Daně 2013

Retea
8.1.13 12:18

daně 2013

Ahoj všem, v roce 2012 jsem nastoupila z nemocenské na mateřskou dovolenou (Březen 2012) a potom v říjnu 2012 na rodičovskou. Mám nárok na to, aby mi účetní v práci vypočítala daně za rok 2012? Většinou mi to dělala i když jsem jí k tomu ještě dokládala k odečtu úroky z hypotéky. Jenže ještě pronajímám byt a tak nevím, jestli to po ní můžu chtít. A vůbec netuším, jestli bych to zvládla sama spočítat? jak jste na tom vy?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
660
8.1.13 12:32

Omlouvám se zakladatelce :kytka:, ale ráda bych se přidala s dotazem, celý rok 2012 jsem pobírala rodičovský příspěvek, tudíž si myslím, že si mě manžel může dát do odpočtu daní? Myslím si to správně :D Co k tomu potřebuji? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
8.1.13 12:33
@Lenka001 píše:
Omlouvám se zakladatelce :kytka:, ale ráda bych se přidala s dotazem, celý rok 2012 jsem pobírala rodičovský příspěvek, tudíž si myslím, že si mě manžel může dát do odpočtu daní? Myslím si to správně :D Co k tomu potřebuji? Děkuji

Manzel si Te do odpoctu dat muze 100% - ten muj si me tam da taky. Ale popravde jsem zapomnela jaky papiry jsem loni k tomu davala…

• Citovat
  • Upravit
518
8.1.13 12:45
@Lenka001 píše:
Omlouvám se zakladatelce :kytka:, ale ráda bych se přidala s dotazem, celý rok 2012 jsem pobírala rodičovský příspěvek, tudíž si myslím, že si mě manžel může dát do odpočtu daní? Myslím si to správně :D Co k tomu potřebuji? Děkuji

Já k tomu dávala čestné prohlášení, že jsem za daný rok neměla vlastní příjem přesahující částku uvedenou v § 35ba odst.1 písm. b) zákona o daních z příjmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
8.1.13 12:53

Omlouvám se zakladatelce ale může si můj chlap mě taky dát do daní když nejsme manželé? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.1.13 12:56
@Sijoma80 píše:
Omlouvám se zakladatelce ale může si můj chlap mě taky dát do daní když nejsme manželé? :oops:

musíte být manželé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
8.1.13 12:56

@Sijoma80 Ne, pouze manželku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.1.13 12:57
@Retea píše:
Ahoj všem, v roce 2012 jsem nastoupila z nemocenské na mateřskou dovolenou (Březen 2012) a potom v říjnu 2012 na rodičovskou. Mám nárok na to, aby mi účetní v práci vypočítala daně za rok 2012? Většinou mi to dělala i když jsem jí k tomu ještě dokládala k odečtu úroky z hypotéky. Jenže ještě pronajímám byt a tak nevím, jestli to po ní můžu chtít. A vůbec netuším, jestli bych to zvládla sama spočítat? jak jste na tom vy?

Ano, určitě a měli by Ti to spočítat i podat v předchozím zaměstnání, já to taky tak dělala, ty jen doneseš veškeré podklady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
8.1.13 12:58

@Retea Roční zúčtování daně dělá poslední zaměstnavatel, takže nárok bys na to měla. Jen si nejsem jistá, jestli si nejsi povinná podat daňové přiznání sama z důvodu toho pronájmu… Počkáme na nějakou chytrou hlavu :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1376
8.1.13 13:05

@Retea Pokud máš příjem z pronájmu, musíš si daň. přiznání udělat sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
8.1.13 13:07

Tak jsem se na googlu dočetla, že zaměstnanec nemá nárok na provedení RZ daně v případě, že měl mimo jiné příjem z pronájmu přesahující 6000 Kč za to dané zúčtovací období. Tím pádem by sis DP musela podat sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Retea
8.1.13 13:08

@Mber a četla jse někde o tom, že se dá odečítat i pořizovací cena bytu, nebo náklady na rekonstrukci. Můj čistý příjem je měsíčně z pronájmu 3000 kč. Za rok 36 000. Jak velká dan se z toho platí?

• Citovat
  • Upravit
Retea
8.1.13 13:10
@Tina007 píše:
Tak jsem se na googlu dočetla, že zaměstnanec nemá nárok na provedení RZ daně v případě, že měl mimo jiné příjem z pronájmu přesahující 6000 Kč za to dané zúčtovací období. Tím pádem by sis DP musela podat sama.

a jéé, existuje na to nějakej vzor, jak to spočítat?

• Citovat
  • Upravit
1376
8.1.13 13:15

@Retea Dají se odečíst veškeré dokazatelné výdaje, které na to máš. Pak musíš v DP sečíst všechny příjmy (závislá činnost, podnikání, pronájem),odečíst výdaje-u každého druhu příjmu zvlášť-vyjde ti základ daně, spočíst daň, odečíst odečitatelné položky-pokud se v tom alespoň trochu neorientuješ, sama to asi nezvládneš… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
8.1.13 13:18

Interaktivní formulář na DP každý rok zveřejňuje www.idnes.cz , já si přiznání vždycky dělám podle toho. Jen tam vyplníš kolonky a ono to samo spočítá přeplatek (případně nedoplatek :mrgreen: ). Pronájem bytu jsem tam ale nikdy nedávala, ale taky jsou tam na to kolonky. Je k tomu samostatná příloha Výpočet dílčího základu daně z pronájmu, do té přílohy napíšeš příjmy a náklady s tím pronájmem související a formulář ti zase vyplivne výsledek.
Současně s vyplněním té přílohy na pronájem se ti upravuje i konečný přeplatek nebo nedoplatek daně v tom základním formuláři, nemusíš nic sama odečítat, opravdu jen vypíšeš čísla a ono to spočítá samo, v tom je ten interaktivní formulář super.

Příspěvek upraven 08.01.13 v 13:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák