Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mia21 úplně te chápu, nedávno jsem prožívala to stejné a ani jsem nedoufala, že se syn někdy naučí chodit na nočník. Začal ze dne na den ve 26 měsících - do te doby scény jako blázen a čůrání všude mozne. Je fakt, že syn je tvrdá palice, moc dobře věděl co po něm chci, ale naschvál to nedělal - můj dojem. Tak jsem trošku přitvrdila (tim nemyslím biti) a za par dni začal sám od sebe chodit na nočník
@Ter85 píše:
Vytrvala bych. Obe deti jsem odplinkovala do dvou let a myslim si, ze to jde. V roce a pul jsem sebrala plinu a do 2 mesicu byly bez plinek a chodili na nocnik a zachod. Ale me ukrutne nebavi prebalovani a nesnasim plinky-sice jsem pouzivala hadrove, ale stejne, vsude to tahat sebou, porad na to myslet…Takze jsem byla silne motivovana deti odplinkovat.Ja treba nesouhlasim s nazorama o dozrani soustavy a jak nektere deti maji v plinky ve 3-4 letech a je to normalni a v poradku. Ale to je vec nazoru, nemam nijak bystre deti a i byt bez pliny se musely naucit, jako vsechno ostatni-nic neprislo „samo od sebe“.
A já zase věřím, že někomu to prostě „docvakne“ až časem. Dceru jsem odplenkovávala půl roku, pořád jen vytírala. Ona se vždy počůrala, nahlásila to až když bylo hotovo, na nočníku seděla a nic. A pak to najednou přišlo ze dne na den. Ale do toho dne „D“ na ní nefungovalo nic, odměny, příklad starších dětí
Přitom prvorozeně jsem odplenkovala v roce a 3/4 během deseti dní. Nikdo to nepíše o 4 letých dětech ne?
@Yasminn píše:
@Mia21 neboj se, do 5 let plíny mít nebude![]()
Ale chápu tě, už jsem si taky říkala, že u nás to snad nepřijde. Dcera začala chodit na nočník až ve 28 měs. Dřív byly šílený scény, nechtěla sednout na nočník za žádnou cenu.
Trvalo jí to dlouho, ale zase musím říct, že to bylo fakt ze dne na den a absolutně bez nehod! Teď je dceři 2 roky a 8 měsíců a nikdy se nestalo, že by měla nehodu. Takže čekání se fakt vyplatilo!
Někomu to holt trvá déle no. Každé dítě je jiné. Moje dcera zase hodně brzy mluvila no. Jen ten nočník prostě přišel později.
Držím palce! Ale netlač na nic, ono to přijde. nech tomu volný průběh. Do školy s plínama nepůjde
netvrdila bych to s takovou jistotou, mám doma počůrávajícího se skoro pětiletého ![]()
@Tamtama píše:
netvrdila bych to s takovou jistotou, mám doma počůrávajícího se skoro pětiletého
ale já psala o plenách
ne o tom, že se může stát kdykoliv později nehoda
A pokud je nějaké dítě v 5 letech na plenách, tak tam už je zdravotní problém. Ale to už je na jinou diskuzi ![]()
@Tamtama píše:
netvrdila bych to s takovou jistotou, mám doma počůrávajícího se skoro pětiletého
počůrává se přes noc? Nebo i přes den?
![]()
@Yasminn píše:
počůrává se přes noc? Nebo i přes den?![]()
přes noc má plínu a přes den se počůrává, vyšetření má v pořádku
@Tamtama píše:
přes noc má plínu a přes den se počůrává, vyšetření má v pořádku
tak to je fakt zvláštní
A není třeba ve stresu?
@Tamtama píše:
@pajule022 jak jsi přitvrdila?
Syn nechtěl na nocniku ani sedět a dělal fakt velke scény, došla mi trpělivost a držela jsem jo tam párkrát tak dlouho dokud se nevycural… pochopil rychle, že je to lepší než curat všude mozne ![]()
@Ter85 píše:
Vytrvala bych. Obe deti jsem odplinkovala do dvou let a myslim si, ze to jde. V roce a pul jsem sebrala plinu a do 2 mesicu byly bez plinek a chodili na nocnik a zachod. Ale me ukrutne nebavi prebalovani a nesnasim plinky-sice jsem pouzivala hadrove, ale stejne, vsude to tahat sebou, porad na to myslet…Takze jsem byla silne motivovana deti odplinkovat.Ja treba nesouhlasim s nazorama o dozrani soustavy a jak nektere deti maji v plinky ve 3-4 letech a je to normalni a v poradku. Ale to je vec nazoru, nemam nijak bystre deti a i byt bez pliny se musely naucit, jako vsechno ostatni-nic neprislo „samo od sebe“.
děti s plínou ve 3-4 letech nevídám, spíš se jich zbavují cca do 2,5 let právě tím docvaknutím. Já jsem naopak byla radši za tenhle „vyšší“ věk, protože už je rozum trošku vyspělejší a nedochází k nehodám tolik jako u mladších dětí. Ale asi je to individuální stejně jako každý člověk:-)
@Yasminn píše:
tak to je fakt zvláštníA není třeba ve stresu?
sice je pohodář, ale klidně to je možný.. jak to zjistím?
