Co má znát dvouleté dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1295
15.9.17 14:17

Ono najist se nebo vycistit si zuby muze vypadat ruzne, pokud napr. Jako cisteni berte presmrdlani kartackemv puse a jako najezeni berte cast jidla na bryndacku, tak to mame podobne…
Jinak z analyzy jsme presli do syntezy, tj. Uz nejen bori kominy, ale take stavi…
Pohraje si s plastelinou, „nakraji“ ji priborovym nozem a neublizi si pri tom, pri cteni je pozorny - poslucha pozorne, basnicky moc rikat nechce, sem tam doplni slovo, to starsi dite v tomto veku umelo celou knizku nazpamet…tj. Kazdy exemplar je jiny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
15.9.17 17:02
@Adinka_2012 píše:
Neda mi to, ale potreba pochlubit se?:lol: :potlesk:

taky jsem si říkala :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
15.9.17 17:07
@LKL píše:
obe nase deti mluvily ve vetach uz okolo roku. cteme radi, ale rozhodne ne denne. nemyslim si, ze by to byla nase zasluha

vidíš, já čtu dětem hodně, starší mluvil ve dvou letech v souvětích, mladší v jednoduchých větách, rozumět jim kloudně není ani teď (5 a 3)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
15.9.17 17:22

Dcera má 16 měsíců. Umí máma-mami, táta-tati, babi a děda, mňau, čiči, haf, pipi, dokonale umí mňam, vyzouvá si boty a když máme čas, tak se i obuje, vyleze všude, z postýlky utíká tak od roka, umí rozepínat zipsy, takže si umí sundávat oblečení, vyhazuje věci do koše, dává prádlo do pračky a pak do sušičky. Baví ji kreslit, dávat telefony na nabíječku, staví komíny, na tabletu umí vkládačky asi od 8 měsíců, schody po dvou nahoru a dolů taky zvládá, vidličkou se sama nají tak, aby nebyla jako prase, umí se dostat do všech lahviček a nádobek, když jí řeknu, ať mi něco podá nebo rožne lampičku, tak to udělá, učeše se, zuby taky pošmrdlá.

Ale taky se nejdu chlubit :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LKL
1114
15.9.17 23:22

@Tamtama vsak rikam ze jenom ctenim to neni. tohle jsme zrovna dostali tak nejak „zadarmo“, zas musime drit na jinejch vecech…

pripada mi ujety to porovnavat - nejen ze deti jsou maly, oni ani velky neumej vsichni totez, a ty (ne)talenty se holt manifestujou uz hodne brzo. ja treba neumim kreslit, papir a pastelky jsem nenavidela od detstvi a dodnes nakreslim maximalne hlavonozce - kdybych mela jit do ppp na prvni tridu tak mi na tohle daji odklad jeste dneska…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LKL
1114
15.9.17 23:24

@Rive schody po dvou nedava ani moje skoro sestileta, jedno jakym smerem. a kdybys u nas rekla rozni, neudelalo by nic ani jedno z deti a pulka dospelejch taky ne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
16.9.17 06:02

@LKL umí nahoru i dolů, neříkám, že nemám hrůzu v očích, když to vidím, ale odmítá to sjet po zadku nebo chytit za ruku…a jsme z moravy, tak je u nás rožni normální :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1295
16.9.17 09:17

@Rive ale nakonec ses take pochlubila :mrgreen:, vsak proc ne, je sikovna :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.9.17 11:42

Také se připojím, ale spíše jen tak pro srandu. Syna mám šikovného a v mnoha ohledech šikovnějšího než švagrová, která má skoro o rok staršího syna a druhého, který je ještě o 4 roky starší než náš syn. Nesnáším poměřování a nikdy jsem neměla potřebu do někoho valit, že je jeho dítě pomalé nebo být na někoho nafoukl, že je jeho dítě v něčem popředu.
Abych tady nezaběhla do nějakého zbytečně dlouhého popisu, švagrová má poměřování docela dost ráda a nám to zkazilo totálně vztahy. Když byl náš ještě miminko (cc 1 měsíc) věčně básnila o tom, jak jsou její dva synové chytří a jak už umí to a ono. Jak se začal náš malý projevovat, začal se brzo pohybovat (necelé 4 měsíce otáčel se, v 6-ti lezl po kolenou, v 7-mi stál atd..) švagrová začala být nějaká divná. Neřešila jsem to, měla jsem svých starostí dost. Pak začala mít uštěpačné poznámky, jak její kluci byli přesně podle tabulek a náš když je popředu znamená to, že je v podstatě postižený nebo má nedovyvinutý mozek, protože nejdřív stál a pak seděl..Totální nesmysly mi začala vykládat, jenom proto, že její děcka chodili až po roce a náš už v 10-ti měsících. Začala to být neúnosné v momentě, kdy se začal syn vyvíjet i mentálně a začal být daleko zručnější i při hraní než její mladší syn. Přestala k nám s dětmi jezdit. Vrchol všeho byl, když náš syn začal rozumět co po něm chceme a dokázal i sám vyjádřit, co zrovna chce enbo potřebuje. I když třeba jen gesty nebo jednoduchými slovy. Opět nesmyslné útoky z její strany, přitom jsem se jí nikdy nesmála ani jsem si jí nedobírala kvůli něčemu. Prostě měla potřebu vyjádřit, že i tak jsou její dvě děcka lepší. Neřešila jsem to i když jsme z toho byla docela smutná. Korunu tomu nasadila rodinná akce, kde náš ani ne roční synek bravurně zvládal jíst nudle z polévky, tím že je srkal. Jejich dvouleťák se tím dusil a ten 5-ti letej se nechal krmit od tety. Jakmile si toho rodina všimla a začali našeho malého chválit (upřímně jsem doufala, že si toho nikdo nevšimne a nebudu zase terčem nesmyslného útoku) začala rudnout a vymyslela si, že ta polévka je moc slaná, proto se dusí..Upřímně to nechápu, mě je to třeba úplně fuk, když něčí dítě dělá něco dřív nebo později než náš. A nerada srovnávám děti obecně, protože to, že si něčí dítě hraje s legem v roce neznamená, že z něj bude doktor. I když mi syna chválí i lékařka, neberu ho jako nějakého genia, proč taky, pro mě je normální..sorry za dlouhej román, už jsem to potřebovala někam napsat a vyhecovaly mě k tomu ty komentáře o chlubení a spol. I kdyby se zakladatelka chlubit chtěla, proč ne? Upřímně si myslím, že ty kterým to zvedá žluč něco žere.

