Dala jsem dceři peníze - velká chyba

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
13.8.12 07:59

Toto dej prosím dceři přečíst, aby věděla, jaké následky mohou její činy mít, pro její další život. Platila bych jí přesně jen:opencard(aby jí nechytil revizor, protože z toho bývají velké finanční průsery)a antikoncepci(aby si s tím parazitem neudělala dítě)a to jen do té doby než udělá maturu a najde si práci. Rozhodně bych nechtěla, aby bydleli spolu, protože až budou mít málo peněz, tak právě tyhle dvě položky parazit označí za nedůležité. Já zamlada půjčila také 50 tisíc a na dalších 100 jsem si na sebe nechala napsat půjčku od banky a pak ještě 15 tisíc od providentu. A to jen proto, že přesně takový parazit fňukal, že má v práci manko a že by šel sedět a poté, že má dluh na hypotéce a přijdem o bydlení a přísahal, že to na mě bude jen napsané, ale splácet to bude ON. A jak to dopadlo? O byt stejně přišel a v kriminále sedí(ale za něco jiného).Já tuhle blbost splácela hodně dlouho. Platila jsem tenkrát 6000 měsíčně(4000 bance+ 2000 provident)po roce se to snížilo na 4000 měsíčně, které jsem ale splácela vážně dlouho.ON nezaplatil ani jednu splátku a kdybych v té době nevydělávala 25 000 měsíčně a nebydlela u mámy, tak bych to nemohla splácet. Kdybych to nesplácela, tak by přišel eekutor k mojí mámě, protože jsem u ní bydlela a měla trvalé bydliště. A to všechno pro jednoho ču. áka :poblion: A co bych udělala dnes? NIC! Neudělala bych už pro NIKOHO takovou blbost i kdyby fňukal, že umírá a potřebuje koupit ledvinu.

• Citovat
  • Upravit
1939
13.8.12 08:04

Taky jsem nepřečetla úplně všechny příspěvky, ale v 18-ti letech člověk vůbec nemá ponětí o hodnotě peněz…nejlépe takové peníze darovat, až je mladý člověk zralý nebo si podobnou částku dokáže vydělat sám a cenit si hodnoty. Tvoje dcera si vůbec neuvědomuje tu tvoji oběť.
Jinak jsi psala, že s takovým člověkem chodí 4roky, tj.od 14? To bych jí nedovolila…ale to je můj pohled na věc. Každopádně bych si s dcerou o tom promluvila, o těch penězích. Možná to chtělo s předáním karty vyslovit přání, na co ty peníze má od rodičů :think:.
Jinak stát se to mě, já bych toho jejího asi přizabila…Chápu tvoje rozhořčení, asi bych se s tím jen tak nesmířila :roll:
A poradím do budoucna, je třeba děti učit, ať už jsou skoro dospělé, že radost se neskrývá ve velkých darech a penězích, ale v maličkostech, lásce, blízkosti rodiny a hlavně zdraví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.8.12 08:08

A abych nezapomněla. Tobě bych radila zamyslet se nad tím, jak moc nebezpečné je, aby u vás dcera měla trvalé bydliště. Pokud jí on přemluví k nějaké půjčce(a provident a jim podobní jí půjčí i když nepracuje),tak vám to nakonec může zlomit vaz, protože se o tom můžete dozvědět až ve chvíli, kdy u vás zazvoní exekutor. A nebála bych se to takto říci i dceři, že se tohoto bojíš a proto zvažuješ, že jí odhlásíš. Chce to, aby věděla, že za všechno se platí a že věřitelé nezapomínají. Stačí, aby si udělala telefon na paušál a nezaplatila a už se to s ní(s vámi) táhne.

• Citovat
  • Upravit
15074
13.8.12 08:39

Já bych byla pro to, aby se ve školách zavedl nějakej předmět finanční gramotnost. Spousta mladých neví, jak zacházet s penězi a pak to tak dopadá. Půjčky, nesplácení, manipulování s jinýma, naivita.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
13.8.12 08:44
@hofka píše:
Já bych byla pro to, aby se ve školách zavedl nějakej předmět finanční gramotnost. Spousta mladých neví, jak zacházet s penězi a pak to tak dopadá. Půjčky, nesplácení, manipulování s jinýma, naivita.

