Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dělám si sama daňové přiznání. Mám jednak darování krve, 10 odběrů, tam si vím rady. A pak ještě jedno potvrzení o darování ( něco málo nad tisícovku) - mohu uplatnit i to nebo je nějaká minimálná hodnota jednoho daru? Dík
A ještě haranťata… mám je vyplnovat do té tabulky na odpočty, když je neuplatňuji? Nevyplnit nebo vyplnit jejich údaje a dopsat nuly na počty měsíců?
@Lama Lama píše:
Dělám si sama daňové přiznání. Mám jednak darování krve, 10 odběrů, tam si vím rady. A pak ještě jedno potvrzení o darování ( něco málo nad tisícovku) - mohu uplatnit i to nebo je nějaká minimálná hodnota jednoho daru? Dík
Ty jsi stihla 10 odběru krve za rok?
k darům - záleží komu to byl dar, ale obecně lze uplatnit pokud je to alespoň 1000,–. A děti neuplatňuje ani otec děti? Pokud ne, tak musíš uvést každé zvlášť.
Edit děti - koukám, že je neuplatnujes, tak buď nepiš nic a nebo pro jistotu kolonku preskrtni, je to jedno.
@janickaIII píše:
Ty jsi stihla 10 odběru krve za rok?k darům - záleží komu to byl dar, ale obecně lze uplatnit pokud je to alespoň 1000,–. A děti neuplatňuje ani otec děti? Pokud ne, tak musíš uvést každé zvlášť.Edit děti - koukám, že je neuplatnujes, tak buď nepiš nic a nebo pro jistotu kolonku preskrtni, je to jedno.
Stihla
Otec uplatnuje, já ne. Škrtat nemůžu, vyplnuji elektronicky, podávám datovkou.
@Lama Lama tak nevyplňuj nic. Prosimte a jde vubec darovat krev tolikrat? Me vzdy rikaji ze zeny muzou max 5× za rok, proto se ptam.
A ještě jeden dotaz… můžu to poslat hned? Někdo mi říkal, že ne, že je problém, když to pošlu eletronicky, má ta žádost o vratku přeplatku platnost jen 2 měsíce, ale protože to budou vyhodnocovat až 1.4., tak to prý pak nepřijde. Co je na tom pravdy?
@Lama Lama od loňského roku, už kolize lhůt v zákoně není, takže můžeš žádost o vrácení přeplatku podat už v lednu.
Úhrnná hodnota darů musí být aspoň 2% základu daně nebo musí dosáhnout aspoň 1000,– Kč a lze odečíst v úhrnu maximálně 15% ze základu daně z ř. 42.
Co se týká dětí: Do tabulky uveďte i vyživované děti, u kterých neuplatňujete daňové zvýhodnění, do příslušného sloupce pak vyplňte nulu. (viz pokyny)
@Hanula1212 píše: Úhrnná hodnota darů musí být aspoň 2% základu daně nebo musí dosáhnout aspoň 1000,– Kč a lze odečíst v úhrnu maximálně 15% ze základu daně z ř. 42.
Co se týká dětí: Do tabulky uveďte i vyživované děti, u kterých neuplatňujete daňové zvýhodnění, do příslušného sloupce pak vyplňte nulu. (viz pokyny)
Dík
No, jenže pak to po mě chce automaticky papír zaměstnavatele druhého z poplatníků. A proč bych ho měla dokládat?
@Lama Lama píše:
DíkNo, jenže pak to po mě chce automaticky papír zaměstnavatele druhého z poplatníků. A proč bych ho měla dokládat?
To neřeš, zas tak chytrý ten program není ![]()
@Hanula1212 píše:
To neřeš, zas tak chytrý ten program není
No je! Zapsala jsem děti, připsala nuly a píše mi to kritickou chybu, že chybí příloha k nároku na haranty. ![]()
Já to myslela tak, že nechápe že nula je nula
Bere to jako číslo, tak to chce to potvrzení. Na to se vykašli a odešli i s chybou.
@Hanula1212 píše:
Já to myslela tak, že nechápe že nula je nulaBere to jako číslo, tak to chce to potvrzení. Na to se vykašli a odešli i s chybou.
A jde to poslat s kritickou chybou?
Nebo mam přiložit místo potvrzení třeba nějaký vtip o FÚ? ![]()
@Lama Lama píše:
A jde to poslat s kritickou chybou?
Nebo mam přiložit místo potvrzení třeba nějaký vtip o FÚ?
Super nápad
Nebo to ošul a do potvrzení naskenuj ten jeden dar ![]()