Mámou ve Španělsku nebo v ČR?

7
12.8.12 15:41

Mámou ve Španělsku nebo v Čr?

Ahoj, tenhle portál jsem objevila teprve nedávno a hned mě zaujal! :palec: Bohužel jsem nenašla téma podobné tomu, které teď řeším a ráda bych ho s někým probrala, ale bohužel nemam s kým a doufám, že tady by se mohl najít někdo, kdo je nebo byl ve stejné/podobné situaci.

Takže k věci - jsem češka, tento rok studující ve španělsku, ale chybí mi poslední rok vysoké a musím se vrátit do čr. S přítelem jsme 2 roky, on španěl a zároveň zde i pracuje. Společně plánujeme budoucnost a už bychom si oba přáli mít miminko, ale chceme počkat, až dokončím školu :hug:
Avšak nevím, jak si to „naplánovat“ s těhotenstvím a mateřstvím..jak to chodí ve španělsku? (myslím, že rodičák tu není, mám pravdu?) A jak je to, když jsem ve španělsku zatím nepracovala? Mám vůbec na něco nárok? A nebo se mám radši snažit pracovat teď rok v čr a mít na všechno nárok v čr? Co myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13119
12.8.12 15:52

Tak abys měla nárok na MD v ČR, musela bys mít odpracováno 270dní, jinak máš nárok pouze na RD a to ve výši 220tis, které si rozvrhneš podle toho, jak chceš mít dlouhý RD - ale max 11.500 na měsíc. Ale - pokud ženské odjedou do zahraničí, tak ztrácejí nárok na RD a pokud by na ně přišli, že to nenahlásily, tak by musely peníze vracet. Jak je to ve Španělsku netuším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17014
12.8.12 16:45

Španělsko je členem EU, tudíž není možný pobírat RP a bydlet tam. Takže jestli vám to stojí za to se stěhovat sem do téhle příšerné republiky, kvůli 220.000 :nevim: Nehledě na to, když nebudeš mít nárok na MD, nemůžeš si volit délku a budeš ji mít automaticky na 4 roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4092
12.8.12 16:58
@monika32 píše: Španělsko je členem EU, tudíž není možný pobírat RP a bydlet tam. Takže jestli vám to stojí za to se stěhovat sem do téhle příšerné republiky, kvůli 220.000 :nevim: Nehledě na to, když nebudeš mít nárok na MD, nemůžeš si volit délku a budeš ji mít automaticky na 4 roky

no musím reagovat na to příšerná republika :lol: myslíš že ve Španělsku je jako teď líp? :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17014
12.8.12 17:03
@mikky píše:
no musím reagovat na to příšerná republika :lol: myslíš že ve Španělsku je jako teď líp? :lol: :lol:

No to sice asi není, ale že bych se vracela sem… A tady bude hůř… :nevim: Já bych se sem nevracela, možná tak z Řecka, ale jinak ani náhodou :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
12.8.12 17:16

Abys měla nárok na mateřskou a volbu rodičáku v ČR, tak tu musíš mít odpracováno min. 270 dní. Pokud to nesplníš, tak dostaneš od porodu automaticky rodičák ve 4leté variantě bez možnosti volby, 9m 7600Kč a pak 3800Kč do 4.let dítěte a musela bys žít na území ČR, tedy ne tu pobírat rodičák, ale bydlet ve Španělsku.
Jak je to s mateřskou a rodičákem tam, to netuším, to si budeš muset zjistit přímo tam ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
12.8.12 17:39

Díky za komentáře, o těch 270 dnech už jsem slyšela, právě kvůli tomu to řeším, protože rok ted budu v čr, tak bych mohla pracovat :D a mateřskou by mi dali, jen když bych rodila v čr?
A nenajde se tu někdo, kdo má zkušenost tady ve španělsku? Nebo kam se aspnjit zeptat, jak to tady chodí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
12.8.12 18:03
@monika32 píše:
No to sice asi není, ale že bych se vracela sem… A tady bude hůř… :nevim: Já bych se sem nevracela, možná tak z Řecka, ale jinak ani náhodou :lol:

A v které zemi žiješ, smím-li se ptát? By mě zajímalo, kde je to lepší :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
385
12.8.12 18:19

Ne jen rodit v čr, ale musela bys tu také žít a neuvádět otce dítete, protože jestli ho uvedeš, což asi ano, tak se rodičák pobírá ze země, kde pracuje otec - postavený na hlavu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
385
12.8.12 18:22

Monika: z řecka jo a ze španělska ne? to je docela vtipný :-) podle čeho tak soudíš? španělsko je na tom o mnoho hůř než řecko. stačí si přečíst víc než novinky.cz apod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2165
12.8.12 18:37

@Teena21 pockej ja mela za to ze rodit v cechach nemusis. Jen tam musis zit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
12.8.12 18:49

Pokud nebudeš mít odpracováno, tak ani tady ani ve Španělsku nebudeš mít nárok na mateřskou. Pokud budeš mít odpracováno, je to 16 týdnů při 100% platu ve Španělsku a 28 týdnů vypočítaného z nemocenské v ČR.

Rodičovská je v ČR těch 220 a dá se rozvrhnout do 4 let věku. Ve Spanělsku máš nárok na 3 roky neplacené dovolené nebo poloviční úvazek do 6 let dítěte.

Ve Španělsku bude mít tatínek nárok na placenou dovolenou po porodu 15 dní, tady bude mít prd.

Ve Španělsku jsou celkem slušné odpisy na děti, tady je to v celku spíš směšná částka.

Plus jsou nějaké dětské přídavky a spol, ale to máš lepší poptat se tam a nejspíš se budou i lišit podle oblastí. Tady bys na ně měla nárok jen jako sociální případ a nejsou v zásadě nic moc.

Taky musíš brát v úvahu, že přítel je ve Španělsku zavedený a co by pro něj případně znamenalo přesídlení sem v kontextu práce/jazyk/rodina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35857
12.8.12 19:10
Ziju ve spanelsku a krizi jsem si teda predstavovala jinak :-)
@Teena21 píše:
Monika: z řecka jo a ze španělska ne? to je docela vtipný :-) podle čeho tak soudíš? španělsko je na tom o mnoho hůř než řecko. stačí si přečíst víc než novinky.cz apod
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
12.8.12 19:21

@Alvap21 Porodit můžeš, kde chceš. Jen budeš potřebovat český rodný list. Na mateřskou musíš mít odpracováno a mít tu trvalý pobyt. Do zahraničí se nezasílá. Na rodičovskou můžeš mít nárok také, pokud tady budeš s dítětem žít. Jukni sem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2165
12.8.12 19:55

@kotyk a nahodou nevis jak je to kdybych zacala pobira rodicovskou v cr a pak odjela na pul roku do zahranici mimo EU, dal bych si ale platila pojisteni v cechach a nikde jinde v zahranici bych zadne davky nepobirala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová