Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
tak to bych rychle odnaučila jestli nechceš jít na sekání zoubů až jí vyrostou černé… Všechny kamarádky co dávali na dudlík med , tak jejich děti mají problémy se zoubky…
Tady se musím ohradit, naopak cukr bezvadne funguje ma moučnivku. Gencianka vůbec nezabíra, naopak když na kousek fáče namočíte cukr a potřete tím jazyk moučnivka krásné zmizí. Navíc gencianka je karcinogení.
Koukám, že všechny maminy to zvedlo!!
Podívej- pokud si to nepřeješ, měla bys to mámě důrazně říct. Stejně to uděla znova ![]()
No a pokud ty jsi z toho nešťastná, tak vydrž řev, nedej jí a hotovo. Pokud nevydržíš, nejsi asi moc důsledná- no ale která jsme, že.
Matky si z dětí samy dělají cimprlíny, když my dostávali med na cumel a zuby se nám nezkazily, tak proč našim dětem se najednou kazí?
Myslím si, že zdravý selský rozum je důležitý, tím ovšem nechci napsat, že bych svým dětem dala na dudel cukr nebo med. Nikdy to nepotŕebovali a ani mě to nenapadlo.
IMI píše:
No to bych mamku pochvalila. Ja teda uplacela kluky sab simplexem na dudlik
já to dělala taky:)))
Luciaschek- co se týče tvoji mamky dost mi připomíná moji mamku:-)))až na ten cukr, ale ty pribinácí, rohlíky, chleba šunka..to je celá moje mamka. taky stim nesouhlasima musim hooodně hlídat, ne Míšánka,ale mamku co mu dá:-)
Me to zase pripomina moji tchyni. Chtela moji 3 mesicni dcerce nacpat na dudlik med. A to ani neplakala!!! Chtela ji doprat, no!
Nastesti, moje NE bez mrknuti oka prijala. Bude to s ni jeste „sranda“. Dela treba ovocne pohary z cerstveho ovoce nebo z kompotu a to ovoce jeste pocukruje. Nemuzu ji vysvetlit, ze ovoce je samo o sobecke sladke dost a ty jeji pohary se pak nedaji jist.
Barusa
zuzikku píše:
Koukám, že všechny maminy to zvedlo!!Podívej- pokud si to nepřeješ, měla bys to mámě důrazně říct. Stejně to uděla znova
No a pokud ty jsi z toho nešťastná, tak vydrž řev, nedej jí a hotovo. Pokud nevydržíš, nejsi asi moc důsledná- no ale která jsme, že.
Matky si z dětí samy dělají cimprlíny, když my dostávali med na cumel a zuby se nám nezkazily, tak proč našim dětem se najednou kazí?
Myslím si, že zdravý selský rozum je důležitý, tím ovšem nechci napsat, že bych svým dětem dala na dudel cukr nebo med. Nikdy to nepotŕebovali a ani mě to nenapadlo.
A termin „medove zoubky“ ti nic nerika? Oni se ty zuby po medu kazily vzdycky. A komu ne, ten mel z p…e kliku ![]()
asha píše:zuzikku píše:A termin „medove zoubky“ ti nic nerika? Oni se ty zuby po medu kazily vzdycky. A komu ne, ten mel z p…e kliku
Koukám, že všechny maminy to zvedlo!!Podívej- pokud si to nepřeješ, měla bys to mámě důrazně říct. Stejně to uděla znova
Tož mi teraz vysvetlite, prečo cukor nie a Sab ano… (Okrem dôvodu, že to doporučil lekár
)
Prečítali ste si, čo obsahuje? (Napr. Aromatické látky, hypromelóza, cyklamát sodný, alfa-oktadecyl-w-hydroxy- poly (oxetylen)5, karbomer 934 P, sodná sůl saccharinu. Konzervační látky: benzoát sodný, kyselina sorbová.) To mi z toho skoro ten cukor vyjde lepší… ![]()
(mmch deťom som nedávala nič z toho…)
Gabika píše:
Tož mi teraz vysvetlite, prečo cukor nie a Sab ano… (Okrem dôvodu, že to doporučil lekár)
Prečítali ste si, čo obsahuje? (Napr. Aromatické látky, hypromelóza, cyklamát sodný, alfa-oktadecyl-w-hydroxy- poly (oxetylen)5, karbomer 934 P, sodná sůl saccharinu. Konzervační látky: benzoát sodný, kyselina sorbová.) To mi z toho skoro ten cukor vyjde lepší…(mmch deťom som nedávala nič z toho…)
když mu dá jednu kapku je to podle mýho názoru menší zlo.
Gabika píše:
Tož mi teraz vysvetlite, prečo cukor nie a Sab ano… (Okrem dôvodu, že to doporučil lekár)
Prečítali ste si, čo obsahuje? (Napr. Aromatické látky, hypromelóza, cyklamát sodný, alfa-oktadecyl-w-hydroxy- poly (oxetylen)5, karbomer 934 P, sodná sůl saccharinu. Konzervační látky: benzoát sodný, kyselina sorbová.) To mi z toho skoro ten cukor vyjde lepší…(mmch deťom som nedávala nič z toho…)
Gabi 1)kvuli mnozstvi - cukru je samej cukr, v tomnhle je sladila jen malinko a bakterie sei tolik neposmaknou - tedy lepsi na zuby
samozrejme kdyby dite koliku nemelo a soucasne by ho neslo uklidnit bez oslazeneho dudliku, bylo by nejlepsi udelat si roztok nejakyho sladidla bez tech dalsich ucinnych latek, ktere nepotrebuje.
a v idealnim svete dudlik nesladit vubec
jinak cukr neni jed, ja z nej taky nemam panickou hruzu, jak nektere matky, medove zuby, jak tady nekdo psal, to neni vymysl - na dudliku nema co delat
Cukr neni jed…teda doslova, jinak rafinovany cukr v podstate „jed“ je. V uvozovkach, nikdo se s nim neotravi, ale jeho ucinky si lze dohledat. Podle mne je jeste jedno riziko, stejne velky jako zkazeny zuby: navyk na sladky. Ten bych urcite nepodcenovala. Na cukr se da ziskat slusna zavislost (mnohe to zname, ze
). Je to jeden z duvodu, proc jsou dneska sladky veci ne sladky, ale preslazeny. Kdo pamatuje sladkovinky pred revoluci, tak si mozna vsiml.
Sab a podobny sragory jsem nedavala (Sab snad dvakrat, prisel mi stejne nanic, u prvniho, u dalsich jsem uz nezkousela). Na brisko jsou i cistejsi produkty nez tenhle chemicky koktejl. Posledni dite jsem mela hodne urvany a nespavy, „kolika“ byla daleko delsi nez tri mesice, presto se to da zvladnout i jinak, nez cukrem na dudlik… ![]()
Mmch. kojeni na zuby nevadi, uz se to tu v jedny diskuzi probiralo. Co vadi, jsou pak ty prikrmy a necisteni zoubku. A genetika je taky mrcha ![]()
jajinka veverka píše:asha píše:zuzikku píše:A termin „medove zoubky“ ti nic nerika? Oni se ty zuby po medu kazily vzdycky. A komu ne, ten mel z p…e kliku
Myslím si, že zdravý selský rozum je důležitý, tím ovšem nechci napsat, že bych svým dětem dala na dudel cukr nebo med. Nikdy to nepotŕebovali a ani mě to nenapadlo.![]()
![]()
Zvláštní, že med mi máti dávala a dodnes nemám v puse ani jeden kaz a to mi je 27.
Tím ale nechci tady utvrzovat lidi v názoru, ať to dělají. Jen mě tady zaráží pár jiných názorů ohledně výźivy, ale to je free.
zuzikku píše:jajinka veverka píše:Zvláštní, že med mi máti dávala a dodnes nemám v puse ani jeden kaz a to mi je 27.asha píše:zuzikku píše:A termin „medove zoubky“ ti nic nerika? Oni se ty zuby po medu kazily vzdycky. A komu ne, ten mel z p…e kliku
Myslím si, že zdravý selský rozum je důležitý, tím ovšem nechci napsat, že bych svým dětem dala na dudel cukr nebo med. Nikdy to nepotŕebovali a ani mě to nenapadlo.![]()
![]()
Ehm…to je ta klika… ![]()
Ja ji mam taky, med mi teda nikdo nedaval, aspon v tomhle meli rozum (babicka se mne jednou ale snazila uspat odvarem z makovic a to zcela vazne..davala to i svym detem a u nich na venku se to tak delalo
), v podstate chodim k zubari kazdou desetiletku od svych 14ti a stale bez nalezu (a na nekonzumaci sladkyho, vzorny cisteni zubu, pouzivani vsech tech blbustek jako nit, mezizubni kartacky, ustni vodu atd. atp. to svest taky nemuzu
Zrejme geneticka klika
Presto treba na sladky davam u svych deti bacha, tatinek tu kliku nema.
Jestli jsem na neco vysazena, tak na reci typu: za nas se to tak delalo a JA JSEM OK, tak co! Za nas se delalo veci a spousta lidi ok neni. Navic…nikdy v historii se nekonzumovalo tolik cukru, co ted. Taky dobry podnet.