• Citovat
  • Upravit
2249
16.9.17 12:40

@pajaxy no tak paní se přece taky vůbec nechtěla chlubit :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1364
16.9.17 14:18

Taky bych se připojila, pač to všude zkoumám, jak to mají jiní :lol: I když vím, že se to nemá.

Začnu tím, co by mohl umět lépe..syn má 19 měsíců. Číst ho nebaví, písničky a básničky miluje, ale nedoplnuje, max se pohybuje - kolo kolo mlýnský atd.. Umí Máma, táta, bába, kolo, balon, papat, koko, papír, katáček (kartáček) pata (pasta) myo (mýdlo), brm brm, aa… asi 8 zvuků zvířat, ale zvířátka nepojmenuje, max začátek slova, ale nedopoví to. Nočník nehrozí, vyčůrá se vždy jinde. Dávám tomu ještě chvíli.
Oblékat se neumí, jen naznačuje.

Co umí - na odrážedle jezdí od 12 měsíců (ještě nechodil, až ve 13), sám se snaží najíst lžičkou, občas mu to padá. Sám se napije z čehokoliv, vyleze na klouzačku od 14 měsíců, vyleze na gauč a postel i sleze od 10-11 měsíců.

Umí odnést talíř, uklidí si po sobě nádobí (přímo i do myčky), uklidí si po sobě vytáhlé hračky do bedny, přinese co mu řeknu (oblečení, boty, jídlo, rozsvítí lampu, zapne tv, vyhazuje do koše - to je asi oblíbená činnost všech dětí :D) Řekne si o jídlo, o koko, že chce ven, na fotkách pozná kdo je kdo.
Zapne si tablet a na youtube písničky pro děti, nebo moderní písničky. Pohádky v tv ho nebaví. Poslechne, když jsme na procházce počká u přechodu, jezdí na odrážedle na chodníku, u přechodu automaticky dává ručičku. Na sídlištním parkovišti pozná moje i manželovo auto, nasedne sám do autosedačky, začne se poutat.
Pozná části těla - ruce nos, oči, jazyk, zuby, uši, zadeček, nohy, vlasy, prsty, bříško, prsa ukazuje i na ostatních. V kolektivu je ve svém živlu, jakmile přijde někam mezi děti, maminka ho nezajímá a nevšímá si jí. Osprchuje se, nestříká všude možne a částečně se namaže.

Nemyslím si, že moje dítě umí něco víc, právě naopak…pořád dumám, co by mohl už umět, třeba kamarádky syn mluví v jednoduchých větách, ale nočník nezvládá zatím nikdo v mém okolí mladší 2 let :nevim:
mrzí mě to čtení, nebaví ho to. max tak prohlížet obrázky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1295
16.9.17 16:18

@Terez001 ad osprchuje se, castecne nemaze - to me ani nenapadlo po nem chtit…
jj, tato diskuse je i motivacni :mrgreen:
s curanim se to musi samo zlomit, myslim, ze nema cenu to hrotit. U nas-na kakani si vzdy rekne, na curani ne, mozna ted v posledni dobe trochu…
Holky, a davate doma pit ze specialnich hrnecku a lahvicek,,nebo uz normalne ze sklenicky, hrnku, pripadne s brckem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1364
17.9.17 07:48

@pajaxy

Já to po něm nechci, to on sám] Vždycky bere sprchu a sprchuje se sám i se chce sám namazat :D No však znáš děti…samozřejmě dohlížím :kytka:

Malý se umí napít ze skleničky, nepolije se, ale pak ji chce uklízet a já mám strach, že zakopne a ublíží si. Takže pije ve většině z brčka, občas plastový hrneček, ale ten je pro něj moc dětský, to taky moc nechce, spíš velké hrnky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí