Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj holky,
potřebovala bych radu ohledně zaúčtování v deníku. Dostala jsem fakturu (fa. přijatá) za vykonnanou práci ale v deníku jsou pouze položky: mat., zboží, srážka ze mzdy, pojistné za zaměstnance, režie. Kam to mám tedy zaúčtovat, to si mám třeba vymazat položku srážky ze mzdy a napsat tam práce? Docela mě to zaskočilo.
Moc děkuji za všechny rady.
Ahoj,
dala bych to do režie. Když to není ani materiál, ani zboží, mzda…
Když jsem si před mnoha lety dělala peněžní deník sama, tak jsem měla sloupce pojmenované po svém, ale pak jsem začala používat SW a tam se sloupce přejmenovat nedaly
. Tak jsem si na to zvykla. Dneska už s tím nemám žádný problém.
@JaSe také mě to napadlo to tam fláknout. Ale zas nevím jak to pak odůvodním případné kontrole, asi si vymažu jednu položku co nepoužívám. Jinak děkuji za radu.
Podle zákona se v evidenci rozlišují pouze příjmy a výdaje. Pokud si budeš rozdělovat výdaje nějak dál (režie, materiál, mzdy…) je jen tvoje věc. Takže klidně to flákni do režie. Jen pro info: kamarádovi vedu evidenci a měli jsme kontrolu - rozdělené jsem měla jen příjmy a výdaje a kontrole to nevadilo. Obrat byl několik milionů!
@Hanula1212 Tak to si mě potěšila, že je to úplně jedno. Děkuji.
@Hanula1212 píše:
Podle zákona se v evidenci rozlišují pouze příjmy a výdaje. Pokud si budeš rozdělovat výdaje nějak dál (režie, materiál, mzdy…) je jen tvoje věc. Takže klidně to flákni do režie. Jen pro info: kamarádovi vedu evidenci a měli jsme kontrolu - rozdělené jsem měla jen příjmy a výdaje a kontrole to nevadilo. Obrat byl několik milionů!
Ty jo, a já si lámu hlavu nad tím, že nemám správně zařazené výdaje
. ![]()
Ahoj holky
, tak jsem po roce zase tady, opět řeším problém. ![]()
Potřebuji poradit jak zapsat do danové evidence:
1. vrátila jsem zboží na výměnu a ještě jsem přiobjednala nějaké zboží. Oni mi to napsali vše do jedné faktury.
Příklad boty a 1000
boty b - 1000 to jsou ty na výměnu
nové zboží 500
poštovné 120
To bych ještě věděla jak zapsat, ale nevím si rady jak to zapsat do textu a pokladny? Vedu to všechno pod jedním dokladem, přijatá faktura je na 620.
Díky za radu, snad jsem to napsala srozumitelně.
Pokud to máš opravdu na jedné faktuře (hotovostní), tak zapíšeš do jednoho řádku v evidenci. Pokud je platba bezhotovostně, zapíšeš fakturu do závazků a do evidence zapíšeš výdajový doklad.
Ještě je možnost vzájemný zápočet, v tom případě bych ho rozepsala na 2 řádky.
Boty a, nové zboří a poštovné do výdejů, t. j. -1620 a boty b do příjmu, t. j. +1000.
Doufám, že jde o boty pracovní.