Dá se finanční gramotnost naučit?

18305
7.9.12 17:58

Dá se finanční gramotnost naučit?

Dobrý večer, prosím o váš názor…
Letošní léto bylo pro mě bohaté na zážitky, bohužel spíš takové, které člověka proberou z poklidné dřímoty… :cert: Mám pár zážitků s lidma, kteří mají finanční problémy; podle mého názoru si za ně můžou sami. Ale z jejich strany jsem slyšel spoustů nářků, že se stalo to a stalo se ono a toto nevyšlo a tamto ještě není dokončené. A jeden názor mě opravdu dostal do kolen: „Já se to prostě neumím naučit. Zacházení s penězma, to není pro mě.“
Co myslíte, je to opravdu nepřekonatelná překážka, že se někdo musí naučit zacházení s penězma? Je v tom lenost, vysoká inteligenční náročnost, psychický blok, špatný vliv příkladů v okolí, bezbřehá naivita, předsudky o „mužských“ a „ženských“ rolích… Nebo co to vlastně je? :think: :nevim:
Rád bych znal váš názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Sayonare
7.9.12 18:04

Dobré téma :palec: já osobně bych to přirovnala k jistému druhu závislosti. Prostě mít prachy a utrácet a nepřemýšlet, jestli výjdu atd… :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
20518
7.9.12 18:09

Milý Juro.

Já furt nadávám, že mi někdo schovává peníze ze společného účtu. Manžel. Zjistil, že je to jediná obrana a jediný způsob, jak zajistit, abychom dokázali vybudovat rezervní fond. Na běžném účtu, to nejde. Takže odpověď na Tvou otázku v mém případě zní - kdybych za naše finance byla zodpovědná já, rozhodně se nemám tak, jak se mám. Sice nadávám, že jsem omezována - ale kdybych nebyla, omezila bych se posléze finančně sama. To mi věř. :oops: Asi by mně situace donutila se zamyslet a řešt věci tak, jak se má - jenže jestli by nebylo pozdě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrzana2
7.9.12 18:09

Maslim, ze se to naucit da, dostala jsem za svou nezodpovednost po tlame opravdu vic nez dost a diky tomu se ucim, bylo by to na dlouhy povidani, ale myslim, ze je to cim dal lepsi, postupne se z toho hrabu a nevytvarim dalsi boty

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.9.12 18:10

Dá se to naučit - stačí dělat pár let na vymáhání pohledávek a člověk si dá pozor na každou složenku, na každý účet, na každou korunu..

• Citovat
  • Upravit
3234
7.9.12 18:13

Myslím že naučit se to dá. Důležitá je i výchova v rodině. Jestliže dítě vidí, že rodiče něco chtějí, musí to mít hned a peníze na to nemají, tak to řeší půjčkou, tak je velká pravděpodobnost, že ono se bude v dospělosti chovat stejně. Mě rodiče učili „vyskakuj si do výše svého platu a když na to nemáš, tak si to nekupuj“
Sice nemám vše co bych chtěla, tak holt to nebude hned, ale nějaký čas to potrvá než se našetří. Ale aspoň nemusím řešit žádné půjčky, splátky, úroky a třepat se, že se něco stane a nebudu mít na splátky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
7.9.12 18:14

Zkušenosti z poslední doby mám podobné.
Přijde mi, že ti lidé (těch několik mých případů, těžko říct, jestli to platí obecně) jednak neměli schopnost takového - řekla bych koncepčního přístupu - podívat se celkově na svojí situaci, zvážit možnosti, promyslet kde ubrat a kde ne, co jde a co už ne, nastavit celkově životní styl. A pak měli společnou takovou náročnost, ze které nechtěli slevit, i když na ni neměli. Třeba jedna rodina se čtyřmi dětmi, kterou táhly ke dnu nebankovní půjčky a skutečně přišli o dům v exekuci, prostě musela mít dvě auta - jak by vozili kluka do 1 km vzdálené školky, museli mít rychlý drahý internet - vždyť bez toho nemůžou být děti ve škole atd. Jiná paní mi zase líčila, jak je to hrozné - manžel málo vydělá, kluk je ve školce, ale moc nemocný, takže ona do práce nemůže, dluhy - už u nich také byl exekutor. A pak mě dostala: „Copak nemůžeme žít normálně? Vždyť my bysme šli třeba v sobotu do ZOO, v neděli si udělali výlet na Karlštejn, zašli si na oběd… my jsme akční, ale ty dluhy, to je hrůza si tohle odpírat…“ Měla jsem chuť jí říct, že my máme dva příjmy a žádné dluhy, ale podobné kratochvíle považujeme za vyjímečný luxus, ale asi to nebylo to, co by chtěla slyšet.

Jinak k otázce - myslím, že finanční gramotnost se dá naučit co se týče fakt o domácím rozpočtu, finančních produktech atd., ale pak to předpokládá určitou míru sebedisciplíny a odpovědnosti za sebe a za svůj život a tam je pak zakopaný pes. Je to myslím taková těžko postižitelná část výchovy - dát dítěti citovou podporu, ale zároveň ho naučit, že za sebe a své věci musí samo přebírat odpovědnost.

Eva

Příspěvek upraven 07.09.12 v 18:23

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400

Já si myslím, že důležité je dobré rodinné zázemí. V případě, že chce puberťák koupit blbosti na splátky, většinou je to ten, který to doma neměl. V případě, že se to i tak " záhadně " stane někomu z rodiny, kde se s penězi dobře zacházelo, většinou z průšvihu člověka vytáhne rodina a řádně poučí, popřípadě navede na správnou cestu, finančně pomůže, pomůže sehnat lepší flek. Ale bohužel ten, kdo neměl dobrý příklad v rodině a nalítne do dluhové pasti, kde samozřejmě ani poté rodina nezafunguje, je zle.

Slyšel jsi už o tom, že exekutoři nadávají a chtějí si vymoct to, aby se za dluhy šlo sedět? To je ale hrozné. Každý chce po těch nebožácích prachy, i když už nemají. A ještě aby si šli sednout a pracovali, aby mohli odvádět každý měsíc komplet výplatu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4387

Vsetko sa da naucit, len sa musi chciet :D, ale ludia su lenivi a tak naco by sa to ucili?
Ja mam tiez dost, ked sa znamych pytam napr. na hypoteku vobec netusia kedy im konci fixacia a ani netusia co je to jistina resp. vobec nevedia kolko davaju banke mesacne na urokoch :roll:
Vsetkych trapi, aby mali najnizsiu splatku :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5164
7.9.12 18:15

Jestli se dá naučit to nevím, spíš záleží na potenciálu dnešního člověka a hlavně jak dokáže odolat nástrahám konzumní společnosti. Žiju heslem pokud na to nemám, pak si to nemůžu dovolit. Takže to pro mě znamená nejet k moři, protože v první řadě musím splatit hypotéku. Pro někoho nejet k moři je naprostá společenská potupa a proto jde a peníze si půjčí, byť za strašný úrok. A není jenom dovolená, ale třeba elektronika, vánoční dárky apod.
A taky hodně záleží na výchově. Pokud pro rodiče nebylo nic problém koupit a řešili to úvěrem, pak dítě bude pokračovat ve stejných šlépějích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
7.9.12 18:16

Juro, asi bys musel přiblížit konkrétní situaci, ale myslím, že to možná není až tak o finanční gramotnosti.

