Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@CarnivoraKurama píše:
ne, z té cysty se vyleje, pokud to není se zánětem, čirá tekutina do břicha kde se postupně vstřebává, z tebe reálně nic nikde neteče, kromě bolesti o prasknutí vlastně nevíš.
díky, tak uvidíme, budu teda čekat na bolest ![]()
@Anonymní píše:
díky, tak uvidíme, budu teda čekat na bolest
třeba se ti nakonec vstřebá, to by bylo úplně nejlepší, já zatím štěstí neměla. Ta poslední cysta mi praskla v noci a to jsem se vzbudila bolestí, budu doufat, že tobě se to vyhne. A ne že bych tě chtěla strašit, ale může nastat i problém, že se ti v důsledku veliké cysty přetočí vaječník, před tím mě doktor taky varoval, je to život ohrožující stav, takže žádné velké fyzické výkony, spíš zvolnit.
Ahoj holky-mohu se pridat?
Tento tyden mi doktor na kontrole objevil cystu. Sla jsem na ko trolu po 1.ms po samovolnem potratu v 6tt. Ms mi prisla uz 3.tyden od potratu -tyden pred posledni kontrolou mi dorustalo vajicko a ted tohle
Cysta ma 3cm…
Stalo se vam to take nektere behem sestinedeli?
Take mi je divne, ze mi ta cysta vyvolala ms? Cyklus mam dlouhy a od potratu vetsinou trva dele.
Take mi doktor rekl, ze kontrola az v zari a kdyz otehotnim, ze se mam ukazat-ze to neni nebezpecne pro plod…ale ja cetla, ze je riziko potratu…
Dekuji za vase rady ![]()
Ahoj holky, prosím o radu. Tak před deseti dny mě sem tam tlačilo v pravém třísle, pocítíla jsem to během dne sem tam a trvalo to pár dní. Nebyla to nijak velká bolest, spíš slabá a trvalo to jen pár dnů, nechala jsem to tak. Pak mě dost začaly bolet záda v bederní oblasti. Byli jsme u tchyně, matrace v posteli je tam děsná, bolest největší ráno, přikládala jsem to tomu. Pak se mi pár dnů zpozdila menstruace, ale měla jsem ovulaci cca 18 den cyklu, tak jsem tomu nepřikládala váhu. Menses jsem dostala včera ráno, slabá bolest podbřišku jako vždy. Možná malinko silnější krvácení jak obvykle, ale nic hrozného. V noci mě vzbudila bolest břicha na pravé straně, nevěděla jsem, jak si lehnout, tak jsem šla na wc, chtělo se mi na malou stranu. Tam mě překvapila silná bolest v pase a podbřišku, orosila jsem se, bylo mi na omdlení. No a než se mi povedlo zavolat manžela, zkolabovala jsem a svezla se na zem. Tam jsem se za chvíli probrala, muž přiběhl, vzal mě pod paži. Po cestě do ložnice jsem omdlela ještě jednou. Celé to trvalo jen pár minut (max 10), než jsem šla na wc, koukala jsem na čas. Byly tři ráno, když jsme řešili, co dělat. Máme doma dvě děti, nemohly zůstat samotné. Volala jsem do špitálu, tam mi řekli, že pokud už se cítím dobře, mám sama zvážit, zda nutně potřebuji lékařské ošetření. Tak jsem si lehla a spala, manžel si dal budíka a po hodině mě chudák kontroloval. Teď už je mi v podstatě dobře, krvácím spíš míň, rozhodně ne více, než obvykle. Pravá strana mě v třísle malinko pobolívá (normálně bych si toho nevšimla, při menses mívám normálně plynatost stejně jako teď), teplotu nemám, nezvracím a nezvracela jsem.
Mám podezření, že jde o prasklou cystu. Jely byste ještě radši na uz? Momentálně mě bolí víc naražené obočí než břicho. Nemám s tímto vůbec žádné zkušenosti. Poradíte mi prosím?
Já bych asi radši zajela na pohotovost. Sbalte děti a ať tě muž odveze na pohotovost.
@Genovesa jednou mi praskla cysta. Omdlela jsem doma a bolest šílená, nevěděla jsem jak sedět, ležet, stát, nic nešlo. Po cca 20 minutách už ok a nikam jsem nejela
@lachtanice86 Jako u mě. Já jsem asi příznaky měla, ale mám endometriozu, přičítala jsem je tomu. Tak snad už to bude dobré. Muž mě hlídá, nesmím nic dělat a zvažujeme tu pohotovost no. Ale celé to trvalo jen chvilku. Při zánětu bych dostala horečku a krvácení do břicha bych snad taky na sobě poznala.
@Genovesa
Raději pohotovost, než něco zanedbat. Člověk většinou neomdli jen tak. Nějak nechápu, že tam dávno nejste, obzvlášť když máte doma děti.
