení hodně šikovná, mluvit začala asi v roce a půl, a ve dvou letech už normálně mluvila krátké věty 3,4 slova ve větě. Umí několik písniček, básniček, říkanek, taky zná zpaměti skoro všechny pohádky z malého Špalíčku pohádek od Hrubína, je fakt ukecaná, je to tím, že ji ty knížky hodně bavily a já jsem jí taky hodně zpívala a četla.
Jinak co se týká motoriky, tak jsme na tom zase hůř, do schodů a ze schodů to sama umí, to jo, ale je taková neohrabaná oproti jiným dětem na hřišti. Je taková ostýchavá, dlouho ji trvá než se „rozkouká“, spíš pozoruje ostatní děti. Je to asi tím, že s ním nikam nechodím, do žádného mateř. centra. Občas zajedeme ke kámošce co má o 2 měsíce starší holčičku, ale je to málo, potřebovala by větší kontakt s dětma, je hodně plachá, před cizíma ti neřekne jak se jmenuje (jméno, příjmení i město ví), ale doma tu pusu nezavře…
Lžičkou se taky nají, z hrnečku umí pít už dávno, asi od roku a půl, ale neumí se zase oblékat a vyslékat, a největší boj, který vedeme je bohužel s nočníkem…pořád má ještě plenky
tak vidíš, každé děcko je „lepší“ v něčem jiném…uvidíš, že pokrok přijde ![]()
Neboj ono to příjde…i když mě se to říká, mládě má 2 roky a 2 měsíce a mluví ve větách. Jinak by se asi s maminkou nedomluvila. Motorikcy je taky šikovná, Sama chodí na záchod, v noci bez plínky…ale každé dítě je jiné a mě za pár měsíců čeká porod, tak čekám, že pak budu mít doma 2 miminka…
Jestli se s ní domluvíš, tak bych opravdu zkusila písničky, básničky (třeba kolo kolo mlýnský, koulela se brambora a pod.) případně nějaké mat. centrum, klubík s dětma…víc udělat stejně nemůžeš. ![]()
Internet je na jednu stranu super věc, na druhou stranu zlo. Dítě málo mluví, vygoogluju si to a zjistím že mé dítě má nějaký problém.
Do tří let prostě nemá cenu mluvení řešit. Pokud dítě normálně slyší, evidentně rozumí, dokáže splnit zadané pokyny, prostě pokud se chová jako úplně normálně je zbytečné stresovat se.
Moje malá také není žádný přeborník v mluvení, bude jí 2,5 a až teď pomalu registruju pokroky. Také ví a umí říci pes, ale když ho vidí řekne haf haf, umí říct kráva (kjáva), ale na obrázek poví bú. Prý není vhodné dítě opravovat. Spíše říci, ano, to je pejsek a ten dělá haf. Ano to je kravička a ta dělá bú. Malá spojuje dvě až tři slova, ale ještě před dvěma měsíci to spíše nedělala. Vím, že je to těžké, chodíme ke kamarádce, ta má holčičku o dva měsíce mladší a mluví jako tříleté, no spíše 3,5 leté dítě. Prostě ty rozdíly jsou veliké.
Logopedka nám také doporučila rybí olej. Je vynikající na správné fungování mozku a podporuje rozvoj řeči.
Jinak i syn se rozmlouval spíše až od toho 2,5 roku. Dcera byla jinak ve všem ostatním dopředu. Od přetáčení po chození, syn byl tak nějak v „tabulkách“. Je pravda, že malá je jinak moc šikovná, skládá třeba skvěle puzzle, má „dokonalou“ jemnou motoriku…
Co doporučit, prostě stále mluvit, i u vaření, všechno komentovat a málo posazovat k tv a když už se pustí pohádka, povídat si s ní o tom, co tam vidí…
Koukám, že Pepina hýbe světem… Já doma pořád poslouchám „mamí umím zpívat blikej blikej hvězdičko“
Moje dcera je zas dost napřed, papulu od rána od šesti do večera do sedmi nezavře a můžu dělat co chci.. dokonce mi občas i počítá do deseti nebo je schopná vyprávět psovi básničku když já už vypínám a nevnímám..
Upřímně? Buď ráda, jednou na to budeš s radostí vzpomínat když ještě moc nemluvila… Já se taky furt snažila, povídala jí, vyprávěla a teď? teď si říkám, že jsem radši nedržela papulu taky
![]()
Neboj. Třeba si jen není jistá a potřebuje si to mluvení nejdřív zažít. ![]()
Už jen ta její básnička může být cvičení pro ni už známých slov. ![]()
Naše malá to má podobně. Jakmile jsme ji začali chválit za každé slovo, zasekla se a odmítla mluvit. Teď tomu necháváme volný průběh a postupně se rozžvatlává.
Slova, na která už má nějaká citoslovce, neřekne jinak (např. kráva je bů - už to má tak spojený a basta), ale nová slova opakuje pomalu svým způsobem a když se jí zrovna chce.
Občas mě překvapí slovem, které jsme ji ani nikterak neopakovali.
Užívejte si srandy u pantomimy. Za nějakou dobu na to budete nostalgicky vzpomínat. ![]()
Pohybové básničky jí baví, bramboru dělá od roku to nás učili na plavču a máte všichni pravdu že dneska se vše řeší já si nikdy nemyslela že bych své dítě srovnávala taky jsem si říkala že počkám do tří let…ale po jejich druhých narozkách mě to nahlodalo a tak jsem si jen chtěla popovídat co a jak mají ostatní když známe jen mladší děti. všm díky za podporu ![]()