Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Eliška píše:
taky peču o víkendu, v týdnu bych musela v noci a to už nezvládám, asi už jsem staraAle že by mi pomoc dětí urychlila práci, to bohužel nemůžu říct. Navíc hned půlku nebo všechno snědí. Kdo má pubertaky, tak ví
To chápu, já mám zatím děti malé, tak to ještě ošefuji, že toho nesní tolik. Jinak ano, rychleji bych to měla sama, ale já je u toho malinko zabavím a oni hlavně mají pocit, že mě pomáhají. Chtějí se mnou péct. Tak jim to umožnuji.
@lucenka píše:
Ne nepeču ve 3 po půlnoci takový cvok nejsem. Ale nežiju v ČR. Ale ty jsi asi dost protivná rypna, když máš potřebu hlídat, kdy člověk napíše svůj příspěvek
A pokud máš takovou práci, kdy chodíš v 10 večer domů, tak máš snad zase čas ráno, ne? Nebo děláš dvanáctky, tak máš víc volných dnů než pouhý víkend.
asi tomuhle diskusnímu prostoru nerozumím; když někomu vyjádřim obdiv, pošlu kyticku a upřímně míněny potlesk, opravdu nerozumím tomu, proč jsem protivná rypna. Tak jo, asi to tady pro mě neni, půjdu mezi reálné lidi radši ![]()
@elen-ka píše:
To chápu, já mám zatím děti malé, tak to ještě ošefuji, že toho nesní tolik. Jinak ano, rychleji bych to měla sama, ale já je u toho malinko zabavím a oni hlavně mají pocit, že mě pomáhají. Chtějí se mnou péct. Tak jim to umožnuji.
taky jsem to tak vždycky dělala, pernicky peču doteď s detmi, ale kdybych pekla všechno s dětmi v tom množství, které se u nás sni, tak to stíhat nebudu, s dětmi to prostě trvá déle. Aspoň u nás ![]()
Holky nějaký tip na cukroví, které je bez krému nebo marmelády? Děti oboje bojkotuji - mam pro ne perníčky, linecke placicky s cokoladovou polevou a rohlicky, ale chtěla bych ještě nějaké druhy
@Tichošlápek co třeba sádlovky, ale místo marmelády dát čokoládu?
Pak jsou u nás oblíbený myslivecký knoflíky, a pak kořeněné cukroví s mandlí (ale u nás to má jméno podle toho, od koho jsme recept dostali
) … tedy je na něj recept na cca 90 ks:
6 dkg másla, 250 dkg hladké mouky, 12,5 dkg cukru, 1/2 lžičky skořice, 5ks hřebíčků, 5ks nového koření, 1 vejce, 7dkg mletých ořechů. Koření rozdrtit (já to mixuju společně s ořechy), všechno smíchat, nechat odležet, vyválet, vykrájet tvary … na každý dát půlku mandel, potřít vajíčkem a péct 7 minut na 150° Je potřeba je dělat teDˇkolem Mikuláše, protože se musí rozležet.
@Tichošlápek píše:
Holky nějaký tip na cukroví, které je bez krému nebo marmelády? Děti oboje bojkotuji - mam pro ne perníčky, linecke placicky s cokoladovou polevou a rohlicky, ale chtěla bych ještě nějaké druhy
pracny - ale recept nemám.
@lucenka paráda díky, hned večer zadelam těsto a zítra jdu na ne. To by ti vybiravci mohli zdlabnout v pohodě
@aiwwa Ja mam recept, ale žádné formicky. Si ještě pamatuju jak s tím babička vždycky mlatila o linku a nadavala ![]()
@vejilka dávám do krabice k perníčkům jablko rozkrájené na čtvrtky, perníčky z nich natáhnou vlhkost a jsou měkké
@Tichošlápek píše:
@aiwwa Ja mam recept, ale žádné formicky. Si ještě pamatuju jak s tím babička vždycky mlatila o linku a nadavala
@Tichošlápek píše:
Já ještě dělám tlapky:
240 g polohrubé mouky
120 g cukru moučka
180 g tuku - já dávám máslo
80 g ořechů (většinou dávám vlašské)
2 lžíce kakaa
mletý hřebíček, mletá skořice - trošku
Plním to do formiček a upeču. Já to tedy pak necukruji či neobaluji v cukru, mamka to také nedělala, ale prý se to dělá. Takže po upečení vyklepnout a můžeš pocukrovat.
@Tichošlápek píše:
@aiwwa Ja mam recept, ale žádné formicky. Si ještě pamatuju jak s tím babička vždycky mlatila o linku a nadavala
Aha, teď čtu, že nemáš formičky. Jedině zkusit dělat z toho kuličky, taky jsem to jeden rok dělala.
nebo dělám ze zbytku lineckého - dám na sebe dvě placky, jednu světlou, jednu kakaovou, zaroluju jako roládu a nakrájím na šneky
Ne nepeču ve 3 po půlnoci takový cvok nejsem. Ale nežiju v ČR. Ale ty jsi asi dost protivná rypna, když máš potřebu hlídat, kdy člověk napíše svůj příspěvek
A pokud máš takovou práci, kdy chodíš v 10 večer domů, tak máš snad zase čas ráno, ne? Nebo děláš dvanáctky, tak máš víc volných dnů než pouhý víkend.