Daň z příjmu - mám přiznávat příjem?

2447
14.4.16 14:11

Daň z příjmu - mám přiznávat příjem??

Ahoj, je tu prosím někdo, kdo pracuje na finančáku a vyzná se v dani z příjmu?

Jde mi o následující:

V únoru 2016 jsem prodala parcelu, kterou jsem nabyla v červnu 2010. Musím částku, kterou jsem získala za prodej přiznat v příštím roce k dani z příjmu?

Doufám, že jsem to napsala srozumitelně :-)

Děkuji všem za reakce :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1142
14.4.16 14:15

Jak nabyla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
14.4.16 14:16

@Moucharda V roce 2010 mi pozemek darovali rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
233
14.4.16 14:21

@_one_name_ k dani z příjmu ano, osvobozeno je jen od daně z prodeje nemovitosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
14.4.16 14:25

@Moni85 A není to naopak? Protože realitka za mě hradila zálohu na daň z prodeje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
14.4.16 14:27

U bytů to je tak, že když se pordají po 5 letech od nabytí, tak se pak daň z příjmu platit nemusí. Dále se daň platit nemusí, když se byt prodá dříve než za 5 let, ale peníze se použijí na bydlení. Otázka je, zda to takto platí i pro pozemky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
233
14.4.16 14:40
@_one_name_ píše:
@Moni85 A není to naopak? Protože realitka za mě hradila zálohu na daň z prodeje.

ano, promin, presně naopak :oops:
Já mám za to, že co platí pro byty platí i pro pozemek, obecně pro nemovitosti. ale radši bych zavolala na finančák, tam ti asi poradí nejpřesněji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
14.4.16 14:46

Dívala jsem se do zákonu o příjmech - je to paragra 4

Pro mě jako laika je to napsané hodně složitě, ale zřejmě podle toho pozemek osovobozený není.

Taky bych doporučila zavolání na finančák. Mi na úřadech vždycky bez problémů poradili. Manžel tam s úřednicí párkrát vyplňoval i daňové přiznání a různé formuláře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
14.4.16 14:58

Nakonec jsem obvolala dva, protože na jednom nebyl nikdo, kdo by mi poradil prý… :roll: :roll: Ale je to tak, že pokud jsem nemovitost vlastila 5 let, jsem od daně z příjmu osvobozená. :-)

Děkuji všem zúčastněním :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
14.4.16 15:28

@_one_name_ jojo, přesně tak, příjem je od daně z příjmů osvobozený. Akorát je dobré napsat na FÚ aspoň nějaké prohlášení o délce vlastnictví. Oni dostávají hlášenku k převodu, kde je uvedeno, žes měla příjem z prodeje, ale už není uveden způsob a datum nabytí. Takže s největší pravděpodobností zavolají nebo napíšou a budou se ptát. Je dobré tedy napsat čestné prohlášení, kde uvedeš, že příjem z prodeje nemovitosti je osvobozen od daně z příjmu na základě §4 zákona o daních z příjmů, z důvodu vlastnictví déle než 5 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
14.4.16 15:30

@Hanula1212 Děkuju moc za radu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8518
14.4.16 15:36

@_one_name_ není za co.