No asi jo, ale první impuls by měl být z rodiny. Rodiče by měli dítěti vysvětlovat a ukazovat, že nic není zadarmo. Stavět hranice od malinka, nezahrnovat dítě přemírou hraček a pod. Ale když vidím kolik lidí je v exekuci, tak to buhužel kolikrát neumíme ani my dospělí tu zodpovědnost za svůj život, natož abychom to učili svoje děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
13.8.12 08:52
@hofka píše:

A neházíš toho na školy už trochu moc? Tohle by mělo vyjít z rodiny - protože ve škole jsou děti z tak moc odlišných sociálních skupin, že najít smysluplné osnovy pro všechny je skoro nemožné. I když se podobné předměty pokusně zaváděly, moc účinné nebyly.

Nene, rodina má svoji zodpovědnost a nikdo mimo rodinu s tím nic nenadělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LouLou
13.8.12 08:55

@Lesina :palec: taky si myslim…

• Citovat
  • Upravit
2237
13.8.12 08:59
@Lesina píše:
A neházíš toho na školy už trochu moc? Tohle by mělo vyjít z rodiny - protože ve škole jsou děti z tak moc odlišných sociálních skupin, že najít smysluplné osnovy pro všechny je skoro nemožné. I když se podobné předměty pokusně zaváděly, moc účinné nebyly.Nene, rodina má svoji zodpovědnost a nikdo mimo rodinu s tím nic nenadělá.

je logické, že je to byznys-poskytovat úvěry, půjčky atd., ale kdysi, když jsme se brali (před 26.lety), tak např. u novomanželské půjčky bylo definováno na co půjčka může být. Dnes si lidé berou na kdejakou blbinu-nerozdělují jestli je to věc nezbytná nebo se bez ní obejdou, aproto takhle mnohé rodiny dopadají. Brát si novou telku na splátky, jen proto, že ji chci, když mi hraje staré, je rozežranost, pračka, lednička je jiná věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
13.8.12 09:05
@Lesina píše:
A neházíš toho na školy už trochu moc? Tohle by mělo vyjít z rodiny - protože ve škole jsou děti z tak moc odlišných sociálních skupin, že najít smysluplné osnovy pro všechny je skoro nemožné. I když se podobné předměty pokusně zaváděly, moc účinné nebyly.Nene, rodina má svoji zodpovědnost a nikdo mimo rodinu s tím nic nenadělá.

Minulý týden byla ve večerních televizních novinách nějaká základní škola, kde se finanční gramotnost vyučuje. Koukala jsem jen jedním okem, tak moc víc nevím, jen že tam mluvil učitel co a jak je učí. Byla to tuším pražská základka a prý není ojedinělá. Vzhledem k tomu, že šlo o základní školu, tak asi opravdu jen nějaké základy, víc by asi děcka nepobraly..

K tématu. Zakladatelko, myslím si, že dceru zbytečně moc podporuješ v jejích „průserech“. Ví, že jí od Tebe nic nehrozí, že budeš mlčet před taťkou a stejně od Tebe nějaká další kačka kápne, tak proč by měla svůj postoj měnit? Tak jak sis to doma nastavila, tak to máš..Je to kruté ale sklízíš ovoce, které sis zasadila.. Navíc k tomu ještě tak blbý věk (plnoletost by u nás měli zavést taky až v jednadvaceti, s osumnáctkama tříská někdy puberta až hrůůza :mrgreen: ). Podle mého nezbude než přitvrdit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
13.8.12 09:05
@Anulka píše:
je logické, že je to byznys-poskytovat úvěry, půjčky atd., ale kdysi, když jsme se brali (před 26.lety), tak např. u novomanželské půjčky bylo definováno na co půjčka může být. Dnes si lidé berou na kdejakou blbinu-nerozdělují jestli je to věc nezbytná nebo se bez ní obejdou, aproto takhle mnohé rodiny dopadají. Brát si novou telku na splátky, jen proto, že ji chci, když mi hraje staré, je rozežranost, pračka, lednička je jiná věc.

jé, naše první věc na splátky byla právě televize, půl roku před svatbou (ještě pořád ji máme v kuchyni) :D:D:D:D Až pak lednička. Ale my si to uměli sakra dobře spočítat a nerozumní nejsme, to je taky fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
13.8.12 09:06
@Lesina píše:

No jo, jenže spousta rodin je sama zadlužených až až. N

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Holma
13.8.12 09:08

Jo, taky jsem byla tak blbá, jako tvá dcera (promiň za ten výraz). V 18ti. mi skončilo spoření, naši mi našetřili 14tis., s tím, že si udělám řidičák, nebo něco užitečného koupím apod. Já měla tenkrát přítele, u kterého jsem chvíli žila, neměl peníze, podnikal, lidi neplatili-to byla pravda. Živořili jsme a tak jsem ty prachy utratila za jídlo a cigarety. on mi pak po 2 měsících žití řekl, že už mě nemiluje a já s prázdnýma kapsama šla dopr… Musí se holt poučit sama. Nicméně, když se naši dověděli, že už ty peníze nejsou, to byl cirkus!! A dodnes mě to mrzí. Vše ale bylo z mé vlastní vůle…

• Citovat
  • Upravit
4306
13.8.12 09:12

Zase nebuďte všechny tady tak striktní, jsou i děti v 18, které umí nakládat s penězi. Ale přesto jsem zastánce toho, že když dárek k narozeninám, tak přímo danou věc zaplatit. A to zejména, pokud má za přítele/kyni takovou vyžírku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2458
13.8.12 09:23

Já bych se ještě jen vrátila k té ceně za kempování. Mně se zdá ta cena zase celkem reálná. Můj brácha občas jezdí na vodu a na 5 dní ho to stojí kolem těch 10000, když si to člověk spočítá tak to není až tak nereálně. Jen cesta tam a zpět jej stojí 2000(záleží jak daleko je kemp), platí půjčovné za loď asi 1500 (300 den), ubytování(chatka na osobu 300 za noc) a parkování na hlídaném parkovišti(100kč den) celkem 2000, jídlo 1000, no a 3500 má s sebou jako kapesné, platí různé vstupy, na hrady, památky, exkurze, pití, nějaké extra jídlo.
Takže pokud se holka trochu rozšoupla a platila za kluka třeba jen nějaké to pití a jídlo tak by to i vycházelo.

Jinak zakladatelko uplně tvé pocity chápu, my spoříme synovi měsíčně celkem slušnou částku+stavebko a různé pojistky, je sice ještě malý, ale aby prostě měl nějaké peníze do začátku až se bude chtít osamostatnit a kdyby přišla horší doba a nemohli bychom už tolik spořit ať tam něco má. Kdyby to rozfrcal za nějakou přechytralou holčinu asi bych také viděla rudě a nekompromisně zasáhla.

Teď už se penězi co projeli netrap, stejně už s tím nic neuděláš, použij tuto zkušenost k poučení, je důležité aby dcera co nejdřív otevřela oči, aby se podobným nezdarům vyhnula do budoucna. Možná by k procitnutí pomohlo kdyby jí někdo řekl co všechno za ty peníze mohla mít a teď má prd jen kvůli blbosti svojí a vyčůranosti kluka. Taky jí vysvětlit jak těžké pro tebe bylo ty peníze ušetřit, jak moc sis musela odříkat a kolik sil a práce to stálo. Prostě to normálně spočítat, kolik hodin jsi kvůli tomu musela odpracovat a předložit jí fakta, holka je dospělá a v jejím věku už by to měla pochopit.
Připadá mi že jsi na ni až moc hodná, holka by si zasloužila zprava i zleva, udělala hloupost a za chyby se platí tak ať platí. Žádné kapesné, zaplatila bych jí legitku, školu, případně ubytování na koleji pokud bude studovat a na zbytek ať si vydělá. Spoustu studentů chodí na brigády aby měli kapesné při studiu, ne každý rodič je tak velkorysý a platí dítěti vše, spíš si to málokterý rodič může dovolit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
13.8.12 09:31
@hofka píše:
No jo, jenže spousta rodin je sama zadlužených až až. N

Nerad zmiňuju nepříjemné věci, ale proč je spousta rodin zadlužených? Protože neumějí vycházet se svým příjmem… A nenaučí to ani svoje děti, když to sami neumějí.
Pak se může někdo divit, že „bohatý“ člověk rozmlouvá svojí dceři známost s „nemajetným“. Celé bych to trochu pootočil: rodič, který má rozum a vidí dopředu, není rád, když jeho dítě spadne do sociální pasti kvůli člověku, kterého doma nenaučili zacházet s penězi. A hned je z toho trochu jiný příběh… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová