Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
1. k daňovému přiznání nic nepříkládáme, finančák ale třeba známýho vyzval a musela přijít se smlouvama a tak a kontrolovali to. Asi na udání ![]()
2. Daní se celková částka i s příjmy ze zaměstnání dohromady (15%)
Blbý pak je, že si daňový přiznání musíš udělat sama…
3. zakládej si vše, lepší než pak mít prů..r, tolik papírů to zas není
Jinak u nás je celková platba u nájemce 9000,– z toho 2000 jsou zálohy na energie - zůstává nám 7000,– (z této částky ještě platíme družstvu 2500 fond oprav)
Do přiznání uvedu 12×7000 tj 84 000 a náklady uplatnujeme paušálem 30% - tedy daníme 58.800,–
Ale jestli je to tak dobře nevím, byla jsem se i ptát na finančáku, byly tam dvě ženský, každá radila něco jinýho
tak to dělám podle sebe ![]()
@Anonymní píše:
1. k daňovému přiznání nic nepříkládáme, finančák ale třeba známýho vyzval a musela přijít se smlouvama a tak a kontrolovali to. Asi na udání
2. Daní se celková částka i s příjmy ze zaměstnání dohromady (15%)
Blbý pak je, že si daňový přiznání musíš udělat sama…
3. zakládej si vše, lepší než pak mít prů..r, tolik papírů to zas neníJinak u nás je celková platba u nájemce 9000,– z toho 2000 jsou zálohy na energie - zůstává nám 7000,– (z této částky ještě platíme družstvu 2500 fond oprav)
Do přiznání uvedu 12×7000 tj 84 000 a náklady uplatnujeme paušálem 30% - tedy daníme 58.800,–
Ale jestli je to tak dobře nevím, byla jsem se i ptát na finančáku, byly tam dvě ženský, každá radila něco jinýhotak to dělám podle sebe
Moc dekuji, presne tohle jsem potřebovala vědět! Takže náklady se odečítají jen z nájmu a ne z nájmu plus inkaso? To je fajn. Ten příklad mi moc pomohl ![]()
@Anonymní píše:
Moc dekuji, presne tohle jsem potřebovala vědět! Takže náklady se odečítají jen z nájmu a ne z nájmu plus inkaso? To je fajn. Ten příklad mi moc pomohl
No že je to tak dobře si jistá nejsem, ale děláme to tak my, no a zatím nás nikdo kontrolovat nechtěl ![]()
Zdaňuje se čistý nájem. 30% paušál, nebo skutečné nálady. U kontroly chtěli vidět smlouvu. Kontrolovali mě na základě finanční kontroly firmy, které jsem pronajímala byt. Měla nájemné v nákladech a proto ta kontrola.
Pokud jsi na rodičáku bez dalšího příjmu tak si odečítáš ještě cca 24480,– slevu na dani na poplatníka. Takže pokud tvůj příjem z nájmu bude menší než cca 168000,– pak neplatíš na dani nic, ale přiznání podat musíš.
Zdravím vás holky,
potřebovala bych poradit, tak poprosím ty zkušené, aby se se mnou podělily o informace. Jsem na RD a chystám se pronajímat byt. Vím, že se to tam počítá paušálně 30%, ale potřebovala bych poradit vše okolo:
1. Do daňového přiznání zadávám pouze nájemné? Inkaso a ostatní poplatky tam vůbec neudávám? Inkaso a poplatky nemusím dokládat ročním zůčtováním atd. Výši nájmu musím dokládat smlouvou o podnájmu? Nebo to přiznání prostě jenom vyplním a žádné dodatečné dokumenty k tomu nepotřebuji?
2. Jak se to pak daní? Z celkové částky i s ročními příjmy od zaměstnavatele, nebo prostě jenom 30% ze sumy nájmů za rok?
3. Byli vám, kdo pronajímáte, někdy z FÚ na kontrole? Chtěli tu nájemní smlouvu a doklady o inkasu/roční zúčtování? Abych věděla, jaké dokumenty si zakládat.
Moc děkuji
, v daních jsem vždycky plavala a asi plavat budu