Jsou lidé, kteří se neustále na něco vymlouvají. Když se jim něco nedaří, nehledají problém u sebe, ale ve vnějších okolnostech. Nebo to případně shrnou pod moudro „ono to nejde, já na to holt nejsem“. Ve skutečnosti se za tím schovává jen lenost a neochota problém skutečně řešit - protože to řešení by znamenalo přijmout nějaká omezení a investovat spoustu úsilí, času, energie a sil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
7.9.12 18:20

Děvčata, mluvíte mi z duše. Tak nějak se na to dívám taky. Potěšily jste mě v tom, že nejsem zas tak úplný ichtyl… :*
(Malá odbočka: dneska jsem taky musel být trochu „finančně gramotný“ - investoval jsem do potřeb pro své vzdělávání a v Levných knihách si koupil knížku „Mistrovství v AutoCADu“. Když byla nová, stála skoro 1600, teď ji mám za 390,– Když se daří… :palec: Třeba se na strá kolena něco naučím. )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4999
7.9.12 18:24

Jsou to výmluvy, naučit se to dá. Kdysi jsme s manželem taky všechno rozházeli, měli jsme nemálo peněz a i tak se nám stávalo, že jsme týden před výplatou už měli akorát tak na suchý rohlíky.
Jenže pak jsem šla na mateřskou, narodil se syn, takže peněz míň a o jednoho člena rodiny víc a do toho všeho jsme ještě kupovali byt. Dostali jsme se do situace, kdy jsem byla donucena počítat každou korunu. Manžel přenechal vedení financí na mně, protože mi to šlo o dost líp. Bylo to hodně krušný, ty začátky, než jsem se to naučila, ale světe div se, z peněz, ze kterých jsem ze začátku vyšla s odřenýma ušima a s hladovým žaludkem, jsem po pár měsících dokázala dokonce i pár stovek ušetřit a přitom jsme nestrádali. :) Začalo mě to i bavit, mám radost z každý ušetřený koruny a i když už rok a půl chodím do práce a těch peněz je zase poměrně dost, stejně už neutrácím bez rozmyslu a poctivě šetřím. :)
Bohužel většina lidí se to naučí, až když „padnou na čumák“ a jsou k tomu donuceni. Jsou ale i těžší kalibry, a těch není málo, že si začnou půjčovat kde se dá a vytloukat půjčku půjčkou a to je konečná. V tomhle mám zas odjakživa jasno, že kdybych měla bejt celej měsíc na suchým pečivu a vodě, tak si prostě nepůjčím, to je taky jeden z důvodů, proč si vytvářím finanční rezervy, dneska člověk nikdy neví, co bude zítra.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.12 18:24
@Anonymní píše:
Dá se to naučit - stačí dělat pár let na vymáhání pohledávek a člověk si dá pozor na každou složenku, na každý účet, na každou korunu..

Anonymní, možná bys zde anonymně mohla napsat něco více, případy z praxe, aby si někteří uvědomili, že nasekat dluhy není žádná sranda. Já totiž s jedním finančním negramotou žiji - je podnikatel (OSVČ) a kromě nájmu, telefonu a internetu neplatí absolutně nic - pojištění, daně, nějaké pojistky, inzeráty, kontokorenty atd. a peníze vždycky rozfofruje za nejlepší mobily a nejznačkovější oblečení. Nechápu to jak je to možné, ale dluhy jsou i s úroky 1,5 mil., přestal vše platit tak před pěti lety a dodnes nás nebyl navštívit žádný exekutor. Nabyl tedy dojmu, že když ty peníze nikdo nechce, tak proč by někomu platil, že? A oni to opravdu po něm nechtějí, jen občas nějaký dopis od soudu, který si stejně ani nepřečte. Jak pak mají být lidé finančně gramotní, když se dluhy vymáhají až někdy za pět, deset let a to bůhví jestli vůbec :zed:.

• Citovat
  • Upravit
12003
7.9.12 18:28

Myslim že tak u 90% populace se to naučit da, pak je samozřejmě taky část lidí jednodušších s nižším IQ kteří se to nenaučí ale u většiny to jde. Spíš bych řekla, že u většiny to je nezájem a slabá vůle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel