Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ambriel Ehm…tyhle kecy opravdu miluju…podívej se, jsem prodavačka, stojím 10 hodin na nohou, bez možnosti si nějak více odpočinout, myslíš si, že v nějakým 30. týdnu to ustojím? Neustojím, takže budu muset jít na nějakej ten tejden na nemocenskou, protože prostě na jinou práci mě zaměstnavatel dát nemůže…Takže mi fakt přijde naprosto na palici dodržovat nějaký vycházky ![]()
O těch, které jdou na neschopenku jen co objeví // a ještě se jim nelíbí, že mají jen 6 hodin vycházek, je to na jinou diskuzi…
@Dencicak píše:
@Ambriel S tím nemůžu souhlasit. Když někdo třeba jako já je na nemocenský, protože jsem těhotná, ale nemůžu dál vykonávat svojí práci(servírka),tak nejsem ani nemocná, ale ani práci nemůžu dělat. Tím pádem couráš. Jasně, že si hlídám vycházky, ale chodíš ven.
Toto se ale neresi nemocenskou ![]()
Nic mene na nazory se zakladatelka nepta, chce konkretni priklady, komu kolik strhli atd.
Momentálně jsem na nemocenské už 2měsíce a nikdo nepřišel, a to mi tehdy před 9lety v těhotenství vlastně přišli 2×…
Ale tak já jsem hoodně poctivec a mám celkem vítr, může mi prý přijít i ze zaměstnání kontrola…
Když jsem odvedla syna na spaní do družiny, tak jsem poprosila jinou maminku, aby mi ho dovedla k družinářce, abych to stihla v 18h být doma ![]()
@evill A jak se to teda podle Vás řeší? Já jen, že tu nemocnenskou mám. A Navíc já jsem zakladatelce na otázku odpověděla ![]()
@Dencicak píše:
@Ambriel S tím nemůžu souhlasit. Když někdo třeba jako já je na nemocenský, protože jsem těhotná, ale nemůžu dál vykonávat svojí práci(servírka),tak nejsem ani nemocná, ale ani práci nemůžu dělat. Tím pádem couráš.
Tak s tímhle bych zrovna neoperovala, protože na neschopence nemáš co dělat… tohle měl řešit tvůj zaměstnavatel.
@Dencicak Mě by to taky zajímalo…Někde jsem teda četla, že pokud pro těhotnou nemají jinou práci, kterou může vykonávat, tak má nárok na to být doma za normální mzdu…ale chtěla bych to vidět v praxi
Bych letěla asi hodně rychle ![]()
@LucijeS píše:
@Ambriel Ehm…tyhle kecy opravdu miluju…podívej se, jsem prodavačka, stojím 10 hodin na nohou, bez možnosti si nějak více odpočinout, myslíš si, že v nějakým 30. týdnu to ustojím? Neustojím, takže budu muset jít na nějakej ten tejden na nemocenskou, protože prostě na jinou práci mě zaměstnavatel dát nemůže…Takže mi fakt přijde naprosto na palici dodržovat nějaký vycházky
O těch, které jdou na neschopenku jen co objeví // a ještě se jim nelíbí, že mají jen 6 hodin vycházek, je to na jinou diskuzi…
Pokud nemůže, tak tě má nechat za plný plat doma… to, že se to většinou řeší (neoprávněnou) neschopenkou je věc druhá, ale pak si nestěžuj na vycházky, pokud se ti to nelíbí, tak trvej na tom, ať se zaměstnavatel chová dle zákona.
@Dencicak píše:
@evill A jak se to teda podle Vás řeší? Já jen, že tu nemocnenskou mám. A Navíc já jsem zakladatelce na otázku odpověděla
Pokud je to prace, kterou nemohou vykonavat tehotne (presne stanoveny) tak ti ma zamstnavatel dat takovou praci, kterou vykonavat v tehotenstvi muzes. Pokud takovou nema, ma ti platit za nedochazeni do prace. Me to jen pobavilo, ze se tim obhajujes, protoze kvuli takovym pripadum prave ty kontroly v tehotenstvi chodi. Ale to je ciste tvoje vec, jen se tim asi na verejnosti moc nechlub, ze ti nic neni a pobiras nemocenskou.
@j.a.n.i1 Jelikož jsem jako servírka, tak mi řekněte co by mě měl dát jako práci? Kamarádka taky dělala ve fabrice a šla na neschopenku, protože tu práci dělat nemohla. A dělá to tak každý rozumný člověk, co nechce riskovat těhotenství kvůli práci. Vy byste snad pracovala celý den v restauraci nebo někde na páse?
@Dencicak píše:
@evill A jak se to teda podle Vás řeší? Já jen, že tu nemocnenskou mám. A Navíc já jsem zakladatelce na otázku odpověděla
No, většinou se to řeší tak, že ji doktor napíše, i když by neměl, ale pak by ta dotyčná měla být ráda a ne si stěžovat na vycházky. Správně by ji měl zaměstnavatel převést na práci povolenou těhotným…
@Dencicak Tak pokud by se jednalo o nekuřáckou restauraci, tak nevidím důvod, proč by tam člověk jako těhotný pracovat nemohl ![]()
@j.a.n.i1 Tak tohle není nekuřácká restaurace a i kdyby byla pochybuju, že by to těhotné dělalo dobře, být tam celý den na nohách, nosit těžká plata a talíře.
@Dencicak mas byt doma a brat 80% je to prekazka na strane zamestnavatele. V praxi to nefunguje
ja treba byla agenturni zamestnanec a i na inspektoratu prace mi rekli, at jdu radsi naneschopenku, ze zamtel si jinak najde klicku jak me vyrazit… ![]()
Edit: slo o praci ve farmaceuticke vyrobe - pracovala sem primo s tema lekama, takze sem tam opravdu nemohla dal delat
Příspěvek upraven 02.05.14 v 20:18
@Dencicak vidím to stejně jem doma na riz. těhotenství…mám zdrav. problémy moc šmajdat nikde ani nemůžu ale jak píšeš taky se stane že s eněkde zapomenu obvzlášť s dětma kt. se uplně klepou aby vystčili nos z domu ![]()
@j.a.n.i1 Třeba proto, že servírky dělají 12 hodinové směny? Já mám dost, teď v půlce těhotenství, přežít 10 hodin v kuse na nohou…
Ano, správně by nám měl zaměstnavatel poskytnou jinou práci, ale ono to opravdu dost dobře nejde. A jak už tu taky padlo - být doma za plnou mzdu - v praxi bych řekla téměř nemožné.