Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahojte,
poraďte, Slovák pracující v ČR, má smlouvu na dobu neurčitou, trvalý pobyt, manželku s občanstvím ČR, sám má občanství SR. Co je třeba dokladovat na FÚ, myslím tím, že třeba nedanil na území SR. S tímto fakt nemám zkušenost.
Ahojky.
Som Slovenka pracujuca uz niekolko rokov v CR.Mam tu teda iba povolenie k prechodnemu pobytu, ale nikomu nic nedokladujem.Dane odvadzam v CR, priznanie za mna robi zamestnavatel.
Hanula1212 píše:
Je daňovým rezidentem ČR, nemusí dokladovat nic.
Prosím objasni mi, kdo je daňovým rezidentem ČR. Děkuji
Tak muj chlap,ma taky prechodny pobyt na uzemi Cr a dane doklada tu v CR,ale musi dat papir i na Slovensko,ze tu je vsechno v poradku
.Jeho mamka je ucetni,takze nam to vsechno vyrizuje.
Ja teda na Slovensku nic nedokladujem
bolo mi povedane, ze centrum zaujmu je pre mna v CR.
romannkad píše:
Ja teda na Slovensku nic nedokladujembolo mi povedane, ze centrum zaujmu je pre mna v CR.
Ano, to ano, ale memu ex rikal oco, ze by mel dokladovat i tam, ze nema na slovensku zadny prijem nebo co… moc to uz nevim, protoze jsme se rozvedli vloni, ale vim, ze oco vybavoval na FU v Bratislave nejake papiry a pak to tam nesl… takze bude lepsi to pozjistovat…
![]()
Danovy rezident je prave clovek, ktory tu ma centrum zaujmu - ma tu zamestnavatela, doktorov, poistenie, byva tu, vacsinu roka sa tu zdrzuje… mam o k tomu oficialny papier od FU.
Ano, daňový rezident je člověk, který se v ČR zdržuje více než 183 dnů v roce, případně zde mají bydliště a centrum zájmů. FÚ může vydat na žádost potvrzení o tzv. daňovém domicilu, tj. že je daňovým rezidentem ČR. Pokud bude podávat daň. přiznání, pak si toto potvrzení vyřizovat nemusí. To v případě, že by to chtěla účetní při zpracování ročního zúčtování.
Ahojky prosim poradit, trvalý pobyt mam na slovensku celý rok 2013 som pracovala a zdržiavala sa v ČR, danove priznanie robi za mna mzdova v praci tu v cechach, povedala mi že som danový rezident že na slovensku uz nie som nutena danove priznanie podavat, je to takto? len si to chcem overit
Slovenské zákony moc neznám, ale pokud tam nebyl žádný příjem, pak zřejmě není proč podávat.