Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
My teda kupovali byt OV v panelaku a k tomu mini podil na nebytovem prostoru, na byt jsme delali tou smernou hodnotou a nebytovy prostor jsem musela udelat znalecky posudek, stal me 2000. Problem byl to tak nejak spojit s tim mi pomohl urednik FU, i kdyz se mu teda moc nechtelo.
Já myslím, že tambude rozdíl v tom, jestli nebytový prostor s bytem tvoří jednu jednotku nebo jsou to dvě. Pokud by to byl byt a zvlášť podíl na nebytovém prostoru, tak by šlo zkombinovat směrnou hodnotu s cenou zjištěnou. Pokud jde o jednotku, které je součástí podíl na nebytovém prostoru, tak tam se to posuzuje jako celek. Zřejmě paní na FÚ myslela jedno a znalec druhé.
@Hanula1212
Ve smlouvě mám vyloženě uvedeno: „S vlastnictvím jednotky je spjat podíl na společných částech bytového domu o velikosti… a spoluvlastnický podíl o velikosti… na jednotce xx (nebytový prostor)“ Čásku mám ve smlouvě jen jednu.
Jde o to, že v bytovce se dole v přízemí kdysi dávno udělalo kadeřnictví. Už tam dávno nic není, ale je to zkoulaudováno a vedeno jako nebyt. prostor.
@Ally12345 no a to je právě ten problém, že máš ve smlouvě pouze tu jednu částku. Z toho není patrné kolik je za byt a kolik je za nebyt. prostor.
Pak nemůžeš použít směrnou hodnotu na byt a znalečák na nebyt. prostor.
Šlo by to v případě, že by jsi měla např. 2 kupní smlouvy, nebo by ve smlouvě byly odděleny částky např. 1,000,000 Kč za byt a 20,000 za nebyt. prostor. Pak by jsi snadno udělala směrnou na byt a z toho zaplatila 4% a znalečák na nebyt. prostor a z toho 4%.
V tvém případě nikdo přesně neví, jakou hodnotu má co a tak kombinaci použít nemůžeš.
@markyj to asi nebude ten problém. Já dělám měsíčně cca 15-20 přiznání a mám třeba v jedné smlouvě celkovou cenu 100 000,– za 20 pozemků, z toho je 10 orná půda, kde používám směrnou hodnotu a 10 pozemků mám oceněných dle znaleckého posudku (lesy, voda, ostatní plocha). A FÚ to normálně bere.
@Ally12345 nemám s bytama moc zkušeností, ale pokud je v té smlouvě napsané "S vlastnictvím jednotky je spjat podíl na společných částech bytového domu o velikosti… a spoluvlastnický podíl o velikosti… na jednotce xx (nebytový prostor)“
mě z toho vyplývá, že jedna jednotka je byt + společné části domu a druhá jednotka je ta kočárkárna a na ní je podíl. Takže by kombinace směrné hodnoty a oceněn měla jít použít.
Oni znalci se v oblasti daní moc neorientují, zkus to víc probrat s FÚ.
Děkuji vám za příspěvky. Hned v pondělí zajdu znova na FU a raději se paní ještě jednou zeptám.. Dám vědět, jak jsem dopadla.
@Ally12345 jj určitě dej vědět, docela by mě to zajímalo. A držím palce ![]()
@Hanula1212 píše:
@markyj to asi nebude ten problém. Já dělám měsíčně cca 15-20 přiznání a mám třeba v jedné smlouvě celkovou cenu 100 000,– za 20 pozemků, z toho je 10 orná půda, kde používám směrnou hodnotu a 10 pozemků mám oceněných dle znaleckého posudku (lesy, voda, ostatní plocha). A FÚ to normálně bere.
A jak si tedy potom rozděluješ smluvní cenu na těch 10 a 10 pozemků, kterou musíš porovnávat se směrnou/zjištěnou hodnotou?
@histep občas dost těžko
Někdy poměrem, jindy spočítám vhodnou variantu (např. mám prodej za 100000, ocenění pozemků je na 60000,– přepočítám základ daně z tohoto a zbytek nechám na ostatní pozemky se směrnou hodnotou). Mám to štěstí, že pokud je to chybně, paní z FÚ mi zavolá a nebo pošle správnou variantu výpočtu a já jí to opravím.
@Hanula1212 píše:
@histep občas dost těžko)
Proto se ptám
dík. já to pokaždé posílám jinam a na správce se fakt nespoléhám ![]()
Zrovna jsem přišla z FÚ a paní mi potvrdila, že ze zákona mám nárok na to, aby byla hodnota bytu porovnána směrnou hodnotou a nebyt. prostor znaleckým posudkem, tedy že to lze kombinovat. Jen mě upozornila, že znalecký posudek bývá „mírnější“ než směrná hodnota a tedy pokud mám v kupní smlouvě nízkou cenu a vím, že se mi daň bude počítat ze srovnávací hodnoty, tak bývá výhodnější ten znalecký posudek.
Ahojky, v prosinci byl na nás přepsán RD který jsme koupili - daň se musí zaplatit jednorázově nebo můžu třeba nadvakrát? ![]()
@babuk
Daň musíš zaplatit najednou, do tří měsíců od vkladu práva do katastru nem.
My jsme zaplatili pozdě, byla jsem těhotná, vedra
zaplatili jsme částku vypočítanou z kupní ceny, vypsala jsem formuláře a pak mi přišla pokuta z prodlení a ještě jsme čekali zda odhadní cena není vyšší než kupní a nebudeme muset doplácet.. ale kupovali jsme byt..
@babuk No, pokud to pošlete 3×, ale všechny platby budou v termínu, tak to snad nevadí… prostě do konce března zaplaťte daň. Ale není to tak jednoduché- nelze vzít kupní cenu a z té to platit. Tedy lze, ale může nastat „nesoulad“ s názorem FÚ. Osobně si myslím, že je lepší nechat si udělat odhad pro účely podání DP. Obvykle v tom bývá i vypracování DP. Nikoli třeba bankovní odhad.