Ahojky snad si ti ještě někdo přečte moje dvouletá dcerka umí chodit, běhat, říkat básničku, na nočník umí a zkrátka s námi komunikuje tak že ji jde rozumět každé slovo o vše si řekne a když se ji něco nelíbí tak se umí také ohradit
každé dítě je ale jiné a u každého to je individuální od mé kamarádky její malej začal komunikovat až skoro ve dvou letech takže v klidu ![]()
@Anonymní píše:
AhojkyOtázka je jednoduchá.. co umí vaše 2 leté dítě?
Náš umí - sám se obleče, vyčistí zuby, sám si namaže celé tělo krémem, obuje si boty, sám se nají, sám po sobě uklidí talíř a hrníček.. ukáže: oči, pusu, nohy, ruce, břicho, uši.
Ze slov : krásně říká :
máma - mami
Táta- tati
Děda Pepa
Kája
Meloun
A další teď si nevzpomenu.. ale pak říká další slova ale ještě ne tak dokonale ale už si rozumíme. Umí říct co chce a nechce. Umí říct - díky a prosím a už ví i ze když něco chce tak musí říct prosím a ví kdy poděkovat. Sám se umeje, nemáme pleny.. jen na noc. Ale už postupně odbouráváme. Přes den spí. Dobře mi ji - všechno. Je hodně společenský. Umí se podělit ale i si umí bránit své. Hraje na harmoniku.. a budeme mu kupovat další hudební nástroje.. otázka je : co všechno umí vaše děti? Myslíte že je to dost? JEN PROSIM - Nemyslím si že mám dokonalé dítě! Jen mě zajímá jak je to jinde! Takže žádný názory tipu co po něm chci a atd..
@Anonymní píše:
AhojkyOtázka je jednoduchá.. co umí vaše 2 leté dítě?
Náš umí - sám se obleče, vyčistí zuby, sám si namaže celé tělo krémem, obuje si boty, sám se nají, sám po sobě uklidí talíř a hrníček.. ukáže: oči, pusu, nohy, ruce, břicho, uši.
Ze slov : krásně říká :
máma - mami
Táta- tati
Děda Pepa
Kája
Meloun
A další teď si nevzpomenu.. ale pak říká další slova ale ještě ne tak dokonale ale už si rozumíme. Umí říct co chce a nechce. Umí říct - díky a prosím a už ví i ze když něco chce tak musí říct prosím a ví kdy poděkovat. Sám se umeje, nemáme pleny.. jen na noc. Ale už postupně odbouráváme. Přes den spí. Dobře mi ji - všechno. Je hodně společenský. Umí se podělit ale i si umí bránit své. Hraje na harmoniku.. a budeme mu kupovat další hudební nástroje.. otázka je : co všechno umí vaše děti? Myslíte že je to dost? JEN PROSIM - Nemyslím si že mám dokonalé dítě! Jen mě zajímá jak je to jinde! Takže žádný názory tipu co po něm chci a atd..
Starší dite nemluvilo, na záchod si neříkalo, neobleklo se, nesnaselo ukazovaci basnicky. Ale rozumělo složitějším pokynum a situacím, skládalo puzzle, v kladacky, duplo, hrálo si s vlackodrahou, zvládlo hru „na neco“, najedl se, jezdil jako drak na plastové motorce.
Mladsi bylo bez plen i na noc, najedlo se, komplet se obléklo a svléklo včetně bot a ponozek, zacinalo mluvit v jednoduchych větách, hrálo pexeso, po druhém roce jezdilo na odrazedle, dobre splhalo, najedlo se samo, hrálo si „na neco“skladalo, zvládlo ukazovací básničky.
@Adinka_2012 píše:
Neda mi to, ale potreba pochlubit se?:lol:
První co mě napadlo ![]()
Abych teda odpověděla, tak moje dcera neuměla dost věcí ze zmíněných a nedělá je ani dnes
Přesto si myslím, že je šikovná ![]()