@NinaU. Předpokládám, že kdyby to bylo třeba, že by mi lékařka ve FN řekla, ať okamžitě přijedu. Měla jsem jen dvě možnosti - buď nechat malé děti doma samotné, nebo si zavolat sanitku. Což mi nepřišlo vhodné, když už mi bylo dobře.
@Genovesa píše:
@NinaU. Předpokládám, že kdyby to bylo třeba, že by mi lékařka ve FN řekla, ať okamžitě přijedu. Měla jsem jen dvě možnosti - buď nechat malé děti doma samotné, nebo si zavolat sanitku. Což mi nepřišlo vhodné, když už mi bylo dobře.
Když si zajdete na gyndu, dr. udělá UTZ, tak může vidět ještě zbytky tekutiny, což může ukazovat na prasklou cystu.
Můj gynekolog říkal, že s tím nic neudělá, že to tak mám brát, tak jsem začala pít bylinkové čaje a alespoň se mi prodloužil můj jinak krátký cyklus. ![]()
@Genovesa taky mám endo. Doktor (na běžné kontrole za cca 2mesice) mi pak řekl že se to může stát. Ale pak už mi bylo ok, nezvracela jsem, barvu jsem měla normální, neomdlela jsem, horečka nebyla. Tak jsem si dala ten den klid a bylo. Já teda ani na tu pohotovost nevolala. Já po těch zkušenostech s endo a všema těma doktorama a operacema jsem na tohle hrozná
@Knoflice no zrovna u endo si paní musí dát velký pozor na bylinky. Ty to totiž zhoršují
@lachtanice86 Rozumím. Já endo zvládám s Tradiční čínskou medicínou. Ale nějaké to píchnutí nekde po těch předchozích bolesrech mám tendence neřešit, asi jsem tak příznaky zanedbala. Nakonec sedím ve fn radsi, jsem asi 10.
.
@Genovesa píše:
Ahoj holky, prosím o radu. Tak před deseti dny mě sem tam tlačilo v pravém třísle, pocítíla jsem to během dne sem tam a trvalo to pár dní. Nebyla to nijak velká bolest, spíš slabá a trvalo to jen pár dnů, nechala jsem to tak. Pak mě dost začaly bolet záda v bederní oblasti. Byli jsme u tchyně, matrace v posteli je tam děsná, bolest největší ráno, přikládala jsem to tomu. Pak se mi pár dnů zpozdila menstruace, ale měla jsem ovulaci cca 18 den cyklu, tak jsem tomu nepřikládala váhu. Menses jsem dostala včera ráno, slabá bolest podbřišku jako vždy. Možná malinko silnější krvácení jak obvykle, ale nic hrozného. V noci mě vzbudila bolest břicha na pravé straně, nevěděla jsem, jak si lehnout, tak jsem šla na wc, chtělo se mi na malou stranu. Tam mě překvapila silná bolest v pase a podbřišku, orosila jsem se, bylo mi na omdlení. No a než se mi povedlo zavolat manžela, zkolabovala jsem a svezla se na zem. Tam jsem se za chvíli probrala, muž přiběhl, vzal mě pod paži. Po cestě do ložnice jsem omdlela ještě jednou. Celé to trvalo jen pár minut (max 10), než jsem šla na wc, koukala jsem na čas. Byly tři ráno, když jsme řešili, co dělat. Máme doma dvě děti, nemohly zůstat samotné. Volala jsem do špitálu, tam mi řekli, že pokud už se cítím dobře, mám sama zvážit, zda nutně potřebuji lékařské ošetření. Tak jsem si lehla a spala, manžel si dal budíka a po hodině mě chudák kontroloval. Teď už je mi v podstatě dobře, krvácím spíš míň, rozhodně ne více, než obvykle. Pravá strana mě v třísle malinko pobolívá (normálně bych si toho nevšimla, při menses mívám normálně plynatost stejně jako teď), teplotu nemám, nezvracím a nezvracela jsem.Mám podezření, že jde o prasklou cystu. Jely byste ještě radši na uz? Momentálně mě bolí víc naražené obočí než břicho. Nemám s tímto vůbec žádné zkušenosti. Poradíte mi prosím?
Cysta mi praskla ca před měsícem a druhá před asi 10dny. Bolest je to neskutečná, já teda nejsem omdlivaci a už to znám za ta léta, trpím na cysty, měla jsem i endo.Muj Dr mi vždy říká, že když bolest přejde do půl hodiny, je to ok. kdyby ne, tak volat RZ.Po každé prasklé cystě se nechám ale zkontrolovat, takže být tebou, zajedu si na pohotovost, ať udělají utz. Urcite budeš mít vylitou tekutinu.Ale radši. Setrici režim není potřeba, pokud je to čirá tekutina.Ta se za pár dní vstřebá. Chudak manžel, ten se asi hodně vyděsil.
ne, nevím právě
ok díky, snad budeš v pořádku