Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, tenhle portál jsem objevila teprve nedávno a hned mě zaujal!
Bohužel jsem nenašla téma podobné tomu, které teď řeším a ráda bych ho s někým probrala, ale bohužel nemam s kým a doufám, že tady by se mohl najít někdo, kdo je nebo byl ve stejné/podobné situaci.
Takže k věci - jsem češka, tento rok studující ve španělsku, ale chybí mi poslední rok vysoké a musím se vrátit do čr. S přítelem jsme 2 roky, on španěl a zároveň zde i pracuje. Společně plánujeme budoucnost a už bychom si oba přáli mít miminko, ale chceme počkat, až dokončím školu ![]()
Avšak nevím, jak si to „naplánovat“ s těhotenstvím a mateřstvím..jak to chodí ve španělsku? (myslím, že rodičák tu není, mám pravdu?) A jak je to, když jsem ve španělsku zatím nepracovala? Mám vůbec na něco nárok? A nebo se mám radši snažit pracovat teď rok v čr a mít na všechno nárok v čr? Co myslíte?
Tak abys měla nárok na MD v ČR, musela bys mít odpracováno 270dní, jinak máš nárok pouze na RD a to ve výši 220tis, které si rozvrhneš podle toho, jak chceš mít dlouhý RD - ale max 11.500 na měsíc. Ale - pokud ženské odjedou do zahraničí, tak ztrácejí nárok na RD a pokud by na ně přišli, že to nenahlásily, tak by musely peníze vracet. Jak je to ve Španělsku netuším.
Španělsko je členem EU, tudíž není možný pobírat RP a bydlet tam. Takže jestli vám to stojí za to se stěhovat sem do téhle příšerné republiky, kvůli 220.000
Nehledě na to, když nebudeš mít nárok na MD, nemůžeš si volit délku a budeš ji mít automaticky na 4 roky
@monika32 píše: Španělsko je členem EU, tudíž není možný pobírat RP a bydlet tam. Takže jestli vám to stojí za to se stěhovat sem do téhle příšerné republiky, kvůli 220.000Nehledě na to, když nebudeš mít nárok na MD, nemůžeš si volit délku a budeš ji mít automaticky na 4 roky
no musím reagovat na to příšerná republika
myslíš že ve Španělsku je jako teď líp?
![]()
@mikky píše:
no musím reagovat na to příšerná republikamyslíš že ve Španělsku je jako teď líp?
![]()
No to sice asi není, ale že bych se vracela sem… A tady bude hůř…
Já bych se sem nevracela, možná tak z Řecka, ale jinak ani náhodou ![]()
Abys měla nárok na mateřskou a volbu rodičáku v ČR, tak tu musíš mít odpracováno min. 270 dní. Pokud to nesplníš, tak dostaneš od porodu automaticky rodičák ve 4leté variantě bez možnosti volby, 9m 7600Kč a pak 3800Kč do 4.let dítěte a musela bys žít na území ČR, tedy ne tu pobírat rodičák, ale bydlet ve Španělsku.
Jak je to s mateřskou a rodičákem tam, to netuším, to si budeš muset zjistit přímo tam ![]()
Díky za komentáře, o těch 270 dnech už jsem slyšela, právě kvůli tomu to řeším, protože rok ted budu v čr, tak bych mohla pracovat
a mateřskou by mi dali, jen když bych rodila v čr?
A nenajde se tu někdo, kdo má zkušenost tady ve španělsku? Nebo kam se aspnjit zeptat, jak to tady chodí?
@monika32 píše:
No to sice asi není, ale že bych se vracela sem… A tady bude hůř…Já bych se sem nevracela, možná tak z Řecka, ale jinak ani náhodou
A v které zemi žiješ, smím-li se ptát? By mě zajímalo, kde je to lepší ![]()
Ne jen rodit v čr, ale musela bys tu také žít a neuvádět otce dítete, protože jestli ho uvedeš, což asi ano, tak se rodičák pobírá ze země, kde pracuje otec - postavený na hlavu ![]()
Monika: z řecka jo a ze španělska ne? to je docela vtipný
podle čeho tak soudíš? španělsko je na tom o mnoho hůř než řecko. stačí si přečíst víc než novinky.cz apod
@Teena21 pockej ja mela za to ze rodit v cechach nemusis. Jen tam musis zit.
Pokud nebudeš mít odpracováno, tak ani tady ani ve Španělsku nebudeš mít nárok na mateřskou. Pokud budeš mít odpracováno, je to 16 týdnů při 100% platu ve Španělsku a 28 týdnů vypočítaného z nemocenské v ČR.
Rodičovská je v ČR těch 220 a dá se rozvrhnout do 4 let věku. Ve Spanělsku máš nárok na 3 roky neplacené dovolené nebo poloviční úvazek do 6 let dítěte.
Ve Španělsku bude mít tatínek nárok na placenou dovolenou po porodu 15 dní, tady bude mít prd.
Ve Španělsku jsou celkem slušné odpisy na děti, tady je to v celku spíš směšná částka.
Plus jsou nějaké dětské přídavky a spol, ale to máš lepší poptat se tam a nejspíš se budou i lišit podle oblastí. Tady bys na ně měla nárok jen jako sociální případ a nejsou v zásadě nic moc.
Taky musíš brát v úvahu, že přítel je ve Španělsku zavedený a co by pro něj případně znamenalo přesídlení sem v kontextu práce/jazyk/rodina.
@Teena21 píše:
Monika: z řecka jo a ze španělska ne? to je docela vtipnýpodle čeho tak soudíš? španělsko je na tom o mnoho hůř než řecko. stačí si přečíst víc než novinky.cz apod
@Alvap21 Porodit můžeš, kde chceš. Jen budeš potřebovat český rodný list. Na mateřskou musíš mít odpracováno a mít tu trvalý pobyt. Do zahraničí se nezasílá. Na rodičovskou můžeš mít nárok také, pokud tady budeš s dítětem žít. Jukni sem
@kotyk a nahodou nevis jak je to kdybych zacala pobira rodicovskou v cr a pak odjela na pul roku do zahranici mimo EU, dal bych si ale platila pojisteni v cechach a nikde jinde v zahranici bych zadne davky nepobirala?