Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Nevíte někdo prosím jak se počítají vlastní příjmy manželky? Vím, že se do příjmů manželky zahrnuje i PPM, ale když PPM za prosinec mi přišlo na účet až v lednu, zahrnuje se to do mých příjmů za rok 2014 nebo až za rok 2015? Děkuji moc za odpovědi ![]()
@madla21 samože se zahrnuje, i když přišlo v lednu - to, že Ti peníze chodí zpětně neznamená, že nebyly za prosinec. ![]()
Taky jsem uplatňovala odpočet. Počítá se tam PPM ale rodičovská ne. Pokud mateřská je od prosince, tak se počítá už za minulý rok, i když peníze přišly až v lednu, počítá se, od kdy jste na mateřské. Do odpočtu se počítají všechny příjmy kromě některých sociálních dávek jako je rodičovská.
Děkuji holky, tak to mám smůlu
nebyla jsem si tím jistá, tak jsem se raději zeptala..
No tak tohle jsem si ještě loni taky myslela. Kopíruji info ze stránek finanční správy:
Do vlastního příjmu manželky (manžela) pro uplatnění slevy na dani v souladu s §35ba odst. 1 písm. b) zákona o daních z příjmů, se zahrnují veškeré příjmy s výjimkou příjmů výslovně uvedených v § 35ba odst. 1 písm. b) tohoto zákona. Do tohoto příjmu manželky (manžela) se zahrnují příjmy dosažené v daném zdaňovacím období, tj. od 1. ledna do 31. prosince daného kalendářního roku, bez ohledu na skutečnost, zda jde o dávky jako je mateřská, nemocenská, ošetřovné, podpora v nezaměstnanosti či jiné příjmy. To znamená, že mateřská, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti, ošetřovné vyplacené v lednu 2015, se započítávají do vlastního příjmu manželky/manžela ve zdaňovacím období roku 2015.
Hm, tak teď jste mi naadily brouka do hlavy. Já jsem se přímo ptala účetní svého muže, jestli mám počítat výplatu za prosinec 2013, která mi samozřejmě přišla zpětně v lednu 2014 a ona mi tvrdila, že ne. Dělá to u mě taky přesně ten rozdíl, jestli se vejdu do limitu nebo ne, tak by mě zajímalo, jak to teda je.
Edit: Tak teď jsem našla to, co cituješ, a pokračuje to:
„K tomu ještě sdělujeme, že u příjmů ze závislé činnosti dle § 6 ZDP, se postupuje podle § 5 odst. 4, v němž se uvádí: "Příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky (§ 6) vyplacené poplatníkovi nebo obdržené poplatníkem nejdéle do 31 dnů po skončení zdaňovacího období, za které byly dosaženy, se považují za příjmy vyplacené nebo obdržené v tomto zdaňovacího období.“
To znamená, že příjmy ze závislé činnosti vyplaceny za prosinec 2013 až v lednu 2014 se zahrnují do vlastního příjmu manželky/manžela do zdaňovacího období roku 2013."
Čili mi to účetní řekla správně a pro mateřskou a příjmy ze zaměstnání platí odlišná pravidla
Docela nelogické. Tak jen kdyby na to někdo taky narazil, ať je to tu komplet.
Příspěvek upraven 30.01.15 v 14:39
@Kassy no ale tam je právě uvedeno jen mateřská, nemocenská a podpora v nezaměstnanosti, takže mzda by asi měla být za prosinec do prosince ![]()
Ne, výplata za prosinec 2013 patří do 2013. Já zkopírovala jen ten kus o soc. dávkách, o výplatě tam nic není. Chce to číst. Tady je odkaz na stránky FS, je tam i o té výplatě.
http://www.financnisprava.cz/…bi-2014-5675#…
@Hanula1212 píše:
Ne, výplata za prosinec 2013 patří do 2013. Já zkopírovala jen ten kus o soc. dávkách, o výplatě tam nic není. Chce to číst. Tady je odkaz na stránky FS, je tam i o té výplatě.
http://www.financnisprava.cz/…bi-2014-5675#…
No však čtu. Jenže odkaz jsi nedala, tak jsem si to nejdřív musela taky vygooglit ![]()
@madla21 píše:
Nevíte někdo prosím jak se počítají vlastní příjmy manželky? Vím, že se do příjmů manželky zahrnuje i PPM, ale když PPM za prosinec mi přišlo na účet až v lednu, zahrnuje se to do mých příjmů za rok 2014 nebo až za rok 2015? Děkuji moc za odpovědi
když ti to přišlo v lednu 2015 tak se to počítá jako příjem 2015… je to jedno jestli to byla výplata za prosinec nebo ne
@Hanula1212:
Právě že v tom prvním odstavci je napsáno „Do tohoto příjmu manželky (manžela) se zahrnují příjmy dosažené v daném zdaňovacím období, tj. od 1. ledna do 31. prosince daného kalendářního roku, bez ohledu na skutečnost, zda jde o dávky jako je mateřská,…“ Bez ohledu… nikoli, že se to týká JEN těchto dávek. Tak mě to zmátlo.
Ale dotaz zněl na PPM, tak jsem odpovídala na PPM. Mě nenapadlo, že to hned někdo řešit v souvislosti se mzdou.
@Hanula1212: Však v pohodě, nadpis tématu je formulovaný obecně, tak jsem sem vlezla, protože to teď taky řeším a jak říkám, jenom mě to zmátlo a znejistěla jsem, jestli mi účetní nekecala. A když už jsem teda našla ten zbytek, tak mi přišlo dobré to sem dát, protože tu třeba za pár dní může hledat někdo, koho bude zajímat zrovna ta mzda. To přece není nic proti tobě. ![]()