Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojky všem, mám dotaz. S manželem platíme daň z nabytí nemovitosti, daňové přiznání musíme podat do konce tohoto měsíce (třetí měsíc po zápisu do katastru) Jak je to se splatností vyměřené daně? Musí být také zaplacena do konce tohoto měsíce? Děkuji ![]()
Na zaplacení daně jsou 3 měsíce od data zápisu nemovitosti do katastru. ![]()
Daňové přiznání musíte podat nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce, který následuje po měsíci, ve které došlo ke vkladu práva do katastru nemovitostí. Ve stejné lhůtě musí být daň také zaplacená.
Takže max. datum podání a zaplacení je stejné.
Pro zaplacení daně (administrativně je to „jen“ záloha na daň) platí stejný termín jako pro daňové přiznání, tj. do konce třetího kal. měsíce po měsíci zápisu do KN (ne přesné 3 měsíce od data zápisu).
Dobrý den, tak mám ještě jeden dotaz. Odhad je o hodně vyšší, než jsem počítala 1 202 560 Kč. Jak velká z toho bude daň? A dá se nějak domluvit s finančákem na zaplacení na dvakrát? Upřímně, úplně mě to položilo.
Děkuji
Nejsem daňový poradce.
Daň je 4% z „kupní ceny“. Pokud by kupní cena byla nižší, než „odhad“, pak se použije ta vyšší cena. Kolik jste platili? Z té ceny, co jste uvedla jsou 4% 48.100,–
Odhad pro FÚ- resp. pro vypracování DP nemůže dělat „bankovní odhadce“. Ještě se dají použít směrné tabulky a pokud by to vyšlo lépe, použít hodnotu dle tabulek.
Daň vámi zaplacená je zálohová. Takže v termínu odveďte daň, která je dle vás správná. Pokud by FÚ zjistil, že byla nízká, tak vám daň dopočítá.
Ještě jsme neplatili nic. Toto je cena, kterou určil odhadce, který dělá odhady pro FÚ. Koupili jsme za 250 tis. Bankovní odhadce řekl, že to nemá cenu ani těch 250 tis. Vím, že každý má jiné tabulky, ale tohle je prostě fakt darda. A odhad musím doložit, směrná hodnota mi vyšla přes dva miliony. Je to ruina, ale velká, bohužel.
a jinak se z odhadní ceny počítá 75 %, ale i tak je to prostě hodně, když jsem počítala max. s 20 tis.
Kolik jste platili znamenalo kupní cenu. Evidentně musíte vyjít z ceny odhadu. Nemělo by být pro vás „likvidační“ zaplatit daň 36 místo 20 tisíc. Jestli ano, tak pořízení nemovitosti nebylo dostatečně promyšlené.
Ahoj, koupila jsem byt, součástí je i podíl na nebytovém prostoru. Pro potřeby přiznání k dani z nabytí jsem chtěla použít směrnou hodnotu, na FÚ mi paní řekla, že nebyt. prostor nelze ocenit směrnou hodnotou, tedy potřebuji znalecký posudek na nebyt. Znalec mi zase řekl, že nelze ocenit byt směrnou hodnotou a nebyt znalecký posudkem, tedy že potřebuji znalecký posudek na oboje.
Máte s tímto někdo zkušenosti?
Díky.
My kupovali byt ke kterému je asi1/8 pozemku a kvůli daním jsme měli znalce jak na byt, tak pozemek. Zrovna včera manžel donesl posudek
@Ally12345
Ano, oba mají pravdu.
Tak hezky posudek na vše.
@Ally12345 ano musíte si od znalce nechat udělat znalecký posudek na byt a zároveň i na nebytový prostor.
@histep píše:
@Ally12345
Ano, oba mají pravdu.
- Směrnou hodnotu nelze použít, pokud k jednotce náleží i podílu na nebytovém prostoru jiném než garáž, sklep, komora.
- Za celý předmět daně z nabytí se musí hodnota stanovit stejně, nelze u části použít jinou metodu než u jiné části.
Tak hezky posudek na vše.
Děkuji za odpověď ![]()
V tom případě má ale pravdu pan znalec. Paní na FU mi tvrdila, že lze určit směrnou hodnotu na byt a znalecký posudek na nebyt a pak „nějak vyplnit tabulku v přiznání“.
Proto se ptám zde, protože mi každý tvrdil něco jiného.