Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
@matkabagristy já prostě nevím, mě se už i 7 letý kluk ptal, proč ted se můžou děti spolu hrát a v září ne..
Jasko opravdu vidím velké skupiny lidi, co sedí u sebe třeba u stolů- venku, ale i tak, to si mylsím, že je covidu jedno, jestli sedím vevnitř a nebo je´venku, kde sedím - pusa na puse..
Takto jsem to viděla na začátku července, tak jsem to viděla ted, nesleduju, že by čísla stoupala..
Když celár odina měla covid, tak jsem mluvila s xxx lidmi i s hygieny, kdy mi bylo řečeno, dejte si paralen, kdyby něco volejte si. Druhý mi dokonce řekl, no tak hodně štěstí..
Myslím, kdyby se ty testy nenaháněly, tak takové čísla nejsou a nějaká část ani neví, že to má, a normální člvoěk, když se mui přitíží a má příznaky, tak si test udělá, a když vidím, že mi je zle, a blbě se mi dýcha tak si zavolám. Dopředu všechny duchlit, a dusit.. nevím no.. ale stejěn s tím člověk nic neudělá
@Janasas uz v cervnu jsem tezko hledala argumenty pro rousku pri ceste na wecko, ted v zari to bude jeste horsi. Ony ty deti maji svuj rozum, pubertaci maji uplne jasno, budem za pitomce.
@matkabagristy neříkám, že je to případ všech, ale několikrát jsem zažila, že rodiče se nebrání všeud možně chodit, ale prostě jsou na straně toho, a by ve šlokách se testovalo, a roušky jsou potřeba.. atd..
Ale sami je nenosí- jsou očkovaní, ale nezkusí si, je mít na puse dlouhodobě, a nebrání se kolektivu.. Samozřejmě tím nemyslím, že mají sedět doma.. Ale známá takto nadáva na toto a před týdenm jeli do Španělska, tak asi tak, no.. i s dětmi, které se musely testovat,, a nebo snad si něco nedovezou, tam to najednou nevadí..
@matkabagristy píše:
@Janasas uz v cervnu jsem tezko hledala argumenty pro rousku pri ceste na wecko, ted v zari to bude jeste horsi. Ony ty deti maji svuj rozum, pubertaci maji uplne jasno, budem za pitomce.
Mě už se cuka na veškerá opatření, vozeni na testy (mami, dneska mě otestujou, zítra ti chytím a tak pozítří na ten tábor stejně půjdu nakaženy, tak k čemu to je? Vždyť je to akorát votravny) i osmiletý a nadává na de. bilni vladu.
Tenhke týden jsem je měla kvůli táboru otestované, zvládli jsme i bazén a kino. Nikdo se tam ani neobtěžoval zeptat se na test, natož něco chtít vidět.
Takže příští víkend na nějaké testovací manévry už prdím a do bazénu pojedeme bez nich.
Zato ve škole budou zase všichni papeztejsi nez papež, protože zdraví vašich dětí je nám nade vše. ![]()
@Svistice píše:
Mě už se cuka na veškerá opatření, vozeni na testy (mami, dneska mě otestujou, zítra ti chytím a tak pozítří na ten tábor stejně půjdu nakaženy, tak k čemu to je? Vždyť je to akorát votravny) i osmiletý a nadává na de. bilni vladu.
Tenhke týden jsem je měla kvůli táboru otestované, zvládli jsme i bazén a kino. Nikdo se tam ani neobtěžoval zeptat se na test, natož něco chtít vidět.
Takže příští víkend na nějaké testovací manévry už prdím a do bazénu pojedeme bez nich.
Zato ve škole budou zase všichni papeztejsi nez papež, protože zdraví vašich dětí je nám nade vše.
Tak dcera sla dnes na kryty bazén a chteli videt testy. U nas na letním koupališti taky chteji.
@Svistice U nás na všechny bazény bez testů nepustí. Už nemají žádné v zásobě, kdo nemá svůj ani profi udělaný, musí pro něj do lékárny. Koupaliště zejí poloprázdnotou.
@Pears206 píše:
@Svistice U nás na všechny bazény bez testů nepustí. Už nemají žádné v zásobě, kdo nemá svůj ani profi udělaný, musí pro něj do lékárny. Koupaliště zejí poloprázdnotou.
u nás totéž
@Pears206 píše:
Znama rikala, ze nikdy nevidela nase koupaliště tak prázdné.
@Pears206 @vokishka Já byla na tom samém bazéně s dětmi na začátku prázdnin 2× a 2× nikdo nic nechtěl. Teď v srpnu se na webu objevilo, že zpřísňují opatření. Tak si říkám, že to asi začali kontrolovat. Takže předminulý týden, když děti chtěli na bazén, tak jsme nikam nejeli, protože neměli testy. Na tenhle víkend už jsme tedy byli „vybavení“ a stejně nikdo nic vidět nechtěl. ![]()
Jako i dětem se to pak blbě vysvětluje, že je taháš po testech a pak to nikdo vidět nechce. Když i šestileté dítě začně zpochybňovat logičnost systému, tak to prostě není dobrý.
@Svistice píše:
@Pears206 @vokishka Já byla na tom samém bazéně s dětmi na začátku prázdnin 2× a 2× nikdo nic nechtěl. Teď v srpnu se na webu objevilo, že zpřísňují opatření. Tak si říkám, že to asi začali kontrolovat. Takže předminulý týden, když děti chtěli na bazén, tak jsme nikam nejeli, protože neměli testy. Na tenhle víkend už jsme tedy byli „vybavení“ a stejně nikdo nic vidět nechtěl.
Jako i dětem se to pak blbě vysvětluje, že je taháš po testech a pak to nikdo vidět nechce. Když i šestileté dítě začně zpochybňovat logičnost systému, tak to prostě není dobrý.
aby šestileté dítě zpochybňovalo logičnost systému, musí to odposlouchat od vás. Já prostě dětem řeknu, že je potřeba mít jistotu, že nejsem nemocní, abychom někoho uvnitř nenakazili a není podstatné, jestli to paní na pokladně kontroluje nebo ne. A děti nic nezpochybňují. Navíc kontrola jde za tebou, ne za pokladní
@Arboretka Ne, nemá to odposlouchané od nás. Samozřejmě operuji s tím, že je lepší to mít, protože můžou chodit kontroly a dávat pokuty. Jen je prostě dost chytré, aby si na základě informací a reality udělalo svůj úsudek a nebojí se ho vyslovit nahlas.
@Svistice píše:šestlité dítě které není ovlivněné si samo vyhodnotí, že testování proti covidu je zbytečné. Na základě informací a reality. Tak to jo. Na základě jaké reality? Že vás nikdo náhodou v bazénu nezkontroloval? Co myslíš tou realitou? Nebo je tak chytré, že také vyhodnotilo, že testy jsou zbytečné a k ničemu? Realita je, že testy se nedělají proto, že je někdo kontroluje. To tvé chytré šestileté dítě neví?
@Arboretka Ne, nemá to odposlouchané od nás. Samozřejmě operuji s tím, že je lepší to mít, protože můžou chodit kontroly a dávat pokuty. Jen je prostě dost chytré, aby si na základě informací a reality udělalo svůj úsudek a nebojí se ho vyslovit nahlas.
@Arboretka Ale vědí, proč se dělají testy. Jenže si umí dát dohromady, že když to nikdo nekontroluje, tak tam půlka těch lidí půjde bez testu (což třeba slyšelo od jiných dětí, jejiž rodiče nějaké testování do restaurací a podobně vůbec neřeší), takže může být klidně nakažená a šíření kovidu se tudíž asi dost těžko zabrání.
A tobě nezbývá něž apelovat na tu osobní zodpovědnost jedince a tvou ohleduplnost vůči ostatním, načež čelíš dotazu ve smyslu, proč jsme ty „hodní blbci“, když s tím máme akorát komplikace a půlce národa je to evidentně jedno. Nebo proč táta test jako očkovaný mít nemusí, když ten virolog v televizi říkal, že i očkovaný může být přenašeč. Takže zase zabředáš do problematiky statistiky, minimalizace rizika apod.
Stejně tak, že když se jeden den otestuje, tak je jim jasné, že další den už to můžou klidně mít.
Nedávná otázka osmiletého, když jsem muži říkala, že v médiích proběhla zpráva, že by ten antigen ze školy snad měl platit nově týden, byla, co se změnilo na těch testech, že najednou bude výsledek platit týden a před tím to bylo jen dva nebo tři dny. A očekává smysluplnou odpověď, proč do 31.8. platí antigen 72 hodin a od 1.8. má mít najednou stejnou platnost, jako PCR test. Ne nějaké odbytí.
Uznávám, že naprostá většina dětí takhle nepřemýšlí a v tomto věku věří prakticky čemukoliv, co mu rodič řekne a nepřemýšlí nad tím.
Naše děti to mají trochu jinak a pak je teda sakra těžké budovat v nich důvěru v nějaké instituce, a právní normy.
@Svistice tak věří, ono stračí, když se ty děti rozhlédnou.. V létě všichni posedavají pospolu, na dovolených nikdo nic neřeší, nebo většina, venku se ted děti druží ve skupinkách.. to si myslím, je covidu jedno, když si mluví z pusy do pusy, že jsou venku a nebo vevnitř
Na kalendáři se objeví datum 1. září a všichni se z toho můžou…
Takže já věřím, že ty děti to vnímají.. Navíc, kde by ty děti to nachytaly, proč je testovat, ono spíš se bude testovat, aby se zjistilo kolik rodin někde výletovalo, jak nemělo..