Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nejsme ve škole , abychom odpovídali pouze na to, na co jsme tázáni … ![]()
@smajlik345 píše:
tak to nečti a nebo když už to chceš číst. Tak se nauč chápat psaní projev. Tedy např. že tady se nehlasuje pro nejlepší jméno. Zakladatelka se ani neptala jaké jméno by jste vybrali vy a nebo co na jména říkate
Tak si přečti diskuzi děvče.Zakladatelka se na názor a jméno ptala.Dokonce i jméno Ilja padlo od kohosi v diskuzi a zakladatelce se zalíbilo.
Stejně si nakonec chlapečka pojmenuje po svém,ať se nám to líbí nebo ne.A je to tak správně.
@smajlik345 píše:
jinak ty se asi hodně nudíš že a nebo jsi nějaka pošahaná učitelka které v začatku školního roků chybí opravování diktátu ?![]()
A že si na to poučování stěžuješ zrovna ty? ![]()
@Taciras Já bych řekla, že ti v té analýze ještě nějaká ta čárka chybí. ![]()
@Taciras
Bylo toto nutné? ![]()
A mimochodem, víš, že slovo viz není zkratka, ale rozkazovací způsob slovesa vidět, tudíž tečka za ním nemá co dělat? A minimálně ve dvou případech bych s Tebou, co se čárek v souvětích týká, taky polemizovala.
@Anna766 píše:
Tak si přečti diskuzi děvče.Zakladatelka se na názor a jméno ptala.Dokonce i jméno Ilja padlo od kohosi v diskuzi a zakladatelce se zalíbilo.
Stejně si nakonec chlapečka pojmenuje po svém,ať se nám to líbí nebo ne.A je to tak správně.
ona se ptala na jméno ivo zda ho dát když už ho dal švagr. Na jméno Ilja se neptala. To že se zakladatelce jméno ilja zalíbilo neznamená že se ptala na názor
@smajlik345 píše:
ona se ptala na jméno ivo zda ho dát když už ho dal švagr. Na jméno Ilja se neptala. To že se zakladatelce jméno ilja zalíbilo neznamená že se ptala na názor
jo, v uvodnim prispevku…a pak nasledovalo 28 stran diskuze.
@smajlik345 píše:
Co kdybys to nechala na ní?Zalíbilo se jí proto že se tu navrhovala jiná jména a to v dobřé víře.
@Anonymní píše:
Nakonec to bude asi Ilja, necháme to ještě otevřené a rozhodneme se až po porodu, buď Ilja nebo Prokop, líbí se nám obě stejně, ale já víc tíhnu k Iljovi
Myslím, že jste dobře vybrali
Já osobně bych byla pro Prokopa, kdyby to teda mělo hrát nějakou roli (líbilo by se mi i u nás, ale my máme příjmení samé R, tak to se zase tlouklo nám) - ale Ilja je taky pěkný. A originálnější než Ivo.
(Jo, hošánek Ivošek, tím bych asi vydržela prudit šváru se ženou dlouho…
)
Hlavně držím palec, ať se miminko narodí při příjemném porodu a v pořádku ![]()
@Anna766 píše:
Co kdybys to nechala na ní?Zalíbilo se jí proto že se tu navrhovala jiná jména a to v dobřé víře.
jak jsi vyčetla že to nenechavám na ní ? mě je upřímně šumak jak pojmenuje své dítě. Sice jméno ilja tu padlo zalibílo se jí, ale neptala se na názor druhých. Který ji tu neustále cpete které jméno dát nedát a které jméno je nej
@Taciras píše:
Viz je rozkazovací způsob slovesa vidět v jednotném čísle.
V množném čísle se pak většinou používá viz. jako zkratka od vizte. Takže ta tečka tam někdy patří, někdy ne. Ale máš pravdu, že já jí tam mít nemusela, protože jsem odpověď adresovala jedné osobě, které dle místních zvyklostí tykám.Pokud chceš polemizovat o čárkách, tak si fakt ráda tvou polemiku přečtu a buď ti odzdrojuju svou verzi, nebo budu příště chytřejší.Pokud nechceš tady, můžeš do SZ.
JI - tu tečku, 4. pád.
poznámky k heslu: rozkazujeme-li skupině osob, lze vedle tvaru vizte použít i tvar viz - po tečce stále ani stopa ![]()
(http://prirucka.ujc.cas.cz/?…)
A končím. Jsme těžce OT. A o SZ fakt nemám zájem, díky.
@smajlik345 píše:
jak jsi vyčetla že to nenechavám na ní ? mě je upřímně šumak jak pojmenuje své dítě. Sice jméno ilja tu padlo zalibílo se jí, ale neptala se na názor druhých. Který ji tu neustále cpete které jméno dát nedát a které jméno je nej
Buď tak hodná a příště si přečti si diskuzi ano,než nás začneš cepovat.
Dohaduješ se zbytečně.
@IvaB @Taciras Kdybyste se rozhodly založit samostatnou gramatickou diskuzi, tak mě by tam nějaké ty čárky ještě zajímaly. Jsem už dlouho ze školy, měkne mi mozek a často si říkám, že bych si něco ověřila v poradně, ale ještě jsem tam nikdy nevolala. Vždyť je to hrozně zajímavé a poučné téma, ačkoliv sem nepatří, to je pravda.
@smajlik345 píše:
tak to nečti a nebo když už to chceš číst. Tak se nauč chápat psaní projev. Tedy např. že tady se nehlasuje pro nejlepší jméno. Zakladatelka se ani neptala jaké jméno by jste vybrali vy a nebo co na jména říkate
Nemusí být člověk zrovna učitel češtiny, aby mu tyhle chyby lezly na nervy. Stačí normální absolvent základky.
Zakladatelko vybrali jste krásné jméno a hlavně je to jen vaše věc ![]()
My máme taky „špatné“ příjmení a chtěli jsme Adama, bohužel syn se narodil těsně po Vánocích a já nechtěla, aby měl všechny oslavy v jednom týdnu. Dali jsme jméno, které se v mém okolí nevyskytuje a je spíše slovenské. Moje kamarádka mi řekla, že je hnusné
Ale je to moje věc a neměnila bych ![]()
Vyberte podle srdíčka a kašlete na okolí. Přeju ať máš rychlý porod a zdravého syna ![]()