Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
mlicko ne, mozna snad to pro kocicky, ale to jsem nikdy nezkousela… po normalnim maji prujem. Koupila bych kvalitni granule (nebarvene) pro kotata a nejakou konzervu.
pelisek bych extra neresila, oni si najdou vzdy neco jineho nez ty jim nabidnes, ale pro jistotu priprav nejakou bedynku a starou deku, to by melo stacit. Casto kockam nevyhovuje misto, ktere jim urcis a hledaj si jinde.
ja bych ji taky mozna par dnu nechala doma, nez si zvykne, ze ted patri k vam. K tomu potrebujes jeste bedynku se stelivem a mistnost, kde ji zavres a postupne zvykat na venek a okoli.
Jak tu psaly holky, nějaké granule namočené, konzervy, nebo vařené kuřecí maso.
Jinak to kravkský mlíko jim nedělá dobře, protože tam je nějaká bílkovina, kterou nemůžou strávit, ale prodává se speaciální mlíko pro kočky..
Chovatelé dávají koťata ve 13. týdnu.
Tehdy jsou plně samostatná, kočka je naučí, co je třeba a protože je stále kojí, mají dobrou imunitu proti nemocem. V sedmi týdnech už sice žerou sama, ale jsou to ještě miminka.
v 5 týdnech je strašně moc brzo
- raději počkej a za 2 týdny si pro něj zajeď, však ti nikam neuteče, když je u mamky ![]()
@Sumaya : spíš jim dělá špatně mléšný cukr - kočky ho neumí strávit a ve střevech pak kvasí - proto ten průjem a koliky
@suik píše:
mlicko ne, mozna snad to pro kocicky, ale to jsem nikdy nezkousela… po normalnim maji prujem. Koupila bych kvalitni granule (nebarvene) pro kotata a nejakou konzervu.pelisek bych extra neresila, oni si najdou vzdy neco jineho nez ty jim nabidnes, ale pro jistotu priprav nejakou bedynku a starou deku, to by melo stacit. Casto kockam nevyhovuje misto, ktere jim urcis a hledaj si jinde.
ja bych ji taky mozna par dnu nechala doma, nez si zvykne, ze ted patri k vam. K tomu potrebujes jeste bedynku se stelivem a mistnost, kde ji zavres a postupne zvykat na venek a okoli.
Já jsem kočce koupila whiskas mlíko a to pije. Koupili jsme jí škrabadlo s pelíškem, ale na to prdí..pak ještě jedno, ale toho si taky nevšimla. Oblíbila si papírovou krabici, kde spí každej den.
Kočku máme doma. ![]()
5 týdnů je strašně malinká
to není jako štěně, které se má k lidem dostat cca v 6týdnech, kotě by mělo zůstat s mámou aspoň těch 10 týdnů, já jsem měla takového kocourka, který bohužel přišel o maminku, „v péči“ a nikdy se nezačal chovat jako dospělý kocour a mě považoval za mámu a dokonce chtěl i kojit ![]()
Asi bych pořídila i nějakou umělou mléčnou stravu pro kočky, protože si myslím, že na ni tak malé kotě má ještě nárok. Granule nevím, zda ukouše, takže buď mu je vlhčit nebo podávat alespoň do těch 3m masovou konzervu.
Jinak já kupovala pro kocoura jako kotě většinou whiskas, po kastraci pak One či jak se to jmenuje, tam už pak s důrazem na to, že to byl kastrát.
Určitě kočičí mléko. V některých zverimexech nebo na netu se dá sehnat i něco jako kočičí sunar. Také jsme takhle vypiplali jedno kotě. Určitě se vyplatí si zezačátku dát trochu práce a sehnat kočičí mléko a pak kvalitní kapsičky, konzervy nebo kotěcí granulky. Jinak k pití vodu.
Pelíšek bych neřešila, naši kocouři zásadně nespí v ničem, co je určeno speciálně pro ně a nejraději mají různé papírové krabice, přepravky a tak ![]()
Zezačátku bych ho nechala pár dní doma, než si zvykne a taky, aby se nevydalo hledat mámu a něco se mu nestalo.
@eviliska píše:
@Sumaya : spíš jim dělá špatně mléšný cukr - kočky ho neumí strávit a ve střevech pak kvasí - proto ten průjem a koliky
Ajo ![]()
Jen jsem nepochopila, jestli si ho musíte vzít, že se o něj jeho kočičí máma nemůže postarat nebo ho jen chcete už mít doma. Jestli má mámu, tak bych ho u ní určitě ještě nějakou dobu nechala. Jak píše Gladys (i další) - je to strašně brzo Pro to kotě to není nic dobrého, když je tak brzo pryč od matky, pokud nemusí.
k tem konzervam ci kapsickam…vybirala bych nejake mensi a ss co nejvice obsahem masa. Jsou i hodne procentni, ja jeden cas kupovala nejake z izraele, ty byly vyborne.
jeste me napada, nemam ale ozkouseno: co takove to maso ve sklenici co se dava detem do prikrmu? i v cr jsem ho videla, masa tam je 40%, zbytek voda, ryze a repkovy olej…dela to hipp. jen je to drahe, ale na dve jidla to pro kocicku vyda.
A nebo úplně normální maso, beztak to vyjde nejelvněji
Ale pokrájet na opravdu malinký kousíčky a buď povařit nebo nechat aspoň dva dny pořádně promrazit. Naše kočka na kombinaci maso + granule jede odmala a i její kotě jsem na to vychovala, fakt první kousek rozžvýkalo někdy kolem toho 5.-6. týdne (ale pryč šlo až ve 12 týdnech a ještě v den odchodi si k plné stravě moc rádo cuclo od maminky).
Naprosto chápu že je 5 týdnu brzy, jenže… Sehnat koťe venkovní, je docela problém, všichni ty koťátka hned „zlikvidují“ (je to hrozné, ale je to tak) Jsou to kočky co mají lidi ve stodolách a nechtějí si ty koťátka nechávát, jelikož mají starost, že je potom neudají. Narazila jsem na pána, který měl 3 koťátka, dvě už si někdo odvezl, tak má už jen jedno. V inzerátu píše, že pít a jíst umí sama. Volala jsem mu, a on se jich chce zbavil, tak si říkám, že buď si ho vezmeme mi, nebo někdo jiný, nebo… No, jedeme se tak podívat, zjistit co a jak a uvidíme. Díky za rady. Stavím se ve zverimexu, snad mi poradí.
tyjo, chuďata koťata teda. Koupila bych malému kočočí mlíko, a uvařila normální maso, které bych mu pomlela ![]()
Já bych kastrovala i ty páníčky, co je jim líto tisícovky, případně hlásají, že je to proti přírodě.
A každé kotě, které si takhle někdo vezme, je v tom jen utvrdí, že „se vždycky někde udají“.
Je plno koček a koťat v útulcích např.
(chápu, že od venkovních koček jsou ta koťata brána dřív, než u pečlivého domácího chovu, ale 5 týdnů je fakt brzo.)
5 týdnů je opravdu brzo, takhle brzo udaná koťata jsou nevyzrálá a matka je nestihne naučit ty správné kočičí věci… ale chápu, že jestli se jich pán chce zbavit, tak bych si ho asi vzala.
Mlíko s rohlíkem neeee, můj děda jim to taky dával, nechápu proč je to tak rozšířené, nedělá to kočkám vůbec dobře. Kočka je dravec, potřebuje maso nebo granule.