Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Holky VŮBEC se v tom nevyznám, ale my víme vždycky prd a pak pozpátku jsme přiznávali hypotéku atd. neb nám to nikdo neřekl…
takže mám pár dotazů co se všechno může odečíst? něco jsem četla, že si může manžel odečíst manželku, pokud má menší příjem než 68 tis. ?? já jsem byla v roce 2011 na PPM do 23.6.2011 a pak od 1.7.2011 pobírám RD 11 400 Kč. potom co všechno se dál může podat a co k tomu doložit? děkuji moc
P.S. myslela jsem, že podávat daňové přiznání nebudu a přišlo mi to z práce poštou??
manžel si může odečíst vyživovanou manželku, pokud neměla příjem vyšší než 68tis., rodičák se nepočítá. Takže pokud příjmy z PPM + výplata za dobu před PPM + pokud byla nějaká nemocenská, nedosáhly 68 tis., pak si Tě může manžel odečíst. Pak úroky z hypotéky, životní pojištění, penzijní poj. pokud platí manžel více než 500 měsíčně, případny inval. důchod, dary např. na dobročinné účely, darování krve, pak samozřejmě děti, případné studium. A to je v kostce asi vše.
Přiznání podávat nemusíš, pokud jsi měla příjem jen ze zaměstnání, mzdová Ti zřejmě poslala prohlášení k dani. V něm podepíšeš, že chceš provést roční zúčtování za rok 2011 a doložíš případné odečitatelné položky a zároveň podepíšeš pro rok 2012.
Chci se zeptat, penzijní se může odečíst od základu daně i při menších měsíčních vkladech ne?? Nebo je to někde napsané kolik se musí spořit?
§15 odst. 5 zákona o dani z příjmů. Od částky zaplacené na penzijním připojištění se odečte částka 6000 Kč. Takže pokud platíte měsíčně méně než 500,–, a odečtete 6000,– jste na nule. Maximum je 12000,– Kč
Hanulko, takže pokud tomu dobře rozumím, tak pokud platíme životní pojištění 720 kč měsíčně, tak je to 720*12-6000 a co zbyde to nám vrátí?
A pokud se mohu zeptat, tak když jsem nastupovala 14.2.2011 na Mateřskou dovolenou, tak mně asi nic z daní vracet nebudou, když to bylo v podstatě druhý měsíc nového roku?
Děkuji za případné odpovědi.
Moment. Životní pojištění si můžete uplatnit celé. Tady se jednalo o penzijní. To jsou dvě různé věci. Pokud jsi nastupovala 14.2.2011, záleží na výši příjmů. Za leden, pokud jsi nemarodila, a byla Ti sražena nějaká záloha, by Ti něco vrátit mohli. A pak ještě, pokud Ti propláceli dovolenou mezi mateřskou a rodičákem, tam teoreticky nějaká záloha sražená taky mohla být. Ale fakt záleží na výši příjmu.
Aha
. Děkuji, tak uvidíme, jak se s tím účetní nakonec poperou ![]()
Aha
. Děkuji, tak uvidíme, jak se s tím účetní nakonec poperou ![]()
Nikdy jsem sama neodváděla daně, jsem samoživitelka a chtěla bych se zeptat,co bych si mohla odečíst nebo na co mám nárok. Má dcera má 15 let a chodí na SOU školu. Hypotéku prozatím nemám, čistý příjem měsíčně dělá asi 12 500 kč. Prosím o nějakou radu… děkuji
Životní a penzijní pojištění, odběry krve, dary na doročinné účely, atd. Vše ale musí splňovat nějaké podmínky. A samozřejmě dceru. Vy si ji měsíčně ve výplatě neuplatňujete?
pokud si platite penzijni tak vse co platite nad 500 mesicne si muzete odecist..napriklad kdyz platite 600 tak si odectete 100 mesicne coz dela 1200rocne z toho vam vrati dan..neni to tak, ze by vam to vratili cele pouze z te vypoctene castky neplatite dan..:-)
Dobry den chtěla bych se zeptat jestli dostanu něco vracene, když jsem byla od 3.1-22.5.2012 na nemocenske a pak na mateřske z druhym ditetem.jsem svobodna matka a brala jsem ulevu na danich na 1 dite. jeden den před mateřskou jsem mněla starou dovolenou.moc dekuji, nějake penizky by se hodily. jarka
@jaja350 píše:
Dobry den chtěla bych se zeptat jestli dostanu něco vracene, když jsem byla od 3.1-22.5.2012 na nemocenske a pak na mateřske z druhym ditetem.jsem svobodna matka a brala jsem ulevu na danich na 1 dite. jeden den před mateřskou jsem mněla starou dovolenou.moc dekuji, nějake penizky by se hodily. jarka
ještě bych chtela dodat že si platim pojistku čtvrtletne 1411kč.
Mateřská ani nemocenská nejsou zdanitelné příjmy, takže v roce 2012 nebyla sražena žádná záloha na daň, takže ani nemůže být vrácena. Bonus na dítě lze vyplatit pokud byl zdanitelný příjem aspoň 48000/rok. Takže ani toto s největší pravděpodobností nesplňujete, takže